• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Met je hond spelen doe je zo | Tips & Advies

Niets leuker dan samen met je hond spelen. Van apporteren in het park tot activiteiten samen, er is van alles te beleven. Belangrijk is wel dat je het op een veilige en verantwoorde manier doet. We geven graag speeltips voor jou en je hond.

Binnen spelen met je hond

Of je nu veel of weinig ruimte hebt, er zijn voldoende spelletjes die je binnen kunt doen met je hond. Je kunt hierbij denken aan hersenwerk, zoals puzzels, maar ook aan het spelen met speelgoed. Als je binnen speelt, zijn er wel wat zaken waar je aan moet denken als het gaat om de veiligheid van je hond. Pas bijvoorbeeld op met rennen over gladde vloeren. Bij wilde spelletjes kan je hond uitglijden en daarbij kan hij zijn gewrichten, spieren en pezen beschadigen. Zorg ervoor dat je huis geschikt is voor een hond en er geen gevaarlijke zaken in de buurt zijn, zoals glas, vazen, harde of scherpe voorwerpen, open vuur of kokend water. In de blog ‘Een hondvriendelijk huis’ geven we je meer tips voor een fijne én veilige leefomgeving voor je hond.

Buiten spelen met je hond

Met mooi weer trek je er vast graag even op uit met je hond. Buiten kan je hond zich naar hartenlust vermaken, maar ook hier zijn er weer een aantal zaken van belang om veilig te kunnen spelen. Let bijvoorbeeld altijd goed op ander verkeer, zoals auto’s, fietsers en voetgangers. Speel niet in de buurt van een weg of fietspad, dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Ook kunnen er buiten andere gevaarlijke zaken zijn, bijvoorbeeld glasscherven of ander afval dat verwondingen kan veroorzaken. Pas ook op met puntige hekken en prikkeldraad. Heb je een fijne tuin waar je graag met je hond speelt? Zorg er dan voor dat deze ook hondvriendelijk is. Zorg bijvoorbeeld voor een schaduwplek en haal planten die giftig zijn voor honden weg. We vertellen je graag meer over een hondvriendelijke tuin in de blog ‘Je tuin hondvriendelijk maken’.

agility with your dog

Veilig spelen met je hond

Veiligheid gaat voor alles; dat geldt voor je huisdier, maar ook voor jou. Met alle tips die we in dit artikel bespreken, maak je het spelen zo veilig mogelijk voor je hond. Maar het is ook belangrijk om op je eigen veiligheid te letten. Onthoud de volgende regels:

  • Laat je hond niet altijd het spel winnen. Het is natuurlijk heel leuk voor je hond als hij wint, maar te vaak winnen kan ertoe leiden dat je hond jou als baasje gaat ondermijnen;
  • Dat brengt ons meteen bij de tweede regel: Jij bent de baas! Jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt, wanneer jullie stoppen met spelen én wat de regels zijn;
  • Houd het gedrag van je hond goed in de gaten. Sommige honden kunnen tijdens het spelen te fanatiek worden en agressief gedrag gaan vertonen. Voorkom dit door het gedrag van je hond goed te observeren en tijdig te stoppen.

Lees meer over veilig spelen met je hond

Spelen met kinderen

Ook voor kinderen is het een groot plezier om met de hond te spelen. Maar voor de veiligheid van je kinderen – en die van de hond – is het van belang om een aantal zaken in acht te nemen. Van nature staan kleine kinderen meestal lager in de rangorde van het gezin dan de hond. Je hond zal geen bevelen van hen aannemen en tijdens het spel zich niet door hen laten leiden. Laat jonge kinderen nooit alleen met de hond spelen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Leer je kind daarnaast ook om voorzichtig met de hond om te gaan en niet aan zijn oren te trekken of op het dier te gaan zitten of liggen. Laat je kinderen ook nooit alleen met de hond wandelen en leer hen dat de hond met rust gelaten moet worden als hij in zijn mand ligt.

Veilig speelgoed voor je hond

Er zijn talloze speeltjes verkrijgbaar voor honden. Daarnaast vind je ook nog volop leuke DIY-tips om zelf speelgoed voor je dier te maken. Toch is het belangrijk om hier heel voorzichtig mee te zijn. Speelgoed dat niet goed in elkaar zit of van breekbaar materiaal is, kan heel gevaarlijk zijn voor je dier. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten, zoals het materiaal. Meestal is speelgoed voor honden gemaakt van rubber of zacht plastic. Maar met hun scherpe tanden en hun kracht, kauwen honden dit soort speeltjes vaak snel kapot. Let er ook goed op dat er geen gebruik is gemaakt van giftige stoffen, zoals bepaalde verfsoorten. Pas daarnaast goed op met losse onderdelen, zoals belletjes of franjes. Als die los raken, kunnen ze in de maag van je hond terechtkomen, wat gevaarlijk voor hem kan zijn.

Vaak gooien mensen met takken; dit lijkt onschuldig maar kán gevaarlijk zijn. De tak of een deel hiervan kan in de keel of luchtpijp terechtkomen en hier fikse schade aanrichten. Kies liever voor een stevige bal of voor speelgoed dat speciaal gemaakt is om te apporteren.

rennen met je hond

Verschillende soorten spel

Er zijn verschillende soorten spellen te bedenken die je met je hond kunt doen. Zo kun je door middel van spel je hond fysiek, maar ook mentaal uitdagen. We zetten er een paar voor je op een rijtje:
  • Hersenwerk: Honden kunnen ook mentaal wel wat uitdaging gebruiken. Een leuke manier om dit te doen is met denkwerkspelletjes. Voorbeelden hiervan zijn puzzels en zoekspelletjes.
  • Apporteren: Gooien met een bal of frisbee en je hond deze laten terugbrengen… apporteren is een leuke activiteit voor beiden, die je het best buiten doet.
  • Trekspelletjes: Sommige honden vinden het heel leuk om samen met jou een trekspelletje te spelen. Gebruik hiervoor een flostouw of ander geschikt speelgoed. Let op, trekspelletjes zijn niet geschikt voor kinderen. Ook kun je met een pup beter geen trekspelletjes spelen in de periode dat hij zijn tanden wisselt.
  • Sporten met je hond: Naast spelletjes kun je het ook serieuzer aanpakken door te gaan sporten met je hond. Er zijn verschillende sporten die je samen met je hond kunt doen. Denk hierbij aan behendigheid (agility), frisbee of sporten als doggy dancing en flyball.


Het LICG (Landelijk Informatie Centrum voor Gezelschapsdieren) biedt veel leuke en inspirerende informatie voor wie met zijn hond wil spelen. De tips lees je hier.

Beloningen of snacks tijdens het spelen

Tijdens het spelen wil je je hond ook wel eens belonen, bijvoorbeeld met wat lekkers. Kies dan het liefst voor een kleine én gezonde snack. Te veel en te energierijke tussendoortjes kunnen tot overgewicht leiden. Yarrah biedt lekkere, kleine tussendoortjes voor je hond. De biologische minisnack voor honden is een kleine snack die uitstekend geschikt is om je dier mee te trainen én te verwennen.

Biologische mini snack voor honden

€ 7,25
Biologische vegan hondenkoekjes voor grotere honden

€ 6,95
Biologische kauwstaafjes voor honden

€ 2,85
Biologische vegan hondenkoekjes voor kleinere honden

€ 4,25
Biologische kippennekken voor honden

€ 7,25

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.