• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Help mijn kat heeft een teek, wat nu? Lees hier alle tips.

Als je een kat hebt die regelmatig buiten komt is het verstandig om regelmatig te controleren op teken. In maart tot en met november is in Nederland het tekenseizoen, maar als de winters niet zo streng zijn moet je eigenlijk het hele jaar door controleren of je kat vrij van teken is. Op deze pagina kun je lezen hoe je een teek bij een kat kunt verwijderen en wat je kunt doen om teken te voorkomen.

Hoe komt een kat aan een teek?

Veel mensen denken bij teken vaak aan honden, omdat deze vaak in een bosrijke omgeving worden uitgelaten. Helaas kan een kat ook gewoon een teek oplopen door alleen in je eigen achtertuin rond te wandelen.

Bij katten die buiten komen is het dus helemaal niet zo gek als ze af en toe eens een teek hebben. In principe moet je je kat altijd controleren op teken als het buiten warmer is dan zeven graden, want dan zijn ze actief.

Teken zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt waarnemen, het is dus geen optie om te controleren of er teken in je tuin zitten. Pas als een teek zich aan je kat hecht en zich vol zuigt met bloed wordt het beestje groot genoeg om door jou te worden waargenomen.

Hoe controleer ik mijn kat op een teek?

Tijdens de perioden dat teken actief zijn is het aan te raden om je kat dagelijks te controleren. Bij aanhankelijke katten is het natuurlijk iets makkelijker om met regelmaat op een teek te controleren dan bij katten die niet graag aangeraakt worden. Juist bij die laatste groep is het erg belangrijk dat je nog steeds dagelijks op teken controleert.

Teken nestelen zich het liefst op plekken die wat warmer zijn, dus het is belangrijk dat je de oksels, buik, oren, liezen, poten, tenen, nek en staartaanzet van je kat goed controleert. Ga als volgt te werk:

 • Aai je kat om te voelen of er ergens op de huid oneffenheden zijn
 • Kijk of er tussen de vacht bewegen te zien is
 • Wees voorzichtig, anders bestaat de kans dat je per ongeluk een teek kapot trekt

Je kunt het controleren op teken altijd combineren met de andere verzorging van je kat en bijvoorbeeld tijdens het kammen extra goed opletten of je teken tegenkomt. Leer het lichaam van je kat ook goed kennen, zodat je ook goed weet welke oneffenheden niet per se een tekenbeet zijn. Zoek op internet naar foto’s van teken als je niet helemaal zeker weet waar je op moet letten.

Waarom je een teek altijd moet verwijderen bij een kat

Een teek is een parasiet die zich nestelt op de huid van je kat en zich vervolgens vol zuigt met bloed. Dit is voor je kat erg vervelend en kan zorgen voor huidirritaties en in sommige gevallen zelfs bloedarmoede.

De gevolgen zijn nog veel groter wanneer je kat een teek heeft die is geïnfecteerd. In de natuur hechten de teken zich namelijk aan verschillende soorten dieren, waarbij ze vaak infecties van hun drager overnemen.

Op het moment dat je kat wordt leeggezogen door een geïnfecteerde teek, loopt je kat het risico om deze ziektes ook over te nemen. Daarom is het belangrijk dat je een teek bij je kat altijd zo snel mogelijk verwijdert, want dit proces kan heel snel gaan.

Net als bij mensen is de meest bekende ziekte die wordt overgedragen door een teek de ziekte van Lyme. Wees alert op teken als je kat een van de volgende symptomen vertoont:

 • Koorts
 • Bovengemiddeld veel slapen
 • Slechte eetlust
 • Diarree
 • Overgeven
 • Benauwdheid
 • Pijn of stijfheid

Neem altijd contact op met de dierenarts als je kat een van deze symptomen vertoont. Wees ook alert of je kat na het verwijderen van de teek nog symptomen laat zien.

Een teek verwijderen bij je kat

Om een teek bij je kat te verwijderen moet je altijd een speciale tekenpen gebruiken. Met een normaal pincet is er namelijk een grote kans dat je niet de gehele teek verwijdert en dat kan gevaarlijk zijn. Volg dit simpele stappenplan:

 • Maak het gebied rondom de teek vrij door de omliggende haren aan de kant te houden
 • Grijp de teek met de tang zo dicht mogelijk op de huid en draai met de pen totdat de teek helemaal los is gekomen
 • Controleer of ook de kop niet langer in het lichaam zit
 • Behandel de plek met water. Gebruik hiervoor geen alcohol, want dat kan voor irritaties op de huid zorgen

Na dit proces desinfecteer je de tang met kokend water en zorg je ervoor dat je de teek op de juiste manier weggooit. Bij voorkeur gooi je de teek weg in een goed afgesloten doosje of tussen twee stukjes plakband.

Is een teek bij je kat voorkomen beter dan verwijderen?

Er zijn een aantal producten verkrijgbaar die kunnen helpen bij het voorkomen van teken, zoals halsbandjes, tabletten en nekdruppels. Houd er bij het gebruik van deze middelen altijd rekening mee dat ze nooit honderd procent garantie kunnen geven dat je kat geen teken krijgt, je moet dus nog steeds regelmatig controleren.

Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 19,46
Biologische filets in saus in 3 smaken

€ 7,16 € 10,69

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.