• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Help, mijn hond is te dik!

Mensen kunnen er last van hebben, maar honden ook: overgewicht. De buik van de teckel die over de grond sleept, de golden retriever die meer op een bijzettafel lijkt of de chihuahua die eerst wel, maar nu niet meer door het kattenluik kan. Wat slecht is voor de mens is vaak ook slecht voor een hond en in het geval van overgewicht is dat zeker het geval.

Te zware honden kunnen veel klachten krijgen. Denk aan gewrichtspijn, hart – en vaatziekten, rugklachten, maar ook stramheid doordat ze op den duur te weinig lichaamsbeweging krijgen. Wat is dan de beste manier om je hond weer op het juiste gewicht te krijgen? Ook hierin verschilt een hond niet van de mens, want het antwoord is simpel; minder eten en meer bewegen. Komt het overgewicht door medicatie of sterilisatie/castratie? Ook dan is het aan te raden het gewicht te verlagen, maar dan in overleg met de dierenarts.

Gezond gewicht

Er zijn heel veel soorten honden en de vele kruisingen die er zijn, maakt het lastig om per soort aan te geven wat een gezond gewicht is in kilo’s. Wel zijn er verschillende manieren om te zien of je hond een gezond gewicht of overgewicht heeft:

1. Laat je hond staan en leg je handen vlak op zijn ribben, zonder echt te drukken

Gezond gewicht: je voelt de ribben, zonder dat ze er echt uitsteken.
Overgewicht: je voelt de ribben niet.

2. Laat je hond voor je staan en kijk van bovenaf op zijn rug

Gezond gewicht: je ziet de taille van je hond goed ten opzichte van zijn borstkas.
Overgewicht: de breedte van de borstkas loopt door in de taille.

3. Kijk naar de vitaliteit van je hond

Gezond gewicht: bijvoorbeeld, je hond komt uit zichzelf in beweging als je de riem pakt.
Overgewicht: pas op aandringen komt je hond in beweging om te gaan wandelen.
Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden om te kijken of je hond vitaal is. Over het algemeen zijn oudere honden minder vitaal dan puppy’s, maar overgewicht heeft effect op de levendigheid van je hond.

4. Uithoudingsvermogen

Gezond gewicht: na een lange wandeling herstelt je hond zich snel en ademt weer normaal.
Overgewicht: zelfs bij een korte wandelingen en normale buitentemperaturen hijgt je hond tijdens en na de wandeling nog lang na.

Dog body weight tabel

Hoe te minderen

Minder eten geven wil niet zeggen dat je ineens het voer moet halveren. Honden hebben namelijk wel bepaalde vitaminen en mineralen nodig en te weinig voer geven is dan zeker niet goed. Op de verpakking staat hoeveel gram voer een hond met een bepaald gewicht nodig heeft. Via de voercalculator kun je ook uitrekenen hoeveel voer je hond nodig heeft. Dit is echter het advies dat hoort bij een hond met een gezond gewicht. Weegt je viervoeter 15 kg, maar zou het eigenlijk 12kg moeten zijn? Kijk dan hoeveel voer je moet geven voor een hond van 14kg. Geef dit dan verdeeld over twee maaltijden per dag en wandel ondertussen vaker en langer met je hond. Is het gewicht van 14kg bereikt, kijk dan wat een hond van 13kg moet krijgen. Ga zo door totdat je hond het gewenste gewicht bereikt heeft.

Een andere manier om je hond af te laten vallen is om 10% minder voer te geven. Is je hond afgevallen, maar stagneert het, geef dan weer 10% minder totdat je hond op het juiste gewicht zit.

Hongergevoel

Wanneer je hond alleen droogvoer krijgt, kan hij hongerig zijn tussen de maaltijden door. Het mengen van droogvoer met natvoer is dan een optie: natvoer is veel lager in calorieën dan droogvoer. Droogvoer bevat ongeveer 400 kcal per 100gr en natvoer minder dan 100kcal per 100gr.

Werken voor het voer

Een leuke manier om je hond én minder snel te laten eten én actiever te krijgen, is het volgende. Pak een petfles en zorg dat deze van binnen droog is. Maak twee gaatjes in de zijkanten van de fles die zo groot zijn dat er brokjes doorheen kunnen. Vul de fles met (een deel van) zijn maaltijd aan brokjes en doe de fles dicht. De hond moet de fles laten rollen om de brokjes eruit te krijgen. Doordat hij nu niet schrokt en langer over zijn maaltijd doet, krijgt hij sneller een voldaan gevoel van zijn eten.

Geen ‘mensenvoer’ geven

Hoe verleidelijk het ook is om de lief bedelende hond wat van tafel te geven; geef je hond liever geen ‘mensenvoer’. Kaas en worst vinden ze heerlijk, maar dit zijn echte calorieënbommetjes voor je viervoeter. Zeker als je wilt dat je hond slanker wordt, is twee maaltijden hondenvoer voldoende voor ze. Als je je hond toch een snack wilt geven, kies dan bijvoorbeeld voor een biologische hondensnack van Yarrah.

Dus, meer wandelen en minder eten. Goed advies voor de hond en soms ook voor het baasje.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen