• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

6 tips om kattengedrag te herkennen

Een kat die je met grote ogen aankijkt, heerlijk tegen je aankruipt of je overlaadt met kopjes. Kattengedrag is fascinerend en soms verbazingwekkend. Wat wil je kat toch duidelijk maken? Met deze zes tips leer je meer over je kat en ga je het bijzondere kattengedrag herkennen.

1. Kattengedrag herkennen? Leer je kat kennen!

Om kattengedrag te herkennen, moet je eerst je kat leren kennen. Iedere kat is anders, en soms heeft het gedrag van je kat veel met het karakter of ras van je kat te maken. Gaapt jouw kat bijvoorbeeld tijdens het eten, dan kan dit zijn omdat hij gewend is ook iets te lekkers te krijgen en dus jouw aandacht vraagt. Maar in andere gevallen kan gapen ook wijzen op stress. Het is dus belangrijk om jouw kat te leren kennen voor je een bepaald label op zijn gedrag plakt.

2. Probeer te denken als een kat

Bij het leren kennen van je kat, moet je proberen te kijken door de ogen van je kat. Onthoud hierbij dat katten solitaire dieren zijn en dus over het algemeen goed alleen kunnen zijn. Dit geldt vooral voor oudere katten; in de eerste levensfase is een maatje namelijk heel belangrijk voor onder meer de socialisatie. Daarnaast zijn katten echte jagers. Om dit instinct te kunnen uiten, hebben ze voldoende uitdaging nodig. Katten zonder voldoende uitdaging krijgen eerder last van stress en vertonen vaker agressief gedrag. Zorg dus, vooral voor een binnenkat, voor voldoende uitdaging in huis.

3. Onthoud dat katten een neus voor kwaliteit hebben

Typerend kattengedrag is het eten laten staan, of alleen een hapje nemen van verse brokjes. Dit heeft alles te maken met de scherpe neus van katten. Katten ruiken wanneer het voedsel niet vers of niet goed meer is. Ook heeft een kat niet veel voedsel nodig. Dit komt door zijn kleine maag. Katten eten daarom steeds kleine beetjes. Ze gaan dus niet voor kwantiteit maar voor kwaliteit. Van deze voeding wordt je kat vast heel blij!

lichaamstaal van een kat

4. Let op de lichaamstaal van je kat

Staart omhoog, staart omlaag, oren plat, snorharen naar achteren, grote ogen, hoge rug. Lichaamstaal is heel belangrijk om kattengedrag te herkennen. Een gelukkige kat herken je bijvoorbeeld aan de stand van de staart; in dat geval zou hij als een antenne omhoog staan met bovenaan een kleine krul (een soort vraagteken). Een zwiepende staart betekent dat een kat niet op zijn gemak is; hij waarschuwt hiermee dat hij een situatie niet leuk vindt en we moeten dan ook oppassen. En wie kent hem niet: de kat met een hoge rug en een dikke staart? Een typisch geval van een geschrokken of erg boze kat. Lees meer over lichaamstaal van je kat.

5. Laat katten langzaam wennen aan veranderingen

Katten zijn echte routinedieren en enorm stressgevoelig. Een verandering in hun omgeving kan dan ook voor veel stress zorgen. Denk aan een nieuwe huisgenoot, partner, baby of nieuwe kat. Een kat heeft tijd nodig om hieraan te wennen. Ook de vakantieperiode kan voor een kat stressgevoelig zijn. Bereid je kat en de eventuele oppas daarom zo goed mogelijk voor op de veranderde situatie, ook als is het maar voor even.

6. Vreemd gedrag? Neem contact op met je dierenarts!

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Toch zijn er enkele gedragingen die kunnen wijzen op pijn, onder andere: angstig gedrag, weinig bewegen, onzindelijkheid en plotsteling agressief reageren. Neem bij deze en andere opvallende gedragingen (die je kat niet eerder vertoonde) altijd contact op met je dierenarts.

Vertoont je kat ongewenst gedrag? Lees hier wat je eraan kunt doen en hoe je jouw kat ongewenst gedrag afleert.

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 24,80
Biologische filets met kip in saus

€ 21,70
Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologische filets met rund in saus

€ 21,70
Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 21,70

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?