• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Welke kat past het best bij mij?

Wil je graag een schootkat, een kat om mee te spelen of een kat die lekker zijn eigen gang gaat? Eentje met lang haar of toch liever kortharig? De keuze in katten is enorm, daarom helpen wij je op weg door een aantal kenmerken van verschillende rassen op een rij te zetten. Zo ontdek je welke kat het best bij jou past.

Aanhankelijke kattenrassen

Bij de vraag welke kat het wordt, moet je je afvragen of je een schootkat wilt ja of nee. Wil je graag een schootkat, dan is het belangrijk om je kat als kitten goed te socialiseren. Lok je kitten met brokjes op schoot en speel regelmatig met hem. Zo leert het dier je goed kennen en vindt hij het fijn om bij jou in de buurt te zijn. Of het echt een schootkat zal worden, is grotendeels afhankelijk van het karakter. Bij rasloze katten is dit dan ook lastiger te voorspellen. Kattenrassen die bekend staan om hun sociale gedrag en die graag op schoot komen zitten, zijn de Ragdoll, Pers, Cornish Rex en Chantilly-Tiffany.

Katten die weinig vachtverzorging nodig hebben

Katten als de Noorse boskat en de Maine Coon hebben lange haren en een volle vacht. Regelmatig kammen en borstelen is bij deze rassen noodzakelijk. Heb je daar weinig tijd voor? Ga dan voor een kortharige kat, zoals de Cornish Rex. De ‘gewone’ huiskat heeft een korte vacht en heeft minder onderhoud nodig. Bij het verharen kun je je kortharige kat helpen door te borstelen. Verder kunnen kortharige katten hun vacht prima zelf onderhouden.

Welke kat

Katten die goed alleen kunnen zijn

Welke kat je ook kiest, over het algemeen kunnen katten goed alleen zijn. Als er maar genoeg eten en drinken is en er speeltjes in de buurt zijn. Een kattenras dat erom bekend staat juist niet graag alleen te zijn, is de Siamees.

Kosten van een raskat

Wanneer je voor een raskat kiest, dan zijn de kosten in aanschaf vaak een stuk hoger dan wanneer je voor een rasloze kat kiest. De aanschaf van een raskat varieert tussen de 300 en 900 euro terwijl een huiskat tussen de 0 en 50 euro kost.

Veertig verschillende kattenrassen: welke kat kies je?

Er bestaan meer dan veertig verschillende geregistreerde kattenrassen, van klein tot groot. Ook het karakter en de vacht verschillen per ras. Omdat veel kittens rasloos geboren worden is het niet altijd even makkelijk om te zeggen hoe het karakter van een kat zich zal ontwikkelen. Beweringen die de ronde doen over de samenhang van vacht, kleur en karakter – zoals lapjeskatten die altijd fel zouden zijn – zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Hoe jouw kat exact wordt, is dus moeilijk van tevoren te zeggen, want ook katten zijn individuen.

Welke kat is het beste voor mij

Gebreken bij raskatten

Houd bij de keuze voor een raskat rekening met het feit dat veel raskatten doorgefokt zijn, waardoor ze erfelijke gebreken kunnen hebben of deze later kunnen ontwikkelen. Kijk op de Raskattenwijzer voor meer informatie over gebreken bij verschillende rassen.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.