• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kwaliteitscontrole biologische producten

Wanneer op de verpakking van een product vermeld staat dat het biologisch is, dan voldoet dit product aan strenge biologische regels. De term ‘biologisch’ is namelijk wettelijk beschermd. Nagenoeg ieder land heeft z’n eigen biologische keurmerk en overkoepelend bestaat er het Europese keurmerk in de vorm van het groene blaadje. Zeker wanneer dit laatste keurmerk op de verpakking staat, weet de consument dat het product écht gecertificeerd biologisch is.

Lands wijs, lands eer

Hanteert ieder land dezelfde regels als het gaat om biologische certificering? Nee, per land kunnen er verschillen zijn en er zijn landen die meerdere biologische keurmerken erkennen. De overkoepelende Europese regels (voor het groene blaadje keurmerk) zijn wel voor ieder land gelijk. Het kan dus zijn dat een product meerdere biologische keurmerken draagt, namelijk één of meerdere landelijke keurmerken en het Europese keurmerk.

Controle

Vertrouwen is goed, maar controle moet. Ieder land heeft één of meerdere instanties aangesteld met ieder hun eigen audit-systeem, maar over het algemeen worden alle leveranciers jaarlijks gecontroleerd. Deze controles worden grotendeels vooraf aangekondigd, maar ook onverwachte controles vinden plaats.

Om controles goed uit te kunnen voeren, moet de gehele biologische keten transparant zijn. Een voorbeeld: in biologisch honden- en kattenvoer wordt o.a. kippenvlees verwerkt. De boer die dit vlees levert, moet bijvoorbeeld tijdens een controle kunnen aantonen dat zijn kippen biologische granen te eten krijgen. De leverancier van die granen moet op zijn beurt weer kunnen aantonen dat zijn granen niet bespoten zijn met schadelijke pesticiden of genetisch gemanipuleerd zijn.

Kwaliteitscontrole Yarrah

Ook al zijn de controles van de diverse landelijke instanties zeer uitgebreid en betrouwbaar, toch wil de kwaliteitsmanager van Yarrah zelf met eigen ogen zien dat de leveranciers volgens onze normen en waarden werken. Het kan namelijk zijn dat landelijke regels niet ver genoeg gaan op bijvoorbeeld het gebied van dierenwelzijn. Als een buitenlandse leverancier zich aan deze landelijke regels houdt en een varken hierdoor nauwelijks buiten komt, dan zoeken we een leverancier die zijn dieren wel meer vrijheid biedt.

Ieder jaar bezoekt de kwaliteitsmanager de vleesleveranciers. Hij checkt dan o.a. de leefomstandigheden van de dieren, de herkomst van het voer, het medicijngebruik en hoe het slachtproces verloopt. Zeker dit laatste is een belangrijke schakel in de keten: ook al worden de dieren uiteindelijk geslacht, dit moet dan wel op een humane en zo stressvrij mogelijke manier gebeuren. Alle certificaten worden doorgenomen en waar nodig stelt de kwaliteitsmanager aanvullende vragen.

Iedere twee jaar worden de overige leveranciers bezocht, zoals de leveranciers van biologisch zeewier, granen of diegenen die de kruiden leveren.

Keurmerken van Yarrah

Alle producten van Yarrah voldoen aan de Nederlandse, Duitse, Franse én Europese biologische regelgeving. Dit houdt dus in dat elk biologisch ingrediënt meerdere keren gecontroleerd en goedgekeurd is. Niet alleen door de diverse instanties, maar ook door Yarrah zelf.

Lees hier over het kwaliteitsbezoek van Yarrah aan een leverancier van kippenvlees.

Mens, dier en  natuur
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Waar kan ik mijn hond uitlaten? Hier vind je alles wat je moet weten.

Voor als je wat inspiratie nodig hebt, hebben wij alvast alle informatie over het uitlaten van je hond voor je verzameld.

Help, mijn hond heeft een teek, wat nu? Lees hier alle tips

In Nederland kan het heel goed gebeuren dat je hond wordt gebeten door een teek.

Mijn hond is loops, wat nu?

Op deze pagina hebben we alles over loopsheid bij je hond voor je verzameld en je kunt ook tips vinden die kunnen helpen