• Vandaag besteld, morgen geleverd
  • Gratis verzending boven de €30

Wel of geen granen – over graanvrij voer

KVV, natvoer, droogvoer… er zijn verschillende manieren om je hond of kat te voeren. Daarnaast is barfen in opkomst, waarbij honden botten en rauw vlees te eten krijgen. Iemand die barft, ziet de hond als carnivoor en voert helemaal geen granen. In KVV (Kant en klaar Vers Vlees) zit vaak wat granen verwerkt (rijst bijvoorbeeld); in natvoer vaak niet of een laag percentage. Droogvoer bevat vaak een hoog percentage granen. Graanvrij voer is momenteel de trend, maar zijn granen in het droogvoer nu echt zo schadelijk voor honden en katten?

Productieproces

Voor het maken van een krokant brokje is een zetmeelbron nodig. Veel droogvoerfabrikanten gebruiken tarwe, omdat het gemakkelijk te verkrijgen is. Daarnaast is tarwe, wanneer het ontsloten is, een goede eiwitbron. Ontsloten betekent dat de graankorrel gaargekookt is (eigenlijk voorverteerd), waardoor een groot deel van de plantaardige eiwitten door zowel honden als katten gewoon opgenomen kunnen worden. Een gezonde hond of kat kan dan ook moeiteloos brokjes met granen eten.

Klachten

Pas wanneer je hond of kat klachten krijgt na het eten van tarwe of andere granen, is het raadzaam om op een brok over te stappen die graanvrij is. De klachten zijn uiteenlopend, denk bijvoorbeeld aan jeuk, doffe vacht, algehele lusteloosheid, braken of diarree. Het is verstandig eerst met je dierenarts te overleggen waar de klachten precies vandaan komen. Als granen dan de oorzaak blijken te zijn, dan is een graanvrije brok de oplossing.

Alternatieve zetmeelbron

Een graanvrije brok heeft nog steeds een zetmeelbron nodig om vorm te krijgen. De graanvrije brokjes van Yarrah voor hond en kat bevatten daarom biologische aardappels en erwten. Zoals gezegd kunnen gezonde honden en katten granen verteren, maar heeft jouw dier een granenallergie of geef je jouw dier gewoon liever geen granen, dan is de graanvrije brok een goed en gezond alternatief.

Mens, dier en  natuur
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Hoe herken je een gelukkige hond?

Wij geven tips hoe je leert herkennen hoe jouw hond zich voelt.

Hond- of kattenvoer: verpakt in een papieren zak? Of toch liever een laagje plastic erom heen?

Is papier wel altijd de juiste vervanger voor plastic verpakkingen? Zoals bijvoorbeeld voor honden- of kattenvoer? Het antwoord op deze vraag vind je in dit blog!

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten

We bespreken een aantal veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden en katten en geven tips om hier mee om te gaan.