• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Suikerziekte bij honden, wat kun je doen?

Suikerziekte komt onder honden relatief vaak voor. Wat je ertegen kunt doen en hoe je Diabetes mellitus bij jouw hond herkent… wij leggen het uit!

Wat is suikerziekte precies?

Suikerziekte is een aandoening waarbij er te weinig insuline geproduceerd wordt en/of insuline te weinig effect heeft in het lichaam. Dit leidt tot minder glucose (suiker) in de cellen, waardoor de cellen hun belangrijkste brandstof missen en er glucose achterblijft in het bloed. De lever reageert op het insulinetekort door heel veel glucose aan te maken, waardoor de concentratie glucose in het bloed enorm stijgt. Dit noemen we suikerziekte.

Hoe zie ik dat mijn hond suikerziekte heeft?

De symptomen van suikerziekte bij honden zijn, net als bij mensen en katten: veel plassen, veel drinken en vermageren ondanks voldoende eten. De symptomen zijn per type verschillend, dus het is goed om de verschillende typen van elkaar te onderscheiden.

Verschillende typen suikerziekte bij honden

Honden kunnen type 1, 3 en 4 krijgen.

Type 1: bij dit type gaan de insuline-producerende cellen kapot als gevolg van een stoornis in het afweersysteem. Meer dan de helft van het aantal honden met suikerziekte lijdt aan dit type. Bij katten komt dit type heel zelden voor. Het kan worden behandeld, maar gaat nooit meer weg.
Type 3: Deze vorm van suikerziekte ontstaat door medicijnen of een andere aandoening in het lichaam. Honden kunnen niet genezen van dit type, katten daarentegen wel.
Type 4: Omdat het vierde type bij mensen ‘zwangerschapssuiker’ wordt genoemd, maar dit niet voorkomt bij honden en katten, wordt dit type in de diergeneeskunde ‘type 4’ genoemd. Het komt enkel voor bij honden en wordt veroorzaakt door de hormonale cyclus. Genezing is alleen mogelijk door de eierstokken operatief te laten verwijderen.

Suikerziekte bij honden voorkomen

Omdat type 2 (suikerziekte door te weinig bewegen en overgewicht) bij honden niet voorkomt, is het moeilijker om suikerziekte bij honden te voorkomen. Zowel type 1 en 3 als 4 ontstaan door een stoornis of aandoening in het lichaam, waar je als eigenaar geen grip op hebt. Wel kan type 4 voorkomen worden door castratie. De andere typen zijn niet te voorkomen met extra maatregelen. Wel zijn een gezonde levensstijl en een gezond, regelmatig dieet aan te raden, waar nodig met speciaal voer voor honden met diabetes.

Raadpleeg de dierenarts

Herken je veel symptomen van suikerziekte en twijfel je of je hond suikerziekte heeft, raadpleeg dan altijd de dierenarts. Hij of zij kan onderzoeken of je hond inderdaad suikerziekte heeft, welk type en hoe je het te behandelen is.

Lees ook: Suikerziekte bij katten, zo voorkom je het!

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen