Zorgen voor een oudere hond, waar let je op?

Net als mensen, kunnen ook honden op hun oude dag last krijgen van bepaalde kwaaltjes. Hun lijf verandert en daarmee ook de zorg die ze nodig hebben. Met de juiste zorg kun je je oudere hond een fijne oude dag geven. Wij vertellen je er meer over!
Wanneer spreek je van een oudere hond?
Men zegt wel dat een hondenjaar ongeveer zeven mensenjaren is. Dit klopt niet helemaal, want het verschilt namelijk aanzienlijk per ras of grootte van de hond. Niet iedere hond wordt op dezelfde leeftijd ‘oud’. Toch wordt vaak gesproken over seniorhonden wanneer het gaat om honden die ongeveer 7 jaar en ouder zijn. Hoe oud een hond precies wordt, is ook lastig te zeggen. Zo worden kleinere honden vaak wat ouder dan grotere honden, maar verschilt ook dit weer per ras en zelfs per hond.
Hoe herken je een oudere hond?
Wanneer mensen op leeftijd raken, worden we grijs. Misschien heb je dit bij honden ook wel eens gezien. Sommige honden krijgen, net als mensen, grijze haren. Vaak kun je een oudere hond herkennen aan het feit dat hij wat minder actief wordt. Misschien is je hond sneller moe dan voorheen. Hij wil bijvoorbeeld minder vaak lopen of kan een lange wandeling niet meer aan. Ook kan gewichtsverandering een teken zijn dat je hond wat ouder wordt.
Waar let je op bij een oudere hond?
Bij honden is net als bij mensen sprake van ouderdomskwaaltjes. Een oudere hond kan bijvoorbeeld last krijgen van artrose, gebitsproblemen of van infectieziekten omdat zijn afweersysteem minder goed functioneert. Ook kan bij een oudere hond bijvoorbeeld het gezichtsvermogen verminderen door staar. Andere fysieke kwalen zijn nieraandoeningen en hartproblemen. Ook kan een oudere hond last krijgen van vachtproblemen. Hier kun je hem bij helpen door middel van een goede vachtverzorging. Niet elke hond krijgt last van deze kwaaltjes, maar het is altijd goed om het gedrag en de gezondheid van je hond goed in de gaten te houden, zodat je eventuele problemen snel oppikt.
Veel voorkomende ouderdomskwaaltjes bij honden zijn:
- Moeite met opstaan
- Minder zin om te wandelen
- Moeilijk, stijf of kreupel lopen
- Buiten adem zijn (hijgen)
- Verminderde eetlust
- Meer drinken en plassen
- Stinken uit de bek
- Zwaar worden of juist afvallen
Artrose bij oudere honden
Honden die ouder worden, kunnen last krijgen van hun spieren en botten. Slijtage aan de gewrichten wordt ook wel artrose genoemd. Artrose komt regelmatig voor bij honden die wat ouder zijn. Honden die last hebben van artrose kunnen stijf of kreupel lopen en hebben minder behoefte aan beweging. Wanneer honden last hebben van artrose kan dit pijn doen. Doordat bij artrose het kraakbeen in de gewrichten vermindert, kunnen botten gaan schuren, wat pijn veroorzaakt. Honden tonen hun pijn niet graag, wees dus extra waakzaam wanneer je opmerkt dat je hond stijf of minder gemakkelijk beweegt dan voorheen. Wanneer je vermoedt dat je hond last heeft van artrose, neem dan contact op met een dierenarts. Je dierenarts kan vaststellen of er inderdaad sprake is van artrose en kan ook kijken naar een mogelijke behandeling. De behandelingen van artrose zijn meestal gericht op het verminderen van pijn. Zo kun je ervoor zorgen dat je hond zijn oude dag met zo min mogelijk pijn en zo prettig mogelijk beleeft.
Gewichtsafname en -toename
Wanneer honden ouder worden, kan er ook een verandering plaatsvinden in gewicht. Door ouderdomskwaaltjes krijgen sommige honden een verminderde eetlust, wat kan leiden tot gewichtsverlies. Weeg je hond regelmatig als je het idee hebt dat je hond teveel gewicht verliest en probeer te kijken of je, bijvoorbeeld door het aanpassen van het dieet, ervoor kunt zorgen dat je hond wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het kan ook de andere kant op gaan. Oudere honden kunnen last krijgen van overgewicht. Dit kan komen door bepaalde kwaaltjes, maar ook simpelweg doordat ze minder beweging krijgen. Overgewicht kan artrose en andere kwalen in de hand werken, of verergeren. Wanneer jouw hond last heeft van overgewicht, zul je hem moeten helpen om af te vallen. De eerste stappen hiervoor leggen we hieronder verder uit: de juiste voeding en voldoende beweging.
De juiste voeding
Je kunt je misschien wel voorstellen dat een puppy een andere voedingsbehoefte heeft dan een volwassen hond. Maar wist je dat dit ook voor de oudere hond geldt? Voor elke levensfase is er het juiste voer. Een oudere hond beweegt vaak minder dan een jonge hond en kan last krijgen van zijn spieren en gewrichten. Wanneer je hond minder gaat bewegen, is het een goed moment om over te stappen op speciale voeding voor oudere honden. Yarrah heeft voor oudere honden biologisch Senior voer. Dit voer is minder energierijk dan ander voer en bevat ingrediënten als heermoes, duivelsklauw en rozenbottel, wat helpt de gewrichten en spieren soepel te houden. Wanneer je hond, bijvoorbeeld door gebitsproblemen, niet meer zo goed kan kauwen, kun je ervoor kiezen om over te stappen op natvoer. Yarrah biedt verschillende soorten natvoer aan, zowel in blik als in 100g kuipje. Doordat natvoer wat zachter is, is het voor een hond met gebitsproblemen gemakkelijker weg te krijgen.
Oudere honden en beweging
Hoewel oudere honden minder behoefte hebben aan beweging, is het voor hen wel heel belangrijk om regelmatig te blijven bewegen. Hiermee houd je hun spieren soepel. Lange wandelingen en intensieve trainingen zitten er nu misschien niet meer in, maar je kunt met een beetje aanpassing prima bewegen met je oudere hond! Denk bijvoorbeeld aan:
- Meerdere korte wandelingen
- Zwemmen is perfect voor oudere honden omdat de spieren en gewrichten hierbij veel minder zwaar belast worden.
- Doe spelletjes en dan vooral denkspelletjes. Hiermee geef je je hond nog steeds voldoende uitdaging, zonder dat hij fysiek te zwaar belast wordt.
Regelmatige controle
Het is verstandig om bepaalde zaken goed in de gaten te houden wanneer je hond ouder wordt. Denk bijvoorbeeld aan zijn gewicht, zijn vacht en zijn gebit. Wanneer je veranderingen opmerkt in het gedrag van je hond, kun je altijd een dierenarts raadplegen en om advies vragen. Ook kun je je hond met bepaalde regelmaat laten checken door de dierenarts. Zo kun je eventuele problemen tijdig vaststellen en de oude dag van je hond zo aangenaam mogelijk maken!