Gebitsproblemen bij hond of kat herkennen, oplossen en voorkomen

Van tandplak tot tandsteen, afbrekende tanden en ontstekingen. Ruim zestig procent van de honden en katten ouder dan drie jaar heeft gebitsproblemen. Hoe je gebitsproblemen bij hond of kat herkent, oplost en voorkomt? Wij leggen het uit.
Tandplak
Bijna alle problemen ontstaan klein, zo ook gebitsproblemen bij honden en katten. Vaak beginnen deze problemen met tandplak. Je herkent tandplak aan een witte laag of gele aanslag op de tanden. Het is een zachte laag die bestaat uit bacteriën, calcium en fosfor en ontstaat door speeksel en voeding. Tandplak is eenvoudig te voorkomen door het gebit van je hond of kat regelmatig te poetsen.
Tandsteen
Tandsteen is verkalkte tandplak en vormt een geel/bruine (harde) laag op de tanden. Ook is het tandvlees vaak minder goed doorbloed op plekken waar veel tandsteen op het gebit aanwezig is. Tandsteen kun je niet meer weg poetsen, hiervoor is een afspraak bij de dierenarts noodzakelijk; hij verwijdert de tandsteen onder narcose.
Gevolgen van tandplak en tandsteen
Wanneer tandplak en tandsteen op het gebit van je hond of kat blijven zitten, kunnen er gaatjes of ontstekingen in het tandvlees en uiteindelijk zelfs op het kaakbot ontstaan. Deze ontstekingen kunnen leiden tot broze, afbrekende tanden of zelfs tumoren. Je hond of kat zal hier veel last van hebben en moeite krijgen met eten.
Naast enkel gebitsproblemen is er ook een link tussen een slecht gebit en nier-, lever-, en hartproblemen. Gebitsproblemen voorkomen bij honden en katten kan dus van levensbelang zijn!
Let op speelgoed
Naast aanslag op de tanden ontstaan sommige gebitsproblemen ook door verkeerd speelgoed. Zo kunnen bij honden die spelen met tennisballen de tanden afslijten met als gevolg dat de tandzenuw en dus de tand afsterft. Een rubberen bal is een beter alternatief voor je hond; deze tast de tanden op geen enkele manier aan. Met takken moet je letten op gevaarlijke splinters die in de keel of maag en darmen terecht kunnen komen.
Hoe herken ik gebitsproblemen bij mijn hond of kat?
Honden en katten laten niet zo snel zien dat ze pijn hebben. Ook hebben ze niet graag dat je in hun mond kijkt. Gebitsproblemen zijn daardoor lastig te bepalen. Toch zijn er een aantal symptomen waar je op kunt letten, zoals veel kwijlen, aan één kant eten of brokjes in z’n geheel doorslikken. Ook slechte adem wijst op tandproblemen of een slecht onderhouden gebit. Het is niet vanzelfsprekend dat een (oud) dier ruikt uit zijn mond. Als je hond of kat zijn eten laat staan, zijn de gebitsproblemen al in een ver ontwikkeld stadium en is een bezoekje aan de dierenarts noodzakelijk.
Gebitsproblemen bij hond of kat voorkomen
Gebitsproblemen bij hond of kat worden vaak onderschat, maar als we de gevolgen bekijken, is het goed onderhouden van het gebit van je hond of kat heel belangrijk. Naast het letten op speelgoed is de enige manier om gebitsproblemen te voorkomen het gebit van je hond of kat regelmatig (liefst dagelijks) te poetsen. Dit kan gewoon met een tandenborstel. Lees verderop in het artikel hoe je dit stap voor stap aanpakt. Ook een jaarlijkse gebitscontrole bij de dierenarts is belangrijk om mogelijke gebitsproblemen op tijd aan te pakken.
Goede voeding voor gebit
Voeding heeft invloed op de tanden van je dier. Zo is het goed om regelmatig brokken te geven aan je hond of kat, omdat dit het gebit versterkt. Let ook op de ingrediënten; voeding met veel suiker is slecht voor het gebit. Hoewel de ene voeding beter is dan de andere, bestaat er helaas geen voeding waarmee je gebitsproblemen bij hond of kat helemaal kunt voorkomen; het zal hooguit de mate van de problemen kunnen beïnvloeden. Yarrah’s kippennekken een schurende werking op de tanden, waardoor het tandplak helpt verwijderen. Goede voeding in combinatie met goed onderhoud van het gebit is uiteindelijk de beste aanpak.
Hoe ziet een gezond gebit eruit?
Een gezond gebit bestaat uit witte tanden en goed doorbloed, roze tandvlees. Een volwassen hond heeft 12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 voorkiezen (premolaren) en 10 kiezen (molaren). Een volwassen kat heeft 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 voorkiezen (premolaren) en 4 kiezen (molaren). Puppy’s en kittens wisselen als ze zo’n drie maanden zijn van melktanden naar een volwassen gebit.
Stap voor stap tanden poetsen bij hond en kat
- Start met wennen: raak het gezicht van het dier aan, begin met de kaak. Geef een beloning als dat goed gaat. Kies voor een gezonde honden– of kattensnack.
- Breid de aanraking uit en pak de snuit voorzichtig vast. Als dat niet lukt en je hond of kat schrikt, ga dan een stap terug en probeer het de volgende dag opnieuw.
- Til de lip op en bekijk het gebit, houd het in het begin alleen even bij kijken, doe dit een à twee keer per dag.
- Als stap 3 goed gaat, is het tijd om te poetsen. ‘Poets’ eerst de tanden met je vinger.
- Gaat ook dat goed? Pak er dan een tandenborstel bij en poets het gebit van je dier een keer per dag. Kies voor een kleine, zachte tandenborstel en houd de tandenborstel niet alleen aan de steel vast, maar houd ook een vinger op de borstel.
- Beloon je dier met wat lekkers of een spelletje; zo blijft de poetsbeurt aantrekkelijk.
Tip: poets niet alleen het gebit van je oudere hond of kat. Hoe vroeger je ermee begint, hoe fijner dit werkt voor jullie allebei én hoe minder gebitsproblemen!
Lees ook:
Zo herken je een gezonde hond
Hoe weet je of een kat gezond is