• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Ongewenst gedrag van kat afleren

Wil je je kat afleren om buiten de kattenbak te plassen of ongewenst krabben en bijten voorkomen? Wij helpen je op weg!

Ongewenst gedrag van kat afleren: waar te beginnen

Als je kat ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk te achterhalen wat de reden is voor zijn gedrag. Een kat doet namelijk niets voor niets. We moeten er ook rekening mee houden dat een kat van oorsprong in de natuur leeft; daar gelden heel andere regels en wetten. Dat een bank of tafel mooi moet blijven, kan een kat bijvoorbeeld niet weten. Ook moet je bedenken dat katten over het algemeen eerder solitair levende dieren zijn en niet altijd gediend zijn van kameraadjes, of – in hun ogen – indringers. Aanpassen aan het gezin waarin ze leven gaat daardoor ook vaak wat minder snel dan bij een hond, die gewend is om in een roedel te leven.

Redenen voor een kat om buiten de kattenbak te plassen

Plast je kat vaak buiten de kattenbak, ga dan na sinds wanneer hij dit doet. Doet hij het sinds je de kattenbak verplaatst hebt, nieuwe kattenbakvulling hebt genomen, sinds er een nieuwe kat bij is gekomen of sinds je de kattenbak een keer vergeten bent schoon te maken? Allemaal heel logische redenen voor een kat om zijn bak te mijden. Er kan ook een medische aanleiding zijn, blaasontsteking bijvoorbeeld. Let op pijnklachten. Veel miauwen bij het plassen is een van de tekenen van blaasproblemen. Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts. Vooral als je kat opeens buiten de kattenbak plast en voorheen altijd zindelijk was, zit er vaak een medische reden achter. Ouderdom kan ook meespelen. Veel oudere katten krijgen last van artrose, waardoor de instap van een kattenbak al snel te hoog voor hen is. Een kattenbak met lage instap biedt dan uitkomst.

Sproeien van kat afleren

Sproeien is een veelvoorkomend probleem bij katten. Veel mensen denken dat alleen katers sproeien, maar ook poezen kunnen sproeien. Ze hebben er verschillende redenen voor. De voornaamste reden is het afbakenen van hun territorium. Ze verspreiden middels het sproeien van urine hun geur en laten zo aan soortgenootjes merken dat dit hun terrein is. Sproeien komt dan ook veel voor bij katten die samenleven met andere katten of waar veel andere katten in de buurt lopen. Maar een kat kan ook al gaan sproeien als jouw kleding naar een andere kat ruikt of als er bezoek is geweest. De ene kat is hier gevoeliger voor dan de andere.

Verder kunnen veranderingen in de leefomgeving van een kat ook leiden tot aanhoudende stress, wat weer kan leiden tot sproeigedrag. Denk bijvoorbeeld aan de komst van een baby, een nieuwe partner of een verhuizing. Bekijk hoe je het sproeien van een kat kan afleren.

Ongewenst krabben of bijten

Je kent het wel: heb je net een nieuwe bank of leren stoel en nog geen dag later is je kat uitgebreid zijn nagels aan het scherpen aan je nieuwe meubelstuk! De redenen voor dit gedrag zijn uiteenlopend. Het kan het verspreiden van de eigen geur zijn; ook door te krabben zetten katten namelijk hun territorium af. Maar er kan een andere aanleiding zijn, bijvoorbeeld dat de kat een krabpaal in huis mist. Een kat moet zijn nagels kunnen scherpen. Als hij die mogelijkheid niet heeft, dan wordt jouw bank of stoel zijn krabpaal. Soms kan krabben of bijten ook een uitnodiging tot spelen zijn. Als een kat bijvoorbeeld in je benen springt als je langsloopt, dan nodigt hij je eigenlijk uit tot een spel. Lees meer over waarom katten ongewenst krabben en bijten en hoe je het kunt afleren.

ongewenst gedrag kat afleren

Hoe ongewenst gedrag van kat afleren?

Boos worden en straffen lijkt voor ons mensen vaak een logische oplossing bij het afleren van ongewenst gedrag bij de kat. Toch zal je zien dat dit niet werkt en zelfs het tegenovergestelde tot gevolg kan hebben. Je kat wordt bang, krijgt steeds meer stress en de band met de mens is verbroken. Het is beter om je kat te belonen als hij iets goed doet. Of hem de ongewenste acties te laten associëren met iets vervelends. Maar dit moet niet gekoppeld worden aan jou! Laat een kat bijvoorbeeld schrikken als hij aan een kostbaar tapijt zijn nagels scherpt door een sleutelbos op de grond te gooien, maar doe het zo dat hij niet ziet dat jij dat doet. Of bedek het aanrecht (of een andere plek waar hij niet mag komen) met aluminiumfolie. Katten vinden dat niet fijn en blijven liever weg van zo’n plek. Nog een optie: een geur die katten niet lekker vinden verspreiden op plekken waar je kat niet mag komen. Citroen bijvoorbeeld.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?