• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Krokant vs geperst: De keuze voor een krokante brok

Honden zijn al jaren het gezelschapsdier van de mens. Honden kregen vroeger vlees te eten of aten met de pot mee. In 1850 werd in Engeland gestart met het voeren van honden met een soort hondenkoek. Een makkelijke manier van voeren. Andere landen volgden daarom al snel en ook in Nederland werden honden na de jaren ’30 gevoerd met brokjes in combinatie met vlees. Het waren toen nog niet de krokante brokjes die nu te koop zijn, maar geperste brokjes.

In de jaren ’70 kwam de krokante brok in opkomst. Het proces om zo’n brok te maken heet extruderen. Yarrah startte in 1992 met het produceren van hondenbrokjes en kwam voor de keuze te staan: moest dit een geperst of krokant brokje zijn? Beide soorten waren geschikt, maar het feit dat krokante brokjes beter voor de tanden zijn, gaf de doorslag. Yarrah koos voor extruderen.

Extruderen

Extruderen is een proces van brokjes maken dat onder hoge temperatuur plaatsvindt, op zo’n 130 graden Celsius. Gaan er dan geen vitaminen verloren? Ja, tot op zeker hoogte wel, maar in het eindproduct zitten genoeg vitaminen en mineralen om de brokjes compleet te maken met alle benodigde voedingsstoffen. Vitamine A zit bijvoorbeeld in lever en in de ingrediënten zit dusdanig veel lever dat er aan het eind van het proces voldoende vitamine A overblijft.

Na mengen en garen, worden de ingrediënten onder hoge druk door een mal geduwd. Voor kleine brokjes wordt een mal met kleine gaatjes gebruikt, voor grotere brokjes één met grotere gaten. Met een mes worden de brokjes van de mal gesneden en als de druk wegvalt, ontstaan krokante brokjes. Als laatste stap worden de brokjes besproeid met biologische vetten of oliën o.a. ter bescherming en voor de smaak.

Energie in het brokje

Krokante brokjes bevatten de energiebronnen eiwitten, koolhydraten en vetten. Biologisch vlees wordt gedroogd toegevoegd en is de belangrijkste eiwitbron. Extruderen gebeurt onder een hoge temperatuur, waardoor de gebruikte koolhydraten gegaard worden. Gegaard, of ontsloten, kunnen zetmelen als energiebron opgenomen worden door honden en katten. Tenslotte wordt biologisch kippenvet of plantaardige olie toegevoegd.

Krokant vs geperst

Zowel de krokante als de geperste brok zijn als compleetvoer prima maaltijden voor hond en kat; de één is niet beter dan de ander. Er zijn verschillen, maar nutritioneel voldoen ze beide aan de gestelde regels voor complete maaltijden.

Wil je meer weten over de krokante honden- en kattenbrokken van Yarrah? Bekijk het volledige assortiment in onze webshop.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.