• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Help, mijn kat bijt! – Tips voor een bijtende kat

Een kitten hapt soms bij het spelen in je hand of voet. En al vind je dit in het begin misschien nog best wel schattig, het is toch beter om dit gedrag nooit te accepteren. Als je kat volwassen is, zijn die pijnlijke beten immers echt geen pretje meer. Wat te doen als je kat bijt? Wij geven tips!

Bijten van kitten en instinct

Katten zijn roofdieren en bij jagen hoort bijten. Dit gedag zit diep geworteld en het is ook normaal. Door met elkaar te spelen, oefenen kittens hoe ze later gaan jagen en om op de juiste wijze hun prooi te bespringen en te doden. Wanneer een kitten achter een voet of hand aan jaagt en zijn tandjes erin zet, is hij dus aan oefenen voor later. Ook volwassen katten ‘spelen’ soms nog op die manier; het is puur instinct. Natuurlijk is het voor jou niet zo prettig als je kitten of volwassen kat jou grijpt, maar gelukkig kun je hem dit afleren. Voornamelijk door duidelijk te maken dat jij geen prooi wenst te zijn en door hem alternatieven aan te bieden waar hij wel lekker los op kan gaan.

kat bijt

Kat bijt veel, hoe komt dat?

Het bijtgedrag van je kat kan behalve spelen/oefenen nog verschillende andere redenen hebben:

Alleen opgegroeid

Kittens die alleen opgegroeid zijn, hebben niet van een andere kitten of volwassen kat geleerd dat hard bijten niet bij spelen hoort. In dat geval moeten ze het van hun baasjes leren. Zorg tijdens het spelen dat je handen niet in de buurt van zijn bekje zijn, zodat hij niet in je handen kan bijten. Heeft hij je toch te pakken? Houd dan je hand of voet stil en slap, dan laat je kitten waarschijnlijk vanzelf los. Als je terugtrekt, bestaat de kans dat hij het juist een uitdagend spel vindt en je nog een keer probeert te bijten.

Verveling

Een kitten dat de hele dag alleen is, kan zich gaan vervelen. Dit uiten katten soms door ergens in te bijten wanneer hun baasje weg is, de plinten bijvoorbeeld. Maar ook als je weer thuis bent, door te bijten in je hand. Het betekent eigenlijk niets meer dan dat je kat aandacht wil. Geef hem die aandacht door met hem te spelen tot hij moe is en zorg voor meer uitdaging in huis.

Angst of pijn

Een kat bijt soms ook als hij angstig is of pijn heeft. Vaak gaat dit gepaard met krabben, de oren plat naar achteren of zachtjes miauwen. Ga in het geval van angst na waar deze vandaan kan komen en probeer dit te verhelpen. Denk je dat het bijten te maken heeft met pijnklachten, neem dan meteen contact op met je dierenarts.

Lees meer over het afleren van ongewenst gedrag.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 24,80
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 21,70

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen