• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kattenbakvulling: waar laat ik het en wat zijn duurzame alternatieven?

Wie een kat heeft, ontkomt er niet aan: de kattenbak. Maar waar laat je die vulling? Wist jij bijvoorbeeld dat dit verschilt per soort kattenbakstrooisel en dat niet alle soorten vulling even duurzaam zijn?

Waar laat je je kattenbakvulling?

Volgens de schattingen gebruikt de gemiddelde Nederlandse kat zo’n 75 kg kattenbakvulling per jaar. En die vulling, die moet na gebruik ook weer ergens heen. Er is niet één antwoord op de vraag waar je je kattenbakvulling kunt laten. Dit verschilt sterk per soort vulling die je gebruikt. Vaak is niet 100% duidelijk of de vulling composteerbaar is. Zo kan er in vulling gemaakt van papier drukinkt of andere schadelijke stoffen zitten. Ook hoor je gebruikte papieren vulling niet bij het oud papier te gooien. Omdat de vulling gebruikt is en hierdoor vervuild is, hoort het niet bij het oud papier thuis. Wanneer van de vulling is aangegeven dat deze composteerbaar is, zoals bijvoorbeeld bij het kattengrit van Yarrah, kun je deze door de tuingrond mengen om zo de bodem te verbeteren. Omdat de uitwerpselen van katten niet bijdragen aan het verbeteren van de bodem, is het aan te raden de ontlasting van de kat uit de vulling te halen. Kattenbakvulling van biologisch materiaal, waarvan je zeker weet dat het composteerbaar is, kun je ook in de GFT-bak gooien.

Klontvormende kattenbakvulling

We onderscheiden om te beginnen twee soorten kattenbakvulling: klontvormende en niet- klontvormende vulling. Klontvormend wil zeggen dat de vulling zich bindt aan de urine en ontlasting, waardoor je deze gemakkelijk uit de kattenbak kunt scheppen. Dit is handig, maar ook nog eens nuttig want door regelmatig de ontlasting weg te scheppen doe je langer met de vulling, waardoor deze zuiniger in gebruik is. Kies dus bij voorkeur voor een dergelijke vulling.

Hernieuwbare kattenbakvulling

Er is ook een onderscheid in materiaal te maken. Zo is er vulling die gemaakt wordt van hernieuwbare grondstoffen, maar ook van fossiele grondstoffen. Doorgaans zijn de hernieuwbare grondstoffen een duurzamere keuze. Een voorbeeld hiervan is vulling van houtsnippers. Korrels van silicagel (uit China) staan bekend als het minst duurzaam. Ze hebben een vrij hoge klimaatimpact vanwege het transport van de korrels en bij het productieproces van de korrels wordt heel veel steenkool gebruikt. Het gaat dan specifiek om silicagelkorrels uit China, maar helaas is niet altijd duidelijk waar de korrels vandaan komen.

Biologische kattenbakvulling van Yarrah

De biologische kattenbakvulling van Yarrah is gemaakt van 100% biologische klei. Deze kleikorrels zijn super absorberend en klontvormend. Hierdoor gaat de vulling van Yarrah langer mee. Je kunt de ontlasting van de kat eenvoudig wegscheppen en zo langer met de vulling doen. Aan de kattenbakvulling van Yarrah zijn biologische oliën toegevoegd, die nare geuren tot een minimum beperken. Aan de vulling zijn geen chemicaliën toegevoegd. De klei, oliën, vetten en mineralen die Yarrah gebruikt, komen uit biologische en gecontroleerde bronnen, waardoor de impact op het milieu zoveel mogelijk beperkt blijft. Een ander bijkomend voordeel van deze vulling is dat hij stofvrij en gemakkelijk in gebruik is.

Kattenbak kopen

Wanneer je een kat aanschaft of een nieuwe kat aan je huishouden toevoegt, zul je ook een (extra) kattenbak moeten aanschaffen. Doorgaans wordt geadviseerd om per kat één kattenbak aan te schaffen, maar bij twee katten zijn drie bakken ideaal. Mocht dit omwille van de ruimte niet lukken, dan volstaan twee bakken ook. Bij de aanschaf van een kattenbak zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld of je kiest voor een bak met deksel of juist zonder. In het artikel: Kattenbak kopen, waar moet je op letten vertellen we je hier meer over.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.