• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

6 tips voor een katvriendelijk huis

Een katvriendelijk huis is een huis waarin rekening gehouden wordt met de kat. Denk aan een veilige leefomgeving, maar ook aan een omgeving waarin hij voldoende uitdaging vindt en geprikkeld wordt. Zo houd je zijn geestelijke en lichamelijke gezondheid op peil.

1. Voer en water

In een katvriendelijk huis dient voer en water aanwezig te zijn. Zet het voerbakje niet direct naast het waterbakje; in de natuur zal een kat nooit op dezelfde plek eten als drinken. Zet het voer ook niet naast de kattenbak. Katten vinden het niet fijn om hun maaltijd naast het toilet op te eten. Bekijk hier meer tips over het plaatsen van een kattenbak in huis.

2. Frisse lucht

Zet regelmatig het raam in huis open. Frisse lucht zorgt voor nieuwe geuren in huis en daar wordt je kat door geprikkeld. Niet voor niets dat veel kattenspeeltjes van aantrekkelijke luchtjes zijn voorzien. Katten worden hierdoor gestimuleerd. Let altijd op de veiligheid bij het openzetten van een raam of (balkon)deur.

tips voor een katvriendelijk huis

3. Geen giftige planten

Kamerplanten zijn mooi, maar helaas ook vaak giftig voor de kat. Eén hapje kan meestal geen kwaad, maar als je kat er regelmatig van eet, kan hij last van krijgen van zijn maag en darmen en kan het zelfs zeer schadelijke gevolgen hebben. Zet je planten daarom op een plek waar je kat niet bij kan of vervang ze door planten waar je kat juist blij van wordt. Denk aan kattenkruid, kattengras, salie, tijm of peterselie. Het zijn kruiden waar je kat goed tegen kan en waar hij ongestoord op mag knabbelen. Houd wel in de gaten dat hij niet teveel eet, vooral van het scherpe kattengras kunnen katten gaan overgeven.

4. Een kattenluik in een katvriendelijk huis

Een kattenluik is handig voor een kat die naar buiten mag, maar het is niet per se nodig. Wel kan je kat zo ongestoord zijn gang gaan en naar binnen of naar buiten wandelen wanneer hij wil. Katten houden niet van indringers; ze voelen zich bedreigd als er een vreemde kat hun territorium binnendringt. Een kattenluikje met een chip die alleen reageert op jouw kat helpt dit voorkomen. Zo weet je zeker dat alleen jouw kat het huis binnenkomt.

5. Minimaal twee kamers

Een kat houdt van overzicht en wil zich zo nu en dan graag terugtrekken. Een katvriendelijk huis bestaat daarom uit minimaal twee ruimtes en heeft enkele zitplaatsen op hoogte. Heb je een 1-kamer appartement? Maak dan een afscheiding met een kamerscherm. Vind je dat te ver gaan? Dan is een kartonnen doos ook een optie. In een kartonnen doos voelen katten zich al snel geborgen en trekken ze zich graag even terug.

6. Speeltjes in een katvriendelijk huis

Katten houden van speeltjes! Deze mogen dus niet ontbreken in een katvriendelijk huis. Wissel de speeltjes af en verstop ze eens op een andere plek in huis; zeker weten dat je kat daar nieuwsgierig en blij van wordt.

Tip: zet een krabpaal in huis zodat je kat zijn nagels kan scherpen en niet je tapijt, bank of stoel eraan moeten geloven. Meer tips bij het zorgen voor genoeg uitdaging voor een kat in huis vind je in onze blog: Kat binnen houden? Zorg voor voldoende uitdaging.

Biologische filets met kip in saus

€ 21,70
Biologische kattenbakvulling

€ 14,65
Biologische filets met rund in saus

€ 21,70
Biologisch kattenvoer chunks met kip

€ 3,65
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 21,70

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?