• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Naar de dierenarts met je hond of kat

Of het nu is voor een controle, voor vaccinaties of bij klachten, zo nu en dan zal je hond of kat een bezoekje moeten brengen aan de dierenarts. In dit artikel vertellen we je meer over de dierenarts en waarvoor je bij hem of haar met je dier terecht kunt.

Een dierenarts kiezen

Wanneer je een hond of kat aanschaft, is het verstandig om je ook meteen in te schrijven bij een dierenarts. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor controles en vaccinaties, maar ook als je dier onverhoopt ziek wordt of een ongeluk krijgt. Ook als je verhuist, is het slim om je meteen bij een dierenarts in je nieuwe woonplaats in te schrijven. Er zijn verschillende factoren waar je op kunt letten bij de keuze voor een nieuwe dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Recensies en ervaringen van anderen
 • De afstand van je woning tot de dierenarts
 • De prijzen die gehanteerd worden
 • De grootte en uitstraling van de praktijk

Uiteindelijk is de keuze voor een dierenarts vooral een heel persoonlijke keuze. Je kunt een kennismakingsbezoek brengen aan de praktijk en kunt daarbij ook vragen stellen. Vraag bijvoorbeeld naar bijscholing op het gebied van nieuwe ontwikkelingen, maar ook naar welke behandelingen in de praktijk plaatsvinden en waarvoor er wordt doorverwezen. Heeft jouw dier specifieke problemen of klachten, let er dan op dat de dierenarts in kwestie hier kennis van heeft en jouw dier goed kan behandelen.

Waarvoor kun je bij een dierenarts terecht?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je naar een dierenarts moet. Je kunt je dierenarts uiteraard raadplegen als je dier pijn heeft of ziek is. Voor acute zaken, zoals een vergiftiging of ongeluk, kun je bij je dierenarts meestal terecht. Ook zijn er structurele zaken waar je de dierenarts bij nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inenten van je hond of kat, maar ook aan het castreren of steriliseren van je hond of kat. Daarnaast zijn er bepaalde controles die je dierenarts kan uitvoeren. Denk hierbij aan een gebitscontrole. Door controles te laten uitvoeren kun je eventuele problemen tijdig opsporen en verhelpen.

to the vet with dogs and cats

Dierenartskosten: wat kost een consult?

Een bezoek aan de dierenarts kan nogal in de papieren lopen, het is iets waar elk baasje rekening mee moet houden. Maar wat een bezoek kost, hangt natuurlijk af van verschillende zaken. Denk hierbij aan het soort behandeling dat je dier nodig heeft. Een probleem dat met een zalfje te verhelpen is, zal een minder hoge rekening opleveren dan bijvoorbeeld een gecompliceerde breuk die met pennen gezet moet worden. De meeste praktijken hebben standaard tarieven voor veelvoorkomende behandelingen, zoals castratie en sterilisatie. Je kunt hierbij uitgaan van de volgende gemiddelde bedragen:

 • Consult hond/kat: €40,- tot €50,- per consult
 • Inenten hond: €50,- per enting
 • Inenten kat: €30,- per enting
 • Steriliseren of castreren hond: sterilisatie ongeveer €200,- tot €250,- en castratie ongeveer €75,- tot €125,-
 • Steriliseren of castreren kat: €75,- voor een kater en zo’n €125,- voor een poes
 • Ontwormen hond: hangt af per middel en de grootte/het gewicht van je hond, maar reken op €20,- tot €80,- per jaar
 • Ontwormen kat: hangt af per middel, maar reken op zo’n €20,- tot €40,- per jaar
 • Chippen hond (en kat): €35,-

Consulten buiten standaard openingstijden

Soms gebeurt er iets waardoor je met spoed een dierenarts nodig hebt. Dit soort spoedgevallen gebeuren nu eenmaal niet altijd tijdens kantooruren. Meestal hebben dierenartsenpraktijken een speciaal tarief voor deze consulten. In sommige gevallen, bijvoorbeeld in steden of dorpen die dicht bij elkaar liggen en/of meerdere dierenartsen hebben, is er ook sprake van een regeling of zogenaamde piketdienst. Mogelijk kun je dan niet altijd bij je eigen dierenarts terecht en moet je naar een andere dierenarts. Op de website van jouw dierenarts kun je vaak vinden wat de gang van zaken is buiten de standaard openingstijden. De tarieven van dergelijke spoedconsulten liggen vrijwel altijd een stuk hoger dan de gewone tarieven, je moet dus rekening houden met extra kosten.

Je huisdier verzekeren

Zoals je ziet, kunnen de kosten voor je huisdier wat betreft dierenartsbezoekjes nog flink oplopen. Je kunt hier bijvoorbeeld maandelijks geld voor wegleggen om zo te sparen voor eventuele onverwachte tegenslagen, maar je kunt er ook voor kiezen om je dier te verzekeren. Er zijn verschillende verzekeraars die polissen aanbieden voor je hond of kat. Het is slim deze vooraf even met elkaar te vergelijken. Kijk dan niet alleen naar de poliskosten, maar ook naar de dekking, eventuele maximale dekkingsvergoedingen en naar het eigen risico.

Voor het eerst met een pup naar de dierenarts

Je hebt een puppy geadopteerd, dat is natuurlijk erg leuk! Je hebt je misschien al op veel zaken georiënteerd, waaronder ook de dierenarts. Een eerste bezoekje aan de dierenarts kan heel spannend zijn. Zorg ervoor dat je pup op zijn gemak is en vervoer hem veilig. Ter voorbereiding op het eerste consult kun je een aantal dingen verzamelen:

 • Vaccinatieoverzicht.
 • Overzicht van welk voer (en hoeveel) je pup krijgt.
 • Overzicht van behandelingen, zoals ontworming en anti-vlooienmiddel.

Tijdens een eerste bezoek van je pup aan de dierenarts kun je verwachten dat je dierenarts de volgende dingen bespreekt en nakijkt:
 • Advies voor vaccinaties, vlooienbehandelingen en ontworming
 • Voedingsadvies
 • Controle en advies algemene gezondheid van de pup
 • Specifiek advies voor je pup op basis van het ras

Voor het eerst met een kitten naar de dierenarts

Ook met een kitten zul je een eerste keer naar de dierenarts moeten. Dit is spannend voor je kitten. Zorg dat het diertje daarom zoveel mogelijk op zijn gemak is. Laat je kitten van tevoren wennen aan de reismand door hem hier thuis al mee kennis te laten maken en door er een dekentje in te leggen met zijn geur. Verzamel van tevoren relevante informatie over de vaccinaties, voeding en eventuele behandelingen tegen parasieten. De dierenarts zal tijdens het eerste bezoekje van je kitten onder andere kijken naar:

 • Advies voor vaccinaties, antivlooienbehandelingen en ontworming
 • Voedingsadvies
 • Controle en advies algemene gezondheid van de kitten
 • Specifiek advies voor je kitten op basis van het ras

vet visit with a senior dog

Naar de dierenarts met een oudere hond

Wanneer je hond wat ouder wordt, kan hij last krijgen van zogenaamde ouderdomskwaaltjes. Denk bijvoorbeeld aan artrose, een vorm van gewrichtsslijtage. Het is aan te raden om je hond op leeftijd met regelmaat (het liefst twee keer per jaar) door de dierenarts te laten controleren. Als er sprake is van kwaaltjes, kun je deze misschien tijdig verhelpen of de pijn en klachten van je hond verlichten. Houd er rekening mee dat een oudere hond andere behoeften heeft dat een jonge hond. Zo hebben oudere honden minder behoefte aan beweging, of behoefte aan andere vormen van beweging, en is het verstandig om je seniorhond een speciale voeding voor de oudere hond te voeren.

Naar de dierenarts met een kat op leeftijd

Ook de ouder wordende kat kan last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Naast artrose kunnen katten op leeftijd ook last krijgen van nierfalen, vachtproblemen of een overactieve schildklier. Vermoed je dat je kat last heeft van één van deze kwalen? Laat hem dan snel nakijken door de dierenarts. Ook voor katten op leeftijd geldt dat een regelmatige controle, liefst twee keer per jaar, kan helpen om gezondheidsproblemen tijdig te ontdekken en te behandelen.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen