• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kat castreren of steriliseren?

Ieder jaar belanden er veel kittens in het asiel of erger: op straat. Door je kat op tijd te laten castreren of steriliseren voorkom je dat dit probleem groter wordt. Meer voor- en nadelen van kat castreren en steriliseren zetten we voor je op een rij.

Wat is het verschil tussen een castratie en een sterilisatie bij poezen en katers?

Over een castratie of sterilisatie bestaat veel onduidelijkheid. Er wordt vaak gedacht dat castratie alleen bij katers plaatsvindt en sterilisatie alleen bij poezen. Dat is niet het geval. Beide ingrepen kunnen bij beide geslachten gedaan worden, maar over het algemeen wordt zowel een kat als poes bijna altijd gecastreerd.

  • Castratie

  • Castratie is het verwijderen van de zaadballen bij een kater of eierstokken bij een poes. Door deze ingreep wordt de hormoonhuishouding verstoord en kan het gedrag veranderen.

  • Sterilisatie

  • Bij een sterilisatie wordt de zaadleider bij mannetjes en eileiders bij vrouwtjes afgesneden, dichtgebrand of afgebonden. Een bevruchting kan niet meer plaatsvinden, maar verder verandert er niets. De hormoonproductie en de voorplantingsdrang blijven in stand. Dit zorgt ervoor dat er geen gedragsverandering plaatsvindt na de operatie en gewichtstoename niet zo duidelijk is als na castratie.

Waarom een kat castreren?

Na een castratie zorgt je kat niet meer voor (ongewenste) nakomertjes. Ook voorkom of verminder je eventueel sproeien van een kater door hem te laten castreren. Als je kat nog niet sproeit voor de castratie, gaat hij dat hoogst waarschijnlijk na de castratie helemaal niet meer doen. Ook is het territorium kleiner bij loslopende gecastreerde katers, omdat de hormoonhuishouding hen niet dwingt te gaan zoeken naar een krolse poes. Het kleine territorium verlaagt de kans op ongelukken en het vechten met andere katten. Ook zijn gecastreerde katten over het algemeen wat minder agressief en aanhankelijker, maar dit is per kater weer anders. Wel worden veel katten rustiger na de castratie.

Waarom een poes castreren?

Het castreren van een poes zorgt ervoor dat je poes niet ongewenst zwanger thuiskomt en dat ze niet langer krols wordt. Ook verkleint het de kans op melkkliertumoren, baarmoederontsteking en eventuele geslachtsziekten. De levensverwachting bij zowel de poes als de kater is hoger na castratie. Ook kan de ingreep ten goede komen aan de gezondheid van je kat.

Nadelen castreren

Hoewel castreren een routineprocedure is voor veel dierenartsen, blijft het een operatie en dus zijn er risico’s aan verbonden. Zo kunnen er bijvoorbeeld problemen met de narcose of wondgenezing ontstaan. Toch is dit risico heel klein. Casteren is daarnaast een permanente ingreep en daarmee onomkeerbaar. Na de castratie verandert de stofwisseling en neemt de kans op overgewicht toe. Geef katers daarom na de castratie minder voer of voer met minder calorieën om overgewicht te voorkomen. Zorg ook voor voldoende beweging door regelmatig met je dier te spelen.

Wanneer kan ik mijn kater of poes later castreren of steriliseren?

Een kat of poes kan gecastreerd of gesteriliseerd worden wanneer hij/zij geslachtsrijp is, ongeveer op een leeftijd van 6 tot 8 maanden. Bij zwerfkatten wordt soms aan vroegcastratie gedaan als de katten nog maar 8 tot 14 weken oud zijn. Dit voorkomt het probleem van explosieve vermeerdering van zwerfdieren. Ook sommige asielen doen aan vroegcastratie bij hun beschermelingen.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.