• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Huisdier vergiftigd: eerste hulp bij vergiftiging hond of kat

Antivries, chocolade of een bepaalde plant; het kunnen gevaarlijke dingen zijn voor huisdieren, wanneer ze hier een hapje of likje van nemen. Is je huisdier vergiftigd? Dan kun je zelf eerste hulp verlenen. Wij vertellen wat je kunt doen om je hond of kat te helpen.

Het kan natuurlijk gebeuren dat je hond of kat iets binnenkrijgt wat niet goed voor hem is. Hoe schadelijk dit is, hangt af van de stof en de hoeveelheid die je dier er van binnen heeft gekregen. Het is te allen tijde belangrijk om de dierenarts in te schakelen, maar tot die tijd kun je zelf ook wat dingen doen.

Huisdier vergiftigd, bel de dierenarts!

Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de dierenarts. Hij kan advies geven over wat je zelf kunt doen, maar ook aangeven of er spoed geboden is en je naar de praktijk moet komen. Het zou het mooist zijn als je de verpakking van het product hebt waar je dier van heeft gesnoept. In het geval van een plant of paddenstoel zou het fijn zijn als je weet om welke soort het gaat. Geef de dierenarts een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving, dan kan hij gericht advies geven.

Waarom braken niet altijd slim is

Een eerste reactie kan zijn om je dier zo snel mogelijk te laten braken. Soms doen mensen dit door het dier zout te geven. Dit is echter heel gevaarlijk en kan lijden tot een zoutvergiftiging, wat dodelijk kan aflopen. Sowieso is het niet in alle gevallen slim om het dier te laten braken. Zo kan de stof als deze weer terug door de slokdarm gaat, misschien nog meer schade aanrichten. De dierenarts weet wat de juiste manier is om te handelen, wacht daarom zijn advies af.

Giftige stoffen

Er is een lange lijst van stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond of kat. We zetten er een paar voor je op een rijtje:

 • Chocolade
 • Medicijnen, zoals paracetamol en ibuprofen
 • Bestrijdingsmiddelen (waaronder ook ratten-, muizen- en slakkengif)
 • Antivries en koelvloeistof
 • Verschillende planten, bloemen en paddenstoelen

Hoe herken je een vergiftiging?

Waar je een vergiftiging aan herkent, is mede afhankelijk van de stof en de hoeveelheid die het dier heeft binnengekregen. Wees alert op:

 • Braken
 • Diarree
 • Onrust
 • Problemen met de ademhaling
 • Versnelde hartslag
 • Veel drinken en veel plassen
 • Overmatig kwijlen
 • Apathie

Eigenlijk is het altijd slim om het gedrag van je hond of kat te observeren. Als je weet hoe je hond of kat zich gewoonlijk gedraagt, kun je symptomen sneller oppikken.

Een veilige omgeving in en om het huis

Als baasje kun je het een en ander doen om je huis een zo veilig mogelijke omgeving te maken voor je dier. Een hondvriendelijk huis of een katvriendelijk huis is een plek waar je dier zich fijn en veilig voelt. Zorg ervoor dat je geen chocolade laat slingeren en bewaar medicatie en andere potentieel gevaarlijke stoffen op een afgesloten plek waar je dier niet bij kan. Kijk kritisch naar de kamerplanten in huis en zoek op of deze veilig zijn voor je dier. De Monstera, Sansevieria, Dieffenbachia en Calla zijn bijvoorbeeld geliefde plantensoorten die gevaarlijk zijn voor huisdieren. Ook een hondvriendelijke tuin of een katvriendelijke tuin is van belang! Berg koel- en antivriesvloeistoffen veilig op en zorg ervoor dat er in de tuin geen giftige planten staan.

Op de website van het LICG vind je een uitgebreide pagina over giftige stoffen voor je huisdieren.

EHBO voor huisdieren

Heb je in huis toevallig een EHBO-koffer voor jezelf? Het is verstandig om er ook eentje voor je huisdier te maken. Stop hierin dingen als verband, jodium, een pincet, zakmes en nog veel meer. Wanneer je met je dier reist, is het slim om het koffertje ook mee te nemen.

Naast vergiftigingen kunnen er ook andere ongelukjes gebeuren met je dier. Denk aan een wond of kneuzing. We vertellen je meer over eerste hulp voor je hond of kat.

Biologische filets met kip in saus

€ 21,70
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken

€ 11,50
Biologische filets met rund in saus

€ 21,70
Biologisch kattenvoer paté in 3 smaken

€ 12,55
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 21,70
Biologische filets in saus in 3 smaken

€ 12,35
Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 12,55

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen

Help, mijn hond eet poep!

Het is een veelvoorkomend probleem onder hondeneigenaren: je trouwe viervoeter die poep of ontlasting eet.

Is mijn kat zwanger?

In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?