• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Je kat naar buiten, waarom wel of niet?

Veel katten vinden buiten zijn heel fijn. Ze genieten van hun vrijheid en worden gestimuleerd door bewegende bladeren, zoemende insecten en alle geuren die in de lucht hangen. Maar binnen kunnen katten ook enorm genieten van hun plekje voor de verwarming, voor het raam of languit op de bank. Waarom zou je je kat naar buiten laten of juist binnen houden? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Waarom een kat naar buiten laten?

Katten zijn echte jagers, dat jachtinstinct kun je niet uit het beestje halen. Ze kunnen zich uren vermaken met het turen naar alles wat vliegt, rent of kruipt. Ook al zijn wij niet blij met deze ongewenste en onnodige jacht, je kunt niets veranderen aan dit instinct van je kat. Wel kun je de prooi waarschuwen door je kat een belletje om zijn nek te laten dragen.

Wanneer je kat altijd binnen is, moet hij ook tegemoet kunnen komen aan zijn sterke jachtinstinct. Bied hem alternatieven zodat hij voldoende uitdaging heeft en hij zijn energie kwijt kan. Ook voldoende beweging is voor een kat heel belangrijk, hiermee voorkom je zowel fysieke als mentale problemen. Buiten heeft hij alle vrijheid om te bewegen, binnen is dit soms wat lastiger. Bekijk hier hoe je ook binnen voor voldoende uitdaging en beweging zorgt.

Waarom een kat binnen houden?

Buiten zijn er naast veel leuke uitdagingen ook gevaren voor je kat. Denk aan het drukke verkeer, verkeerde bedoelingen van andere mensen en katten die aan het dwalen gaan en niet meer thuiskomen. Ook het voorkomen van een burenruzie kan een reden zijn om je kat binnen te houden. Als je kat van jongs af aan gewend is om binnen te blijven en hij in huis voldoende uitdaging heeft, kan het geen kwaad en zal hij niets missen. Als je kat echter gewend is om naar buiten te gaan en daarna de deur niet meer uit mag, dan is het veel lastiger. Uren onvermoeibaar miauwen voor de deur is dan iets dat je kunt verwachten. Mag je kat wel naar buiten, maar liever niet de straat op? Denk er dan eens over na om je tuin af te bakenen; zo creëer je een veilige tuin voor katten.

Buitenkat: minder snel ongewenst gedrag?

Een kat die naar buiten mag, kan daar zijn energie kwijt en duikt, rent en vliegt niet overal op of onder om dat ene speelmuisje te pakken te krijgen. Door al dat spelen kan je bank flink slijten. Als je kat dagelijks uren alleen thuis is, kan hij ook door verveling schade aanrichten in huis. Door voldoende uitdaging kun je dit gedrag terugdringen en die schade voorkomen. Overigens kan ook een kat die zo nu en dan buiten komt nog steeds ongewenst gedrag vertonen en je bank als krabpaal zien. Lees hier meer over hoe je ongewenst gedrag voorkomt of verhelpt.

Let op: giftige planten!

Of je kat nu veel binnen of buiten is; er kunnen giftige planten in de buurt zijn. Het is goed om hier rekening mee te houden als je je tuin in gaat richten of als je op zoek gaat naar kamerplanten. Bekijk hier welke planten giftig zijn voor je kat.

buitenkat

Ziektes en besmettingen

Als je kat veel buiten is, komt je kat meer in aanraking met andere katten en (wilde) dieren. Via die dieren is de kans dat hij besmet wordt met een besmettelijke ziekte, zoals rabiës of kattenleukemie, groter dan wanneer je kat altijd binnen is. Ook heeft een buitenkat meer en vaker de kans om besmet te worden met wormen en/of vlooien. Vaccineren en regelmatig ontwormen en ontvlooien is daarom heel belangrijk. Maar ondanks dat een binnenkat minder in aanraking komt met andere katten en andere (wilde) dieren betekent het niet dat je deze katten niet hoeft te laten inenten. De basisvaccinaties tegen de katten- en niesziekte en regelmatig ontwormen en ontvlooien zijn ook voor binnenkatten zeker aan te raden. Je kunt als baasje immers de ziekteverwekkers mee naar binnen dragen, bijvoorbeeld onder je schoenen. Lees hier meer over vaccinaties voor katten.

Hoe weet ik of mijn kat gezond is?

Naast inenten is het ook belangrijk om regelmatig de vacht, huid, ogen en neus van je kat te controleren. Ook kijken naar de manier waarop je kat beweegt en of hij goed eet en drinkt is belangrijk als je wilt weten of je kat gezond is of niet. Doe dit zowel bij een binnen- als buitenkat. Bekijk hier meer tips om te ontdekken of je kat gezond is.

Mijn kat naar buiten of binnen houden?

Op de vraag of het beter is voor je kat om hem buiten of binnen te houden is helaas niet een eenduidig antwoord te geven. Het is voor een groot deel afhankelijk van het karakter en ras van je kat, wat hij gewend is en de omgeving waarin je woont. Sommige katten hebben meer energie en hebben meer vrijheid nodig dan anderen. Ook de woning – of juist de omgeving van het huis – kan meer geschikt zijn voor een gelukkig kattenleven dan andere woningen. Hoeveel ruimte de kat binnen en/of buiten heeft, of er meerdere katten of andere dieren in huis wonen, of je alleen woont of een druk gezin hebt; het zijn allemaal factoren die meespelen bij de vraag of je kat het binnen of buiten beter naar zijn zin zal hebben. Observeer je kat goed voordat je een besluit neemt en bedenk waar ook jij je het prettigst bij voelt. Alleen als jullie je allebei op je gemak voelen bij de gekozen situatie kan er een hechte band ontstaan. Ontdek met deze 6 tips wat het gedrag van je kat betekent.

Kat zelf laten kiezen

Mag je kat naar buiten, maar wil je hem liever niet de hele dag buiten laten? Zorg dan voor een kattenluik. Op die manier kan je kat zelf beslissen waar hij op dat moment het liefst is. Bekijk hier de voor- en nadelen van een kattenluik.

Voer voor een buiten- en binnenkat

Al het Yarrah voer is zowel geschikt voor een buiten- als een binnenkat. Wel is het belangrijk dat je de hoeveelheid voer afstemt op de activiteit van je kat. Een buitenkat beweegt doorgaans meer dan een kat die altijd binnen is. Houd hier dus rekening mee met de voeding. Met de voercalculator reken je eenvoudig uit hoeveel je kat dagelijks nodig heeft.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.