• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Mijn kat krabt aan meubels: wat nu?

Krabben is natuurlijk gedrag voor katten. Ze scherpen hun nagels, zetten hun klauwen ergens in terwijl ze zich uitrekken na een dutje of ze willen met je spelen. Als een kat krabt aan je meubels mist hij waarschijnlijk een krabpaal. Lees hieronder meer tips om ongewenst krabben aan zaken in huis te voorkomen.

Maak de krabpaal aantrekkelijk

Een kat moet zijn nagels scherpen. Dat doet hij door ergens aan te krabben. Dit kan een bank zijn, de trapbekleding of de mat in de gang. Wil je niet dat je kat krabt aan meubels of andere voorwerpen in huis, zorg dan voor een goede krabpaal. Leg in het begin wat kattensnoepjes op de paal, zodat je kat dit als een extra aantrekkelijk plekje gaat zien. Ook wat catnip (kattenkruid) op de paal sprenkelen, kan hem extra aanlokkelijk maken. Zie je dat je kitten ergens krabt waar dat niet gewenst is, haal hem daar dan weg en zet hem bij de krabpaal neer.

Redenen om te krabben

Een kat heeft verschillende redenen om te krabben. Als je de reden erachter weet, begrijp je waarom je kat krabt aan je meubels.

 • Nagels scherpen

  Eigenlijk scherpt een kat zijn nagels niet, maar zorgt hij, door aan het harde materiaal te krabben, dat de buitenste afgesleten laag loslaat en de scherpe onderliggende nagels tevoorschijn komen. Het krabben hoort dus bij de persoonlijke verzorging van je kat.

 • Territorium afbakenen

  Met het krabben verspreiden katten hun geur waarmee ze hun territorium afbakenen. Onder de voetzool zitten namelijk kliertjes hun geur verspreiden. In het wild doen katachtigen dit bij voorkeur bij bomen.

 • Stress verminderen

  Soms krabt een kat uit frustratie. Bijvoorbeeld als er andere katten in de buurt zijn of als hij graag naar buiten wil en de deur dicht is.

 • Spieren rekken

  Na een dutje wil een kat zich altijd uitrekken; dit gaat vaak gepaard met krabben. Door zijn voorpoten tegen een krabpaal te zetten, rekt hij zich goed uit en traint hij direct de spieren in zijn voorpoten. Een krabpaal naast zijn lievelingsslaapplek is dus een heel goed idee!

  Om deze redenen is in een katvriendelijk huis altijd een krapbaal te vinden.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.