• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kat plast of sproeit in huis: wat te doen?

Als een kat plast of sproeit in huis, is dat heel vervelend. Hij verspreid hiermee een nare geur en je huis wordt er niet schoner op. De redenen voor een kat om te plassen of sproeien in huis zijn uiteenlopend.

Wat is sproeien?

Sproeien is anders dan plassen buiten de bak. Als katten sproeien gaan ze staan met de staart recht omhoog. Vaak trilt de staart een beetje. Middels sproeien verspreiden ze kleine beetjes urine tegen verticale oppervlakten: vooral deuren, muren en ramen zijn geliefd. Een reden om te sproeien is het afbakenen van het territorium. Een kat verspreidt op deze manier zijn geur en maakt aan andere katten duidelijk dat dit zijn persoonlijke leefgebied is waarin soortgenoten niet welkom zijn. Sproeien komt daardoor vaker voor bij katten die samenleven met andere katten of waar veel andere katten bij in de buurt wonen. Soms wordt er gedacht dat alleen katers sproeien, maar ook poezen kunnen sproeien.

Kat plast of sproeit?

Het is van belang om te weten of je kat plast of sproeit in huis. Het verschil én de oplossingen voor het gedrag zijn namelijk uiteenlopend. Als je kat plast in huis zie je dit door de manier waarop hij plast. Een kat gaat in dat geval meer zitten en plast echt een plasje urine op de grond. Hij zal dit vaak op dezelfde plek doen. Sproeien gebeurt staand en doelbewust met een trillende staart, bij voorkeur tegen een verticaal oppervlak.

Tips tegen sproeien kat

Weet je of je kat plast of sproeit, ga dan over op de behandeling ervan. Straffen heeft in geen geval zin: je kat wordt daardoor agressief of angstig, hij zal geen vertrouwen meer in je hebben en het sproeigedrag zal juist toenemen. Het is beter om erachter te komen wat de reden is dat je kat sproeit. Is er een nieuwe huisgenoot in huis? Dit kan bijvoorbeeld een kat, maar ook een baby of een nieuwe partner zijn. Geef je kat in dat geval extra aandacht en zorg voor een veilige leefomgeving voor je dier. Castreren of steriliseren kan ook helpen om sproeien tegen te gaan/te voorkomen. Houd ook het kattenluikje in de gaten; komen hier wel eens andere katten door naar binnen? Dan kan het helpen om voor een kattenluik met chip te gaan, zodat alleen jouw kat naar binnen kan. Dan voelt hij zich veilig in zijn eigen territorium en zal de drang tot sproeien afnemen.

Tips tegen plassen buiten de bak

Ook plassen buiten de kattenbak los je niet op door je kat te straffen. Boos worden heeft het tegenovergestelde effect van wat je wilt bereiken. Vaak heeft het met de kattenbak of de vulling daarvan te maken of zitten er medische redenen achter. Ga na sinds wanneer je kat buiten de kattenbak plast, zeker wanneer er meerdere katten in huis leven. Katten hebben graag ieder een (of twee) eigen kattenbak(ken). Zorg dus altijd voor minimaal twee kattenbakken als je twee katten in huis hebt. Daarnaast vinden katten het fijn als de kattenbak schoon is; van een vieze kattenbak maken ze geen gebruik. Maak hem dus op tijd en regelmatig schoon. Naast deze redenen kunnen er ook medische redenen achter de onzindelijkheid van je kat schuilen. Controleer de urine van je kat. Zit er bloed in? Heeft hij moeite met plassen of miauwt hij veel op de bak? Laat hem altijd controleren door een dierenarts. Let ook op de manier waarop je kat in de kattenbak stapt, veel oude katten krijgen artrose en kunnen de hoge stap niet meer zo makkelijk maken.

Sproei- en plasplekken van de kat schoonmaken

Sproei- en plasplekken schoonmaken met een geurend schoonmaakmiddel heeft geen zin, dat zal je kat juist alleen maar stimuleren om zijn geur weer te verspreiden. Gebruik beter een geurloos schoonmaakmiddel en leg aluminiumfolie op de vaste sproei- of plasplekken in huis. Daar houden katten niet van.

Lees meer over hoe je ongewenst gedrag bij katten afleert.

Biologische filets met kip in saus

€ 21,70
Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen