Puppy aanschaffen: waar moet je op letten?

We kennen allemaal wel de Labradorpup van de toiletrollen of de uitspraak ‘met puppy-ogen aankijken’. Puppy’s stelen ons hart, maar… pups worden groot en hebben veel liefde, aandacht en zorg nodig. Dit kost tijd en geld. Dat is niet erg, maar het is wel iets om rekening mee te houden wanneer je overweegt een puppy aan te schaffen. Ben je dit van plan? Denk dan eerst goed na over de verschillende mogelijkheden en bereid je zo goed mogelijk voor.
Een puppy aanschaffen: rashond of niet?
Eén van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen, is of je een rashond wilt of een rasloze hond of kruising. Het voordeel van het kiezen voor een rashond is dat er veel over het karakter van het ras bekend is. Met meer dan driehonderd rassen is er veel te kiezen. Er zijn verschillende sites waarop je de kenmerken van hondenrassen kunt lezen, zoals bijvoorbeeld bij Doggo. Het nadeel van een rashond is, dat er bepaalde genetische gezondheidsproblemen kunnen voorkomen bij rashonden. Op de site Rashondenwijzer kun je lezen hoe gezond/ongezond een bepaald ras is. Door je goed te informeren over de verschillende rassen kun je er achter komen welke hond bij je past.
Kies je liever voor een kruising, dan is het lastiger om van tevoren in te schatten wat voor karakter het beestje heeft. Kijk eens op de sites van de dierenasiels en verschillende stichtingen die honden opvangen voor herplaatsing. Vaak hebben zij een goed beeld van hoe een specifieke hond zich gedraagt en wat zijn karakter is. Uiteraard worden er op Marktplaats ook puppy’s aangeboden, maar het is in zo’n geval erg moeilijk om te ontdekken of je pup uit de broodfok of van hondenhandelaren komt. En dat moet je zien te voorkomen. Het is goed om je in te lezen op de verschillende plaatsen waar je een pup kunt kopen en waar je daarbij op moet letten.
Je huis voorbereiden op een pup
Voor je klaar bent om je pup in huis te nemen zal je wat voorbereidingen moeten treffen wat de huisvesting betreft. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je huis hondvriendelijk is en er geen gevaren op de loer liggen. Heb je een tuin? Dan zal je deze waarschijnlijk ook hier en daar moeten aanpassen; denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van giftige planten of het plaatsen van een hek.
De kosten van een puppy
Wat veel mensen onderschatten, zijn de kosten van een puppy. Dit begint al bij de aanschaf. Een raspup kan vele honderden euro’s kosten. En ook voor een pup uit het asiel moet je een vast bedrag betalen. Voordat je pup in huis komt, zal je het een en ander moeten aanschaffen. Vergeet niet dat het pluizige bolletje niet klein blijft en dat een gemiddelde hond tien tot twaalf jaar oud wordt. Iedere dag moet zijn voerbak gevuld zijn en als hij een keertje ziek wordt, kunnen de dierenartskosten behoorlijk in de papieren lopen. Dan zijn er nog de inentingen, het ontvlooien en de ontwormingen en misschien woon je in een gemeente waar je hondenbelasting moet betalen. Schrik niet, maar houd rekening met zo’n achthonderd tot duizend euro op jaarbasis. Natuurlijk krijg je er heel veel liefde en plezier voor terug.
Goede voeding voor je pup
Zoals gezegd kunnen de kosten van een ziek dier behoorlijk oplopen. Wil je niet al te vaak met je hond naar de dierenarts? Dan is het aan te raden je pup vanaf jongs af aan puur en zuiver voer te geven. Gezonde voeding is van groot belang voor de gezondheid van je hond. Wij adviseren daarom voer zonder chemische conserveringsmiddelen, zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen en op basis van hoogwaardige biologische ingrediënten. Onderzoek wijst uit dat 87% van de baasjes positief resultaat ziet na de overstap op biologisch voer: mooiere vacht, minder jeuk, betere spijsvertering en meer energie. Het puppyvoer van Yarrah heeft extra veel eiwitten en bevat alles wat een pup nodig heeft om tot een mooie, gezonde en volwassen hond uit te groeien.
Zo verzorg je je pup
Voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je hond, maar hier stopt het niet mee. Je wilt natuurlijk dat je hond zo gezond mogelijk is. Hierom ga je met hem naar de dierenarts voor vaccinaties en voorkom je vlooien- en wormenbesmetting. Maar er is nog meer. Je moet ook zorgen voor voldoende beweging, zodat de hond zijn energie kwijt kan. Daarnaast vragen bepaalde rassen om extra vachtverzorging. Iedere hond heeft dit nodig, maar langharige honden zal je bijvoorbeeld wat vaker moeten borstelen of trimmen.
Hoe train je een pup?
Een jong hondje moet nog veel leren en het is aan jou als baasje om hem hierbij te helpen. Zo moet je je pup bijvoorbeeld zindelijk maken. Je wilt immers niet dat hij zijn behoefte in huis doet. Ook moet je je puppy laten wennen aan andere mensen, situaties en soortgenoten; dit noemen we socialisatie. Een puppy weet van zichzelf nog niet wat wenselijk gedrag is en wat niet. Maar dingen als krabben, bijten en bedelen worden door ons als baasjes niet bepaald positief gezien. Je kunt je puppy dit ongewenste gedrag afleren met de juiste tips en tricks en vooral een flinke portie geduld. Tot slot kun je er nog voor kiezen om met de pup op cursus te gaan bij een hondenschool. Daar worden bovenstaande onderwerpen meegenomen. Je hond leert er gehoorzamen en socialisatie speelt er ook een grote rol.
Een puppy aanschaffen doe je dus niet zomaar. Nu je wat meer weet over wat het betekent om een puppy aan je gezin toe te voegen, kun je een beter doordachte keuze maken. Onthoud goed: een puppy kost veel tijd en aandacht, maar het dier levert je ook een heleboel op!