• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kwaliteitsbezoek biologische kalkoenen- en kippenboerderij

In het voer van Yarrah verwerken we biologische kalkoen en biologische kip. Als producent vinden we het, naast het hebben van een biologisch keurmerk, belangrijk om met eigen ogen te kunnen zien dat het vlees dat wij in ons voer verwerken ook daadwerkelijk van biologische kalkoenen en kippen komt en dat deze dieren een beter leven hebben gehad. Kwaliteitsmanager Arthur bracht daarom begin september een bezoek aan een Duitse kalkoenen- en kippenboerderij en het slachthuis voor biologische kalkoenen.

Kip in honden- en kattenvoer

Yarrah gebruikt aardig wat kip in haar producten; meer dan andere vleessoorten. Kip is een duurzamere keuze dan bijvoorbeeld rund. Voor het produceren van één kilo kip is ongeveer drie kilo voer nodig; voor één kilo rundvlees is dat gemiddeld 5 a 6 kg (m.u.v. de runderen die compleet gras gevoerd zijn, zoals de runderen die Yarrah uit Uruguay haalt). Honden en katten vinden kip heerlijk, wat naast de hoge kwaliteit van de overige ingrediënten in ons voer zorgt voor een goede acceptatie.

Bio kippen en kalkoen boerderij controle

Biologische kippenboerderij

De eerste stop van Arthur is de biologische kippenboerderij. Hier houden ze het langzaam groeiende kippenras JA757. De boerderij heeft een binnenruimte, een buitenuitloop en een wintertuin, oftewel een overdekte buitenruimte. De kippen hebben hiermee de mogelijkheid om zowel binnen als buiten rond te scharrelen. Er zijn twee stallen aanwezig van elk 600m2. Buiten heeft elke kip gemiddeld zo’n 4m2 ruimte. In totaal lopen er zo’n 9600 kippen rond, waarvan de helft hen is en de helft haan. Arthur controleert tijdens het bezoek ook de voerbron. Het voer voor de kippen is volledig biologisch en wordt door de boer zelf geproduceerd, waarbij 50% van de ingrediënten lokaal wordt ingekocht.

Kwaliteitscontrole biologisch kippen en kalkoen boerderij

Biologische kalkoenenboerderij

De biologische kalkoenenboerderij die Arthur bezoekt, houdt het oud Engelse ras ‘Black Auburn’. Net als de kippen gaat het hier om een langzaam groeiend ras en lopen hanen en hennen door elkaar. In totaal zo’n 5000 stuks. De boer beschikt over twee stallen van elk 1300m2 en heeft naast de binnenruimte ook een overdekte buitenruimte en een buitenuitloop. Buiten heeft elke kalkoen zo’n 10m2 ruimte. Ook hier wordt de voerbron gecontroleerd: deze is volledig biologisch. Net als de kippenboer produceert de kalkoenenboer het voer zelf met 50% lokale, biologische ingrediënten.

Slachten

Ook met een beter en langer leven komt er voor de kippen en kalkoenen een moment dat ze geslacht worden. De kippen- en kalkoenboerderij die Arthur bezoekt laten het slachten ergens anders doen, omdat ze zelf te weinig dieren hebben voor een eigen slachterij. De kippen worden na 70 dagen geslacht. Dit is bijna twee keer zo lang als een plofkip. De kalkoenen worden na 140 dagen (hennetjes) of 154 dagen (haantjes) geslacht. Belangrijk is dat het transport naar het slachthuis zo stressvrij en kort mogelijk is. Er wordt daarom door Arthur gecontroleerd of het transport naar het slachthuis niet langer dan drie uur is. Dit is in orde. Bij de kippen is dit zelfs maar één uur.

Het vlees van de kippen en kalkoenen wordt voor verwerking geanalyseerd op de aanwezigheid van genetisch gemanipuleerde soja. Het vlees van de biologische kippen en kalkoenen van de bezochte boerderijen is gegarandeerd GMO-vrij.

Biologisch kippen en kalkoen controle

Een geslaagd kwaliteitsbezoek

Na het bezoeken van de biologische kippenboerderij, biologische kalkoenenboerderij en het slachthuis kan Arthur zijn controle naar tevredenheid afronden. De kippen en kalkoenen zien er goed uit, hebben voldoende ruimte en de dieren hebben een zo stressvrij mogelijk transport naar het slachthuis. Alle activiteiten verlopen volgens de biologische richtlijnen. Een geslaagd bezoek!

Biologisch hondenvoer paté met kip

€ 22,80
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 19,46
Biologische kippennekken voor honden

€ 7,25

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.