• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Je pup zindelijk maken in vijf simpele stappen

Het is niet moeilijk om je pup zindelijk te maken, het vergt alleen tijd en aandacht. Met behulp van deze tips weet je waar je op moet letten en hoe je te werk gaat.

Stap 1: Herkennen

Wanneer je pup zijn behoefte wil doen, kun je dit herkennen aan een aantal signalen. Zo snuffelt hij op de grond, loopt hij rondjes en/of hurkt hij. Wanneer je dit ziet, til je je puppy meteen op en zet je hem buiten neer. Hierdoor leert hij dat hij buiten moet plassen. Door je pup op te tillen, houdt hij zijn behoefte namelijk op. Het remt zijn drang om te plassen.

Stap 2: Creëer vaste plekken

Door je pup op vaste plekken te laten plassen of poepen, weet hij wat er van hem verwacht wordt. Kies voor meer dan één plek om te voorkomen dat hij later slechts op één plek zijn behoefte doet. Blijf tijdens een wandeling wat langer bij deze plekken staan. Op een gegeven moment zal je hond de plekken herkennen. Beloon hem wanneer hij zijn behoefte doet en wandel nog een stukje verder. Wanneer je direct na het ontlasten naar huis zou gaan, is de kans groot dat je hond zijn ontlasting zal ophouden. Hij zal dan namelijk denken dat de wandeling stopt wanneer hij gepoept of geplast heeft.

Stap 3: Bench

Honden zijn van nature heel hygiënische dieren die hun eigen nest niet bevuilen. Je pup zal zijn bench proberen schoon te houden en hier dus bij voorkeur niet in plassen of poepen. Dit geldt overigens niet als je hem er uren in laat zitten. Daarom is je pup in de bench houden ’s nachts, zonder onderbreking, geen goede oplossing.

puppy zindelijk maken

Stap 4: Ga vaak naar buiten

Het is belangrijk om regelmatig een wandeling te maken met je hond, ook ’s nachts! Zeker in het begin zul je regelmatig met je hond naar buiten moeten voor een kleine wandeling. Laat je pup in het begin elke twee uur uit en ga voor én na iedere maaltijd, voor én na het slapen en direct na het spelen naar buiten. Naarmate je puppy ouder wordt, kan hij zijn plas langer ophouden. Een grove richtlijn is dat een pup van acht weken kan zijn plas twee uur ophouden, een pup van zestien weken zo’n vier uur en een pup die een half jaar oud is kan zijn plas zes tot acht uur ophouden, al is het natuurlijk verre van ideaal als hij dit moet.

Stap 5: Niet straffen, wél belonen

Een ongelukje kan natuurlijk gebeuren. Het is dan ook belangrijk om je hond niet te straffen. Je hond krijgt hierdoor alleen maar het gevoel dat hij niet mag plassen of poepen in de buurt van zijn baasje. Hij legt namelijk geen verband tussen het plasje en zijn straf. Het is beter om je hond nadrukkelijk te belonen wanneer hij zijn behoefte wél op de juiste plek doet. Bijvoorbeeld nadat je hem naar buiten hebt getild of tijdens de wandeling. Belonen stimuleert je pup en helpt hem te begrijpen wat je van hem wilt.

Tip: niet iedere hond is even snel zindelijk. Is je hond na vijf maanden nog niet zindelijk, dan kan het dat er lichamelijk iets mis is. Breng een bezoekje aan de dierenarts. Hij kan onderzoeken wat er aan de hand is.

Je pup zindelijk maken en puppycursus

Wanneer je met je hond naar een puppycursus gaat, kun je de trainer ook om tips en advies vragen over het zindelijk maken van je hond. Daarnaast kun je tijdens deze cursus ook leren hoe je om moet gaan met ongewenst gedrag, zoals blaffenbijtenbedelen of andere problemen.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen