• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Veilig spelen met je kitten | Tips en advies

Spelen met je kitten is ontzettend leuk, leerzaam en het stimuleert de onderlinge band. Houd tijdens het spelen wel altijd de veiligheid voor zowel jou als je kat in de gaten. Hoe speel je veilig met je kitten? Wij geven tips!

Veilig voor je kitten

Wanneer je met je kitten speelt, moet je je bewust zijn van zijn veiligheid. Dit is waar je op moet letten.

  • Zijn de speeltjes veilig? Zorg ervoor dat je speeltjes gebruikt die geen scherpe randen of punten hebben, geen giftige stoffen (verf) of losse onderdelen bevatten en geen zaken waar je kat in verstrikt kan raken of zich in kan verslikken.
  • Is de omgeving veilig? Zorg ervoor dat er geen giftige planten staan. Speel je buiten met je kitten of laat je hem geregeld alleen buiten? Zorg dan voor een veilige tuin. Veel katten vinden het daarnaast fijn om vanuit de beschutting te spelen, zodat ze vanaf een afstandje op het speelgoed kunnen loeren. Speel daarom op een plaats met voldoende verstopplekjes, waar hij zich veilig voelt. Een kartonnen doos maakt het spel ook zeker tot een succes!

Veilig voor jou

Niet alleen voor je kat, ook voor jezelf moet het veilig zijn tijdens het spelen. Veilig spelen met je kitten doe je onder andere door met een aantal regels rekening te houden:

Je handen en voeten zijn geen speelgoed.

Laat je kitten nooit in je handen of voeten bijten tijdens het spelen; zo leert hij al van jongs af aan dat dit acceptabel is. Vindt hij je voeten of handen toch wel erg interessant? Leer je kat dan dat dit geen speelgoed is, door hem iedere keer met ander speelgoed af te leiden als hij zich richting jouw voet of hand beweegt. Je voorkomt zo ongewenst bijtgedrag.

Let op de waarschuwingen van je kat.

Als een kat geen zin meer heeft of gefrustreerd raakt, laat hij dit vaak heel duidelijk merken alvorens hij bijt of uithaalt met zijn nagels. Signalen van een kat die het spel niet meer leuk vindt:

  • Zwiepende staart: je kat is boos;
  • Hoge rug: je kat is bang en boos;
  • Blazen: je kat is angstig;
  • Weglopen: je kat geeft aan dat hij er geen zin meer in heeft.

Als je kat op een of meer van deze manieren duidelijk laat merken dat hij klaar is met spelen, laat hem dan ook met rust. Gedwongen spel frustreert je kat alleen nog maar meer en maakt het spelen er niet leuker op.

spelen met een kitten

Katten en kinderen

Kinderen vinden het vaak heel erg leuk om met een kat of kitten te spelen of te knuffelen. Waarschijnlijk waardeert je kat het enthousiasme om te spelen heel erg, maar let wel op. Katten moeten vaak wennen aan de harde geluiden en onverwachte bewegingen die kinderen kunnen maken (vooral als je kat niet opgegroeid is met kinderen in huis). Als je kat geen zin meer heeft of als hij agressief wordt en de kinderen toch doorgaan met ‘spelen’, laat hij dit vaak merken met een klauw of bijt. Daardoor wordt het spel een negatieve ervaring voor zowel het kind als de kat en dat is natuurlijk jammer. Leer daarom kinderen alvorens ze je met de kat gaan spelen hoe de kat hen waarschuwt als hij er geen zin meer in heeft. Als ze hier mee rekening houden, is enthousiasme van beiden kanten zeker gegarandeerd. Want veilig spelen met je kitten is zowel voor kinderen als voor je kitten heel leerzaam en leuk.

Tip: Houd het spel interessant door de speeltjes na het spelen op te bergen en ze regelmatig af te wisselen.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 24,80
Biologisch kattenvoer chunks met vis

€ 24,80
Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 21,70

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen