• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Als kattenliefhebber weet u dat katten prachtige huisdieren zijn, maar soms kunnen ze ook voor problemen zorgen. Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis. Dit kan erg frustrerend zijn en zelfs leiden tot ernstige hygiënische problemen en geurhinder. In dit artikel delen we enkele handige tips om te voorkomen dat uw kat in huis plast.

Zorg voor een goede kattenbak

De kattenbak is de eerste plek waar u moet beginnen als u wilt voorkomen dat uw kat in huis plast. Zorg ervoor dat u een geschikte kattenbak heeft die groot genoeg is voor uw kat. De meeste katten houden van een bak die minimaal anderhalf keer hun eigen lichaamslengte is. Daarnaast moet u de kattenbak regelmatig schoonmaken en voldoende verversen. Katten houden van een schone omgeving en als de kattenbak te vies is, kan dit uw kat aansporen om ergens anders te plassen.

Zorg voor voldoende kattenbakken

Als u meer dan één kat heeft, zorg er dan voor dat u voldoende kattenbakken heeft. Het algemene advies is om één kattenbak per kat te hebben, plus één extra. Dit betekent dat als u twee katten heeft, u drie kattenbakken zou moeten hebben. Wanneer u onvoldoende kattenbakken heeft, kunnen katten elkaar gaan concurreren om dezelfde kattenbak, wat kan leiden tot conflicten en uiteindelijk tot het plassen in huis.

Plaats de kattenbak op een geschikte plek

De plaatsing van de kattenbak is ook van groot belang. Zorg ervoor dat de kattenbak op een rustige, toegankelijke en comfortabele plaats staat, waar uw kat gemakkelijk toegang toe heeft. Zet de kattenbak niet in de buurt van de voederbak of drinkbak, omdat dit de kat kan afschrikken en doen besluiten om elders te plassen. Daarnaast is het belangrijk om de kattenbak niet in een afgesloten ruimte te plaatsen, omdat dit de kat kan benauwen en de geur kan versterken, waardoor het minder aantrekkelijk wordt voor uw kat om de kattenbak te gebruiken.

Speel regelmatig met uw kat

Katten zijn van nature nieuwsgierige dieren en ze houden van spelen en ontdekken. Als uw kat zich verveelt of gestrest is, kan dit leiden tot plassen in huis. Zorg er daarom voor dat u regelmatig met uw kat speelt en hem of haar voldoende aandacht en affectie geeft. Hierdoor voelt uw kat zich beter en zal hij of zij minder snel geneigd zijn om in huis te plassen.

Controleer de gezondheid van uw kat

Als uw kat onverwacht in huis begint te plassen, kan dit ook een teken zijn van gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om de gezondheid van uw kat regelmatig te controleren. Neem contact op met de dierenarts als u veranderingen opmerkt in het gedrag of de gezondheid van uw kat, zoals frequent plassen, bloed in de urine of vaker dan normaal de kattenbak gebruiken.

Maak gebruik van geur verwijderaars

Als uw kat toch in huis heeft geplast, is het belangrijk om de geur zo snel mogelijk te verwijderen. Katten zijn gevoelig voor geuren en als ze eenmaal op een bepaalde plek in huis hebben geplast, kan dit ertoe leiden dat ze op dezelfde plek blijven terugkeren. Gebruik daarom geur verwijderaars speciaal voor kattenurine om de geur te neutraliseren en uw huis fris en schoon te houden.

Maak gebruik van feromonen

Feromonen zijn geurloze stoffen die katten kunnen kalmeren en geruststellen. Deze stoffen worden gebruikt in sprays en verstuivers, die u in uw huis kunt plaatsen. Feromonen kunnen helpen om stress en angst bij uw kat te verminderen, waardoor de kans op plassen in huis wordt verkleind.

Als u alles hebt geprobeerd en uw kat blijft in huis plassen, kan het helpen om een training of gedragsbegeleiding te volgen. Dit kan u helpen om de onderliggende oorzaken van het plassen in huis te achterhalen en te leren hoe u dit probleem kunt aanpakken. Een professionele trainer of gedragsdeskundige kan u helpen om de relatie met uw kat te verbeteren en het probleem van het plassen in huis op te lossen.

FAQs:

Hoe vaak moet ik de kattenbak schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om de kattenbak minimaal één keer per dag schoon te maken en de inhoud volledig te vervangen minstens eens per week. Dit kan echter variëren afhankelijk van het aantal katten dat u heeft en hoe vaak zij de kattenbak gebruiken. Als u merkt dat de kattenbak erg snel vuil wordt, overweeg dan om deze vaker schoon te maken of te kiezen voor een grotere kattenbak.

Waar moet ik de kattenbak plaatsen?

Plaats de kattenbak op een rustige en toegankelijke plek, waar uw kat zonder problemen bij kan. Houd de kattenbak weg van drukke plekken en zorg ervoor dat er altijd genoeg ruimte rond de kattenbak is.

Moet ik een deksel op de kattenbak plaatsen?

Dit is afhankelijk van de voorkeur van uw kat. Sommige katten voelen zich prettiger met een deksel op de kattenbak, terwijl andere katten liever zonder deksel plassen. Experimenteer hiermee en kijk wat het beste werkt voor uw kat.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat in huis gaat plassen?

Zorg ervoor dat uw kat genoeg beweging en stimulatie krijgt. Controleer regelmatig de gezondheid van uw kat en zorg voor een schone en toegankelijke kattenbak. Maak gebruik van geur verwijderaars en feromonen om uw kat gerust te stellen en houd hem of haar weg bij verboden ruimtes.

Moet ik mijn kat straffen als hij of zij in huis heeft geplast?

Nee, het is niet effectief om uw kat te straffen als hij of zij in huis heeft geplast. Dit kan leiden tot meer stress en angst bij uw kat en kan het probleem verergeren. In plaats daarvan kunt u beter de oorzaken van het plassen in huis onderzoeken en uw kat positief belonen wanneer hij of zij de kattenbak gebruikt.

Conclusie

Katten kunnen soms in huis plassen en dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals gezondheidsproblemen, verveling, stress of een ongeschikte kattenbak. Om het probleem van het plassen in huis op te lossen, is het belangrijk om de oorzaken te achterhalen en uw kat de juiste zorg en aandacht te geven. Zorg voor een schone en toegankelijke kattenbak, geef uw kat genoeg beweging en stimulatie en controleer regelmatig zijn of haar gezondheid. Maak gebruik van geur verwijderaars en feromonen om uw kat te kalmeren en houd hem of haar weg bij verboden ruimtes. Als het probleem aanhoudt, overweeg dan een training of gedragsbegeleiding om u te helpen bij het oplossen van het probleem en het verbeteren van de relatie met uw kat.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 22,95
Biologische filets met kip in saus

€ 19,46
Biologische kattenbakvulling

€ 14,65
Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55
Biologisch kattenvoer paté met vis

€ 3,65

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.