Wagenziekte hond: met deze tips gaat je hond makkelijk mee in de auto

Een misselijk gevoel zodra de auto begint te rijden. Niet alleen mensen, maar ook honden kunnen last hebben van reisziekte. Om de reis zo aangenaam mogelijk te maken, geven we je tips voor wagenziekte bij de hond.
Wat is wagenziekte bij de hond?
Net als wij mensen hebben ook honden een evenwichtsorgaan. Dit voorziet de hersenen van informatie die je nodig hebt om je evenwicht te bewaren. Het orgaan werkt de hele dag door; als je loopt, zit of staat. Dit werkt ook zo bij honden. Wanneer een hond in de auto of bijvoorbeeld op een boot zit, kan de werking van het evenwichtsorgaan verstoord raken. Dit komt door de bewegingen tijdens het rijden (of varen). Je hond kan hierdoor misselijk worden of hoofdpijn krijgen. Ook kan hij zijn evenwicht verliezen of gaan braken. Met de juiste tips ā en eventueel medicatie ā kun je de reis weer aangenaam maken voor je hond en kunnen jullie probleemloos samen op stap.
Symptomen wagenziekte hond
Als jouw hond wagenziek is, zijn er verschillende symptomen waar je dit aan kunt herkennen. Denk aan:
- braken en/of misselijkheid
- kwijlen
- angst en/of trillen
- plassen of poepen
Je hond heeft meestal last van enkele van deze symptomen en niet van allemaal.
Goede associatie
Een hond koppelt gebeurtenissen en gevoelens aan elkaar. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat je hond een goede associatie heeft met autorijden. Mocht je hond tijdens een rit last hebben van wagenziekte en bijvoorbeeld braken of plassen, straf hem dan niet. Door dit te doen maak je de situatie alleen maar erger.
Het is een goede start als een pup al eens met de moederhond in de auto is geweest. Als de moederhond hier goed op reageert, zal het meestal ook een positieve ervaring vormen voor de pup.
Tips tijdens de rit
Om de reis zo aangenaam mogelijk te maken en je hond een positieve associatie met autoritjes te geven, zijn er enkele dingen die je kunt doen:
- Laat de hond rustig aan de auto wennen, geef hem ook iets herkenbaars mee.
- Begin met korte ritjes en bouw dit langzaam op naar langere ritten.
- Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto, zet bijvoorbeeld het raam een stukje open. Zorg er dan wel voor dat je hond niet met zijn kop uit de auto hangt, dit kan tot een oorontsteking leiden.
- Zorg voor een prettige temperatuur. Honden kunnen hun lichaamstemperatuur minder snel aanpassen. Zorg er daarom voor dat het niet te warm, maar ook niet te koud is.
- Geef geen eten binnen twee uur voor de reis begint.
- Neem regelmatig een pauze tijdens langere ritten. Zorg ervoor dat je hond dan wat kan drinken en maak een wandelingetje.
- Beloon positief gedrag en zorg ervoor dat dehond bij een auto denkt aan een leuke gebeurtenis, zoals een wandelingetje of een spelletje bij aankomst. Dus niet alleen met hem in de auto stappen als hij naar de dierenarts moet.
Lees ook dit artikel over reizen met je hond in een elektrische auto.
Medicatie
Er zijn verschillende vormen van medicatie te verkrijgen die je hond (of kat) kunnen helpen bij reisziekte. Raadpleeg een dierenarts om te kijken welk medicijn het best bij jouw hond past en welke dosering je kunt aanhouden.
Huisdier mee op vakantie
Niets leuker dan samen op pad met je hond. Met een goede voorbereiding kun je je hond meenemen op vakantie. In het artikel āJe huisdier en vakantie: gaat je dier mee?ā geven we je allerhande tips om goed voorbereid op reis te gaan.
Op zoek naar inspiratie voor een duurzame vakantie? Lees dan onze tips in het artikel āEen duurzame vakantie met je huisdierā.