Mijn hond is loops, wat nu?

Als je hond voor de eerste keer loops wordt, kan dat best even schrikken zijn. Haar lichaam maakt zich namelijk klaar om zich voort te planten en daar komen veranderingen in het lichaam en in het gedrag bij kijken. Op deze pagina hebben we alles over loopsheid bij je hond voor je verzameld en je kunt ook tips vinden die kunnen helpen wanneer je hond loops is.
Wat gebeurt er als een hond loops is?
Je hond wordt voor het eerst loops zodra ze in de pubertijd zit. Bij kleinere hondenrassen kan dit al vanaf zes maanden zijn, bij grotere rassen kan dit tien tot zestien maanden duren. Hoe groter het ras, hoe langer het zal duren voordat de teef voor het eerst loops wordt. Het lichaam van een teefje moet namelijk helemaal volgroeid zijn om voor het eerst loops te worden.
Loopsheid bij je hond geeft aan dat het lichaam van het teefje zich er klaar voor maakt om gedekt te worden. De baarmoeder van het teefje bereid zich erop voor om bevrucht te worden en de rest van het lichaam probeert reuen aan te trekken. Het is per ras verschillend hoe vaak een hond loops wordt, gemiddeld wordt een teefje twee keer per jaar loops, maar er zijn ook hondenrassen die maar eens per jaar loops worden. Bij de meeste teefjes duurt de loopsheid ongeveer drie weken, waarvan ze maar een paar dagen echt vruchtbaar is.
De loopsheid gaat het hele leven van de teef door, maar een oude loopse hond is wel veel minder vruchtbaar dan een jongere hond. Wanneer je een teefje in huis haalt, moet je er dus rekening mee houden dat dit een proces is waar je regelmatig mee zal moeten dealen. Lees in dit artikel wat je allemaal te wachten zal staan.
De vier fasen van loopsheid bij je hond
Als je echt goed wil begrijpen hoe de loopsheid bij je hond precies werkt, is het goed om te weten dat er vier verschillende fasen zijn. We zullen deze fasen kort voor je toelichten.
Fase 1: pre-oestrus
Het lichaam van je teefje bereidt zich voor op de vruchtbare periode en dat kan tussen de 9 en 17 dagen duren. De vulva van je hond begint met opzwellen en daar kan soms ook al wat bloed bij zitten. Je hond is op dit moment nog niet vruchtbaar en heeft ook nog geen interesse in paren. Qua gedrag zal je merken dat het teefje zich wat onrustiger zal gedragen.
Fase 2: Oestrus
In deze fase vindt de eisprong plaats en de teef is nu vruchtbaar. De duur van deze fase ligt tussen de vier dagen en twee weken. Reuen krijgen meer interesse in de teef en die is ook wederzijds. Je teefje zal actief op zoek gaan naar een reu om mee te paren. Teefjes geven aan dat ze er klaar voor zijn om gedekt te worden als ze hun staart opzij doen wanneer een andere hond aan ze ruikt. Als je niet wil dat je teefje door een willekeurige reu gedekt wordt, moet je hier dus extra alert op zijn.
Fase 3: Metoestrus
Zodra deze fase zich aandient is de loopsheid bij je hond aan het afnemen. Het teefje is niet langer vruchtbaar en de symptomen worden langzaam minder. Op dit punt moet er een belangrijk onderscheid gemaakt worden. Namelijk of het teefje wel of niet zwanger is. Een teefje dat niet zwanger is, kan in deze periode wel schijnzwanger worden. Hierover kun je meer lezen in ons artikel ‘’De zwangerschap of dracht van een hond. Hier vind je alle informatie’’. De meeste teefjes keren in deze fase weer terug naar hun normale toestand. Dit duurt tussen de zes en tien weken.
Fase 4: Anoestrus
Met deze fase wordt de periode bedoeld dat de teef niet loops is. Hoe groter het ras, hoe langer deze periode duurt. Over het algemeen duurt deze periode tussen de 100 en 140 dagen, maar er zijn ook uitzonderingen. Bij de Duitse Herder is deze periode bijvoorbeeld veel korter. In deze fase heeft je teefje geen last van veranderingen in het lichaam of het gedrag, je hond is in deze fase ook niet vruchtbaar.
Afwijkende loopsheid bij je hond
Als baasje is het moeilijk om in te schatten wanneer je met een loopse hond te maken hebt, de loopsheid bij je hond is namelijk niet bij ieder beestje hetzelfde. Er zijn honden die een stille loopsheid hebben. Zij vertonen geen lichamelijke symptomen en hun gedrag verandert ook amper. Het is onmogelijk om dat zelf te bepalen wanneer je hond vruchtbaar is, waardoor het ook moeilijk wordt om te voorkomen dat ze wordt gedekt. Wanneer je niet van plan bent om met je teefje te fokken, kun je om begeleiding van je dierenarts vragen.
Ook de gespleten loopsheid is een optie. Hierbij begint een teefje aan de eerste fase, maar vervolgens duurt het een paar dagen tot een paar weken voordat de nieuwe fase wordt ingezet. De loopsheid wordt dus af en toe stopgezet, waardoor het ook moeilijk wordt om te bepalen wanneer de teef vruchtbaar is. De eisprong vindt namelijk veel later plaats dan wanneer het proces wel lineair verloopt.
Tot slot is het ook nog een optie dat de eisprong helemaal uitblijft. Je teefje blijft hangen in de voorbereidende fase van de loopsheid. Dit kan zes tot acht weken duren. Een uitblijvende eisprong wordt vaak veroorzaakt door een afwijking, dus als je het vermoeden hebt dat je teefje hier last van heeft, kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.
Hoe herken ik de loopsheid bij je hond?
Je kunt de loopsheid van je hond herkennen aan de hand van lichamelijke veranderingen, maar ook door veranderingen in het gedrag.
Qua uiterlijke kenmerken moet je vooral letten op de opzwellende vulva, waarbij sommige teefjes ook bloed uit komt. Het is per teef verschillend hoe veel bloed ze verliest. Soms kun je een loopse hond niet herkennen omdat ze heel schoon is en het bloed altijd snel wast.
De gedragsveranderingen van een loopse hond verschillen per soort, maar over het algemeen zal je merken dat je teefje sneller afgeleid is en zich minder gemakkelijk kan concentreren. Dat kan gepaard gaan met onrust en eventueel een slecht humeur. Sommige teefjes zullen tijdens hun loopsheid ook vaker urineren, omdat ze de behoefte hebben om hun geur te verspreiden. Opeens in huis plassen kan ook, omdat de teef een beetje uit haar normale doen is.
Je merkt ook aan andere honden dat je met een loopse hond te maken hebt. De loopsheid bij je hond wordt met name door reuen opgemerkt en die zullen meer interesse in haar tonen. Zodra je doorhebt dat je teefje meer aandacht krijgt van andere honden, bestaat er een kans dat je hond loops is. Ook andere teefjes tonen tijdens de loopsheid van je hond meer interesse. Hoe je teefje hierop reageert kan verschillend zijn, ze kan ook gaan snuffelen, maar er zijn ook teefjes die juist van zich af snauwen tijdens deze periode.
Tips voor het omgaan met een loopse hond
Als je hond loops is, is ze erop uit om gedekt te worden en daarom zal ze altijd op zoek zijn naar een geschikte reu. Om reuen aan te trekken stoot ze en uitnodigende geur uit, waar reuen helemaal wild van kunnen worden. Tijdens het wandelen is het dus verstandig om je teefje aan de lijn te houden en niet los te laten lopen op plekken waar reuen kunnen zijn. Je kunt er zelfs voor kiezen om je looproute en de tijden waarop je loopt aan te passen, zodat je minder kans loopt om een reu tegen te komen. Een teefje heeft weinig tijd nodig om gedekt te worden en als het proces eenmaal in gang is gezet, kun je het niet meer stoppen.
Heb je een loopse hond en een reu in huis? Dan doe je er verstandig aan om deze gescheiden van elkaar te houden. Dat klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar op die manier voorkom je dat het teefje gedekt wordt als je niet op zit te letten. Je kunt er ook voor kiezen om het teefje een speciaal broekje aan te trekken. Dit is niet voldoende om de teef helemaal niet gedekt te laten worden, maar het geeft je wel meer tijd om de teef en de reu uit elkaar te trekken. Een broekje helpt ook om het bloedverlies van je teefje op te vangen.
Tot slot is het ook belangrijk dat je niet te hoge verwachtingen hebt als een hond loops is. De loopsheid bij je hond valt haar fysiek en mentaal erg zwaar, dus het is niet aan te raden om haar in deze periode allerlei dingen aan te leren. Je hoeft geen dingen toe te staan die normaal gezien ook niet mogen, maar stel geen al te hoge eisen.
Loopsheid bij je hond voorkomen
Als je niet met de teef wil fokken is sterilisatie de meest effectieve manier om loopsheid van je hond te voorkomen. De eierstokken worden verwijderd, waardoor er ook geen eisprong meer zal plaatsvinden. Na de castratie houdt de loopsheid dus helemaal op. Daarbij heeft castratie nog een aantal andere voordelen:
- Minder kans op melkkliertumoren
- Je hond wordt vaak rustiger
- Geen ontstekingen in de baarmoeder
- Geen kans op een schijnzwangerschap
- Minder kans op diabetes en acromegalie
Er kunnen ook een aantal nadelen zitten aan het castreren van je hond, zo neemt bijvoorbeeld de kans op overgewicht toe en de structuur van de vacht kan ook gaan veranderen. Het is het beste om je teef te laten castreren voordat ze voor de eerste keer loops is geworden, het algemene advies ligt rond de leeftijd van vijf á zes maanden. Ga voor advies dus altijd eerst bij de dierenarts langs, deze kan de voor- en nadelen voor je op een rijtje zetten.
Ook als je nog wel met je hond wil fokken zijn er mogelijkheden om de loopsheid bij je hond tegen te gaan. Het is namelijk verstandig om pas met een hond te fokken als deze ten minste twee en een half jaar oud is, pas dan is het lichaam volledig uitgegroeid. Tot die tijd moet je de loopsheid bij je hond dus laten gaan of onderdrukken. Hiervoor zijn hormoonbehandelingen in de vorm van een pil of een prik beschikbaar. Deze kunnen alleen worden gebruikt als je dierenarts dat goedkeurt, want er kunnen ook vervelende bijwerkingen aan verbonden zitten. De hormonen in de prikpil kunnen zorgen voor ontstekingen van de baarmoeder, diabetes en nierproblemen.
Heeft een loopse hond andere voeding nodig?
In dit artikel hebben we aangegeven dat een loopse hond afwijkend gedrag kan vertonen en daar hoort ook een afgenomen interesse in eten bij. Hier hoef je je in principe geen zorgen om te maken. Meestal heeft je teef even een paar dagen nodig om aan haar nieuwe situatie te wennen en dan gaat ze ook weer volgens een normaal patroon eten.
Het is niet nodig om een loopse hond een andere soort of een andere hoeveelheid voeding te geven. Je kunt gewoon de hoeveelheid die achterop de Yarrah verpakking staat aanhouden. Natuurlijk kun je er wel voor kiezen om in deze periode extra lief voor je hond te zijn. Onze biologische mini snacks voor honden zijn vrij van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO. Hiermee kun je haar zonder schuldgevoel verwennen als ze loops is!