Help, mijn kat is te zwaar! Tips voor afvallen en overgewicht bij katten

Lijkt jouw kat nooit uitgegeten en blijft hij maar bedelen om lekkers? Of is hij zo lief dat je hem graag verwent met een extra lekkernij? Let op, verwen je kat met mate! Naar schatting is een derde van de katten in Nederland te zwaar. Wij geven tips hoe je overgewicht bij katten kunt voorkomen en hoe je ze kunt laten afslanken.
Oorzaken overgewicht bij katten
De oorzaak van overgewicht bij katten is meestal teveel eten en te weinig bewegen. Katten zijn dol op lekker eten. Verveling en gedragsproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van buitensporig veel eten. Bovendien slapen katten van nature veel en vaak. Daarnaast heeft de ene kat er meer aanleg voor dan de andere kat. Raskatten zijn bijvoorbeeld minder gevoelig voor overgewicht dan āgewoneā huiskatten. Ook leeftijd speelt een rol: een kat tussen de 2 en 10 jaar heeft meer kans op overgewicht dan katten tot 2 jaar en katten vanaf 10 jaar. Bepaalde medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je kat sneller aankomt, denk aan Prednison. En wellicht niet onbekend: bij een gecastreerde kat verandert de stofwisseling is en is er meer kans op overgewicht. Let bij deze katten extra op de hoeveelheid voeding die je geeft. Gemiddeld neemt de energiebehoefte van een gecastreerde kat af met 30 procent.
Wil je hulp bij het berekenen van de juiste hoeveelheid voeding voor jouw kat? Maak dan gebruik van onze voercalculator.
Hoe weet ik of mijn kat overgewicht heeft?
Als baasje is het vaak lastig te zien of een dier overgewicht heeft, omdat dit geleidelijk ontstaat. Gelukkig kun je het heel gemakkelijk checken: door je hand op zijn borstkast te leggen weet je het al. Het is in orde als je zijn ribben voelt. Voel je ze niet, dan heeft je kat waarschijnlijk overgewicht. Ook aan het gedrag van je kat kun je herkennen of je dier overgewicht heeft. Te zware dieren zijn vaak lui, hebben een slecht humeur, lopen moeilijk, hebben moeite met springen en zijn snel uitgeput.
3 Tips bij het afvallen
Overgewicht kan veel gezondheidsproblemen opleveren. Naast gewrichtsproblemen liggen ook hartaandoeningen en suikerziekte op de loer. Daarom is het belangrijk om je kat er vanaf te helpen of nog beter, om overgewicht bij je kat te voorkomen. Drie tips die daarbij helpen:
Laat je kat geleidelijk afvallen
Het is belangrijk om bij een kat niet direct over te gaan op een streng dieet. Door te snel gewichtsverlies kan er leververvetting (feline hepatische lipidose) optreden. Vet wordt dan in de lever afgezet als gevolg van een plotselinge wijziging in de energiehuishouding. Een kat kan hieraan overlijden. Zorg dus voor een geleidelijke afname van voeding; denk aan het halveren van het aantal snacks.
Geef het juiste voer
Het juiste voer geven is bijna net zo belangrijk als de hoeveelheid voer. Katten hebben een goed gebalanceerd voer nodig met de juiste verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten. Let ook op de leeftijd en activiteit van je kat. Yarrah biedt verschillende soorten kattenvoer aan.
Bekijk de onmisbare voedingsstoffen die een kat nodig heeft.
Zorg voor voldoende beweging
Beweging is onmisbaar om je kat te helpen bij het afvallen. Stimuleer je kat te bewegen door zijn brokjes hoog weg te zetten, of koop een voerbal. Al bewegend vindt hij dan zijn eten. Daag hem daarnaast regelmatig uit voor een spel.
Lees meer over hoe je een binnenkat kunt uitdagen en stimuleren tot bewegen.