• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kun je een kat beter alleen of samen houden?

Van katten wordt wel eens gezegd dat het solitaire dieren zijn, die zich in hun eentje prima redden. Maar klopt dit wel? Wat is beter: een kat alleen of samen houden? Wij geven antwoord.

Karakter van de kat

Katten staan bekend als einzelgängers. Hoewel zij misschien niet zo aanhankelijk zijn als honden, zijn ze niet per definitie eenlingen. Of een kat beter alleen of met een soortgenootje gehouden kan worden, is een lastige vraag die van verschillende factoren afhangt. Zo spelen leeftijd en karakter een rol, maar ook is van belang hoeveel aandacht jij als baasje aan je kat schenkt.

Kittens en socialisatie

Voor kittens is een maatje van groot belang. Hoe een kat later op zijn soortgenoten reageert, wordt mede bepaald tijdens de socialisatiefase van een kitten. Dit is tijdens de eerste weken van zijn leven. Kittens die goed gesocialiseerd zijn, zullen beter op andere katten reageren op latere leeftijd. Het is voor kittens dan ook goed om met elkaar en de moederpoes op te groeien. Wil je meerdere katten, kies dan bij voorkeur voor twee kittens uit hetzelfde nestje.

Later een kat erbij

Wanneer je merkt dat je kat toch wel vaak alleen is en wat aanhankelijker wordt, kun je er op latere leeftijd een kat bij zetten. Het is dan belangrijk om een back-upplan te hebben, voor het geval er geen match is tussen jouw kat en zijn nieuwe maatje. Laat de katten voorzichtig aan elkaar wennen en geef ze de tijd om elkaar te leren kennen. Wanneer de katten elkaar niet tolereren, zorg er dan voor dat je de kat bijvoorbeeld terug kunt brengen naar het asiel of regel een ander goed thuis.

Wat kun je doen voor een kat alleen?

Is je kat vaak alleen? Maak het hem dan zo aangenaam mogelijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat hij naar buiten kan en zich daar kan vermaken. Katten houden van entertainment. Er bestaat zelfs heuse katten-tv; denk aan een video van vogeltjes bij een voederplank. Een dergelijke video is ook leuk om zelf te maken. Een andere optie is om de radio zachtjes aan te zetten wanneer je van huis bent, maar kies liever voor de combinatie van beeld én geluid. Katten vinden het ook heerlijk om te kijken naar wat er zich buiten afspeelt. Zorg bijvoorbeeld voor een plekje in de vensterbank waar jouw kat kan genieten van het uitzicht.

Kat alleen of samen houden?

Op de vraag of je een kat beter alleen of samen kunt houden, is dus geen eenduidig antwoord. Kijk goed naar het gedrag van je kat en wees ook kritisch naar jezelf. Wanneer jij veel van huis bent en weinig aandacht hebt voor jouw dier, overweeg dan een maatje, zodat je kat zich niet hoeft te vervelen. Hiermee kun je ook ongewenst gedrag voorkomen. Vertoont jouw kat ongewenst gedrag, bedenk dan of dit door eenzaamheid zou kunnen komen. Katten die lang alleen zijn kunnen bijvoorbeeld je meubels kapot krabben of andere vernielingen aanrichten.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?