• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hoe herken je een gelukkige kat?

Iedereen wil natuurlijk dat zijn kat gelukkig is. Maar de vraag hoe je een gelukkige kat herkent is helaas niet zo eenvoudig te beantwoorden. Toch doen we een poging om je te laten ontdekken of jouw kat het naar z’n zin heeft bij jou. Een paar tips waar je wat mee kunt.

Leer je kat kennen

Om te ontdekken of jouw kat gelukkig is, is het belangrijk om het gedrag van je kat te leren herkennen. Observeer je kat regelmatig en bekijk hoe hij omgaat met situaties. Je ontdekt dan sneller of bepaald gedrag ‘normaal gedrag’ is of dat er wat aan de hand is. Neem bij een verandering in gedrag en twijfel altijd contact op met je dierenarts om te laten controleren of er fysiek iets aan de hand kan zijn. Katten lijden namelijk vaak in stilte.

Geluk is voor iedere kat anders

Terwijl de ene kat gelukkig wordt van urenlang spelen, wordt de andere kat juist heel gelukkig van slapen of vanaf de vensterbank naar de straat kijken. Net als bij mensen is geluk voor iedere kat wat anders. Daarom is het zo belangrijk om je kat goed te observeren en te ontdekken wat ‘normaal’ gedrag is voor jouw kat. Je gaat dan vanzelf ontdekken of jouw kat gelukkig is of niet.

Een gelukkige kat herkennen aan gedrag

Ook al moet je ontdekken welk gedrag kenmerkend is voor jouw kat, er zijn wel een aantal gedragingen die doorgaans aantonen dat een dier gelukkig is:

 • Ontspannen door het huis lopen
 • Diep en relaxt slapen
 • Uitgebreid in de zon slapen of rollen
 • Jou begroeten wanneer je thuiskomt
 • Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.

Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal

Lichaamstaal zegt veel over kattengedrag. Een paar kenmerken waaraan je een gelukkige kat kunt herkennen:

 • Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop
 • Snorharen naar voren
 • Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht
 • Ontspannen liggen én echt/diep slapen
 • Op de rug draaien; dit is voor katten vaak een vorm van kwetsbaarheid en dit zal hij dus nooit doen als hij zich niet op zijn gemak voelt
 • Spinnen, maar let op; dit kan ook een teken van pijn of angst zijn.

Hoe zie ik dat een kat niet gelukkig is?

Je kunt het ook andersom bekijken; hoe herken ik een kat die niet gelukkig is? Wanneer je de volgende gedragingen niet opmerkt, ga je steeds meer een gelukkige kat herkennen.

Een kat die niet ontspannen is, voelt zich niet op zijn gemak en zal dus ook niet gelukkig zijn. Denk aan snel schrikken, oren plat naar achteren of bang in een hoekje wegkruipen. Of juist veel agressief gedrag. Maar ook opeens buiten de kattenbak plassen of poepen, zichzelf veel wassen of juist veel slapen kan een teken van pijn, angst of stress zijn. Overmatig wassen kun je ook herkennen aan kale plekken. En veel slapen kan er mee te maken hebben dat je kat pijn heeft bij bewegen, wat weer zou kunnen wijzen op artrose.

Ongewenst gedrag

Een kat die zich niet op zijn gemak voelt, kan eerder ongewenst gedrag gaan vertonen. Denk aan sproeien of plassen/poepen buiten de bak, krabben of bijten of vaak en veel miauwen. Lees hier meer over ongewenst van gedrag van een kat en hoe je dit aanpakt.

Wat kan ik doen om mijn kat een gelukkig leven te geven?

Als eigenaar kun je er veel aan doen om je kat een zo’n gelukkig mogelijk leven te geven. Een aantal tips:

Let op zijn gezondheid

Een goede gezondheid is natuurlijk van groot belang voor een gelukkig leven. Daarom is het belangrijk om extra te letten op de gezondheid van jouw kat. Voor een groot deel kun je er natuurlijk zelf aan bijdragen. Denk aan: goede voedingvoldoende uitdaging en beweging, een veilige leefomgeving – zowel binnen als buiten – en bescherming tegen vlooien en wormen. Ontdek hier meer over de gezondheid van jouw kat.

Geef hem de juiste verzorging

De juiste verzorging is belangrijk om je kat een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te bieden. Daarnaast zorgt het geven van een goede verzorging voor een sterke band. Ook dit leidt natuurlijk tot een gelukkige kat, net als dat samen spelen en quality time voor geluk kunnen zorgen!

Zo min mogelijk stress

Stress is moeilijk te meten, maar een wanneer je kat steeds schrikt van de hond, een andere kat in huis of een krijsende baby, dan kun je al snel zien dat hij dit niet fijn vindt en dat hij last krijgt van stress. Zorg er in dat geval altijd voor dat je kat een rustig plekje voor zichzelf heeft waar hij zich terug kan trekken en ongestoord zijn dutjes kan doen. Zorg er bij meerdere katten voor dat iedere kat minimaal een kattenbak tot zijn beschikking heeft. Let erop dat je de juiste kattenbak koopt voor jouw kat.

Een gelukkige seniorkat

Of je nu een kitten of een ouder wordende kat in huis hebt, natuurlijk wil je ze allebei een zo gelukkig mogelijk leven bieden. Vooral bij het ouder worden kan een kat allerlei kwaaltjes krijgen, dus help hem een beetje door het leven iets aangenamer te maken. Denk aan een opstapje voor de vensterbank en een lagere instap van de kattenbak.

Samen gelukkig!

Wanneer je een gelukkige kat in huis hebt, word jij als vanzelf ook gelukkig. Een ongelukkige kat in huis zorgt voor een ongelukkige eigenaar. Je loopt in dat geval tegen een agressieve, schrikachtige kat aan of je ziet ander ongewenst gedrag. Natuurlijk is het belangrijk dat je liefde en een goede verzorging geeft aan je kat, zodat jullie samen een gelukkig leven kunnen leiden. Wanneer jullie in harmonie leven, kun je ervan uit gaan dat jouw kat ontspannen en gelukkig is.

Ook andere dieren een gelukkig leven geven? Geef je kat duurzame voeding en laat hem met duurzame speeltjes spelen. En denk er eens over na om een dier te adopteren uit het asiel.

Lees ook:

Je hond of kat alleen thuis laten, bekijk onze 8 tips
Gebitsproblemen bij je hond of kat herkennen, oplossen en voorkomen
Hoe duurzaam leeft mijn huisdier en wat kan ik hieraan bijdragen?

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Wereld Aarde Dag: 3 vragen aan Yarrah

Op 22 april, vieren we Wereld Aarde Dag. Een dag die in het teken staat van duurzaamheid en milieubescherming.

Kat plast in huis: tips om dit probleem te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen bij het hebben van een kat is het probleem van het plassen in huis.

Biologische landbouw kan miljarden besparen

Nieuwe studie toont aan dat biologische landbouw miljarden aan milieukosten kan besparen