• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Een kitten socialiseren: hoe doe je dat?

Het socialiseren van een kitten is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij ook als volwassen kat zelfverzekerd en gelukkig is. Door een goede socialisatie raakt je kitten al op jonge leeftijd gewend aan andere dieren, mensen en geluiden. Dit voorkomt angstig of agressief gedrag. Een kitten socialiseren is dus heel belangrijk! Zo kun je jouw kitten socialiseren.

Waarom is socialiseren nodig?

Socialiseren is nodig om een tamme, zelfverzekerde kat te krijgen. Een niet-gesocialiseerde kat is vaak schuw en bang van mensen en andere dieren. Vooral als je een kat graag wilt laten wennen aan het leven binnenshuis, of als je op zoek bent naar een schootkat, is socialiseren heel belangrijk. Of een kat zich graag en veel laat aanhalen, hangt natuurlijk ook af van het karakter van het dier.

Vanaf welke leeftijd kun je een kitten socialiseren?

Het socialiseren van een kitten begint meteen na de geboorte. De plek waar een kitten geboren wordt en de eerste dagen en weken van zijn leven doorbrengt, is voor een groot deel bepalend voor zijn gedrag op latere leeftijd. Wordt een kitten bijvoorbeeld in de huiskamer geboren, dan komt hij vrijwel direct in aanraking met mensen en vreemde geluiden. Ook de moederpoes is in dit geval vaak al goed gesocialiseerd. Kittens zien dit en nemen het gedrag van hun moeder als vanzelfsprekend over. Kittens die buiten – of in een schuur op een boerderij – geboren worden, zijn vaak een stuk wilder en ongeduriger. Het socialiseren vraagt in zo’n geval meer tijd en geduld van de eigenaar. De leeftijd waarop een kitten openstaat voor socialisatie is tussen de 3 en 16 weken.

Goed voorbeeld

De moederpoes neemt een belangrijk deel van de socialisatie voor haar rekening. Zij leert haar kleintjes waar de grenzen liggen qua gedrag en waar ze bang voor moeten zijn, of juist niet. Ook geeft ze aan hoe ver haar kittens kunnen gaan met spelen. Bijt je kitten bijvoorbeeld veel tijdens het spelen, dan heeft hij misschien wel te vroeg het nestje verlaten. Daarom is het belangrijk dat een kitten nooit voor het nestje verlaat voordat het minimaal 8 weken oud is. Door het samenleven met broertjes en zusjes leert een kitten op de juiste wijze om te gaan met soortgenoten.

kitten socialiseren

Kitten socialiseren

Is jouw kitten onvoldoende gesocialiseerd of heeft hij door omstandigheden (een angstige moederpoes of omdat hij een weesje is) weinig of niets kunnen leren van zijn moeder? Dan zal jij hem met veel geduld en liefde moeten socialiseren. Je kitten socialiseren begint door hem op een rustige manier te laten wennen aan verschillende nieuwe prikkels. Begin bijvoorbeeld met het regelmatig aanhalen van je kitten, geef hem brokjes op schoot en probeer hem iedere dag iets langer te aaien of te borstelen. Zijn er meer katten of andere dieren in huis, stop de dieren dan niet gelijk in dezelfde omgeving, maar laat ze rustig in fases wennen aan elkaar. Ook moet de ‘zwakste’, veelal de kitten, een vluchtroute beschikbaar hebben naar een veilige plek. Als je ziet dat een kennismakingservaring goed verloopt, kun je steeds een stapje verder gaan. Laat je kat kennismaken met je huisgenoten, kinderen en/of partner. Neem voordat hij 16 weken oud is je kitten ook eens mee in een reismandje in de auto. Zo ervaart hij minder stress als dit op latere leeftijd moet gebeuren. Een ritje naar de dierenarts wordt zo een stuk aangenamer! Zowel voor je kat als voor jou.

Blijf rustig en vermijd stress

Het belangrijkste bij het socialiseren van je kitten is rust en regelmaat. Door zelf kalm te blijven, als je kitten bijvoorbeeld een nieuw geluid hoort, ziet hij dat hij niet bang hoeft te zijn. Zie je een angstige of agressieve reactie bij een nieuwe ervaring? Laat je kitten dan even alleen op een vertrouwde plek, bijvoorbeeld in zijn mandje. En vergeet vooral niet met hem te spelen! Op die manier ontdekt hij dat mensen eigenlijk heel leuk zijn en bouw je een hechte band met hem op. Gaat het spelen op een leuke en ontspannen manier, zonder nageltjes en tandjes? Beloon je kat dan met een lekkere maaltijd of wat brokjes!

Een kitten belonen werkt beter dan straffen

Probeer je kitten of kat altijd op een positieve manier te benaderen. Straffen wekt alleen maar een negatieve reactie op, waardoor je kat en jij verder uit elkaar komen te staan. En dat wil je natuurlijk niet! Goed gedrag belonen en slecht gedrag negeren is dus een veel beter alternatief. Blijf altijd positief en kalm bij het socialiseren van je kitten, en zorg voor een veilige en katvriendelijke leefomgeving.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 22,95
Biologische filets met kip in saus

€ 19,46
Biologische filets met rund in saus

€ 19,46
Biologisch kattenvoer paté met vis

€ 3,65

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.