Suikerziekte bij katten, zo voorkom je het!

Suikerziekte bij katten komt steeds vaker voor. 1 tot 1,5 procent van de katten in Nederland lijdt aan diabetes. Dat is heel veel en het percentage blijft oplopen. Wat kun je doen om te voorkomen dat jouw kat suikerziekte krijgt? Hoe kun je suikerpatiënten op vier pootjes helpen? Wij leggen het uit!
Wat is suikerziekte?
Suikerziekte is een aandoening waarbij er te weinig insuline geproduceerd wordt en/of insuline te weinig effect heeft in het lichaam. Dit leidt tot minder glucose (suiker) in de cellen, waardoor de cellen hun belangrijkste brandstof missen en er glucose achterblijft in het bloed. De lever reageert vervolgens op het insulinetekort door heel veel glucose aan te maken, waardoor de concentratie glucose in het bloed dus enorm stijgt. Dit verschijnsel wordt suikerziekte, ofwel Diabetes mellitus genoemd.
Hoe zie ik dat mijn kat suikerziekte heeft?
De symptomen van suikerziekte bij katten zijn: veel plassen, veel drinken, vermageren terwijl er wel genoeg eetlust is, en (heel opvallend) door de achterpoten zakken tijdens het lopen. Net als bij mensen worden er verschillende typen diabetes onderscheiden. Per type zijn de symptomen (en behandelingen) verschillend.
Verschillende typen suikerziekte bij katten
Katten kunnen zowel type 1, 2 als 3 krijgen.
Type 1: Bij dit type gaan de insuline-producerende cellen kapot als gevolg van een stoornis in het afweersysteem. Bij katten komt dit type heel zelden voor. Meer dan de helft van het aantal honden met suikerziekte lijdt aan dit type. Het kan worden behandeld, maar geneest nooit.
Type 2: Dit type is gekoppeld aan overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Beide kunnen ertoe leiden dat er wel insuline wordt aangemaakt, maar dat de cellen in het lichaam hier niet of onvoldoende op reageren. Maar liefst 70 procent van de katten lijdt aan dit type diabetes. Er is kans op genezing door aanpassing van de levensstijl.
Type 3: Deze vorm van suikerziekte ontstaat door (langdurig) gebruik van medicijnen of een aandoening in het lichaam. Iets in het lichaam zorgt ervoor dat er een verminderde gevoeligheid is voor insuline. Als de oorzaak gevonden wordt, is dit type bij katten te genezen. Honden daarentegen kunnen er niet van genezen.
Suikerziekte bij katten voorkomen
Type 2 is het meest voorkomende type suikerziekte bij katten. Het is dus belangrijk om je kat een goed dieet voor te schotelen en te zorgen voor voldoende beweging en uitdaging. Er bestaat speciaal dieetvoer voor katten met diabetes. Een goed dieet is voeding met weinig koolhydraten en relatief veel eiwitten; koolhydraten vereisen een hoge insuline-afgifte. Stimuleer je kat daarnaast te bewegen, bijvoorbeeld middels een voerbal of speel/wandel regelmatig met hem. Zorg voor hoge slaapplaatsen of zet eten op een hogere plek weg, zodat hij er wat moeite voor moet doen. En beloon je kat af en toe met gezonde snacks.
Raadpleeg de dierenarts
Twijfel je of je kat suikerziekte heeft, raadpleeg dan altijd de dierenarts. Hij kan onderzoeken of je kat inderdaad suikerziekte heeft, welk type en hoe het dier te behandelen.
Lees ook: Help mijn kat is te zwaar, tips bij afvallen en overgewicht bij katten.