Oude kat of ouder wordende kat, waar let je op?

Een oude kat heeft over het algemeen eerder last van ongemakken dan een jonge, vitale kat. Waar moet je op letten en hoe help je een oude kat een gelukkig leven te leiden? Wij geven je een aantal tips om samen met je seniorkat te genieten! Want juist op zijn oude dag verdient hij dat stukje extra zorg.
Kattenjaren en mensenjaren
Een kat wordt gemiddeld zo’n 15 jaar oud. Maar ook een leeftijd van 20 jaar is niet ongewoon. Met de juiste zorg bereikt je kat in goede gezondheid een hoge leeftijd. Want vergeet niet: 20 jaar staat voor een kat gelijk aan een leeftijd van zo’n 90 jaar voor mensen. We spreken van een ouder wordende kat of een seniorkat wanneer je kat boven de 10 jaar is. Je kunt de leeftijd van een kat vermenigvuldigen met ongeveer 4,5 om deze te vergelijken met het aantal mensenjaren.
Waar kan een oude kat last van krijgen?
Artrose
Een ouder wordende kat krijgt vaak last van zijn spieren en botten. Dit komt doordat zijn gewrichten slijten; dit wordt ook wel artrose genoemd. Een aandoening waar veel ouder wordende katten last van krijgen. Je herkent artrose aan slechter lopen, minder bewegen en minder springen. Waar je kat voorheen in één gemakkelijke beweging op de bank sprong, moet hij er nu even over nadenken of doet hij er dubbel zolang over om op zijn lievelingsplekje te komen. Omdat katten pijn niet of nauwelijks tonen kan hij ook de moeilijk bereikbare plekken ontwijken. Houd je kat dus goed in de gaten om eventuele gedragsveranderingen op te merken.
Nierfalen
Een veelvoorkomend probleem bij oude katten is nierfalen. Je herkent het onder andere aan veel plassen en veel drinken, maar ook braken, een verminderde eetlust en een vieze lucht uit de bek kunnen een symptoom van nierfalen zijn. Er zijn verschillende soorten nierfalen, van infecties tot nierstenen en meer. Ga bij twijfel altijd naar de dierenarts.
Overactieve schildklier
Een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) is een typische ouderdomskwaal bij katten. Katten met hyperthyreoïdie zijn vaak erg mager, terwijl ze voldoende eten en drinken. Ook kunnen ze heel druk zijn en last hebben van een verhoogde hartslag en andere hartproblemen. Laat je kat altijd controleren door een dierenarts als je dit vermoedt. Het dier kan er namelijk veel ongemak en blijvende schade door ervaren.
Vachtproblemen
Omdat je kat minder flexibel is, kan de verzorging van zijn vacht soms lastiger voor hem worden. Je kat kan hierdoor een onverzorgde uitstraling hebben of last krijgen van infecties door achterblijvend vuil. Help je kat een handje door hem regelmatig te borstelen.
Gebitsproblemen
Tandproblemen zoals tandplak, maar ook slijtage aan tanden en kiezen of gaatjes in het gebit komen voor bij een oude kat. Laat het gebit van je kat jaarlijks controleren om grote gebitsproblemen te voorkomen.
Minder smaak en reuk
Minder smaak- en reukzin kan ertoe leiden dat je kat minder goed eet en drinkt. Let hier goed op.
Suikerziekte
Suikerziekte is een veelvoorkomende ziekte bij katten. Ook jongere katten kunnen erdoor getroffen worden, maar over het algemeen openbaart het zich meestal op middelbare of oudere leeftijd. De ziekte kan ontstaan doordat het insulinehormoon niet meer zo goed werkt, maar ook te weinig beweging of overgewicht is een oorzaak. Lees hier meer over suikerziekte.
Wat kan ik doen om mijn ouder wordende kat te helpen?
Aanpassingen in zijn leefomgeving
Er zijn verschillende aanpassingen en mogelijkheden om je kat een zo’n aangenaam mogelijk leven te bieden op zijn oude dag. Denk bijvoorbeeld aan een opstapje naar zijn lievelingsplekje, zodat hij toch nog kan genieten op hoogte en naar buiten kan kijken vanaf de vensterbank. Zorg ook voor een kattenbak met lage instap, dit maakt het betreden gemakkelijker en voorkomt narigheid, zoals ongewenst buiten de bak plassen.
Beweging
Wanneer je kat pijn heeft, gaat hij waarschijnlijk vanzelf minder bewegen. Toch is bewegen juist belangrijk om zijn botten en spieren flexibel te houden én om overgewicht te voorkomen. Laat je oude kat daarom rustig met een speeltje spelen of stimuleer hem tot beweging met bijvoorbeeld een voerbal. Ook de opstapjes of trapjes naar zijn lievelingsplekjes stimuleren hem tot beweging. Win-win situatie dus: je kat geniet van zijn lievelingsplekje én hij is in beweging.
Verzorging
Geef je kat daarnaast altijd de juiste verzorging. Let op zijn vacht en borstel hem indien nodig wat meer om hem te helpen de oude haren te verwijderen. Maak ook af en toe zijn oren en neusje schoon en controleer of zijn nagels niet te lang zijn. Doordat hij minder actief is en minder zijn nagels scherpt, kunnen deze erg lang worden. Lees meer over de juiste verzorging van je kat.
Voeding
Bij iedere levensfase van je kat moet je extra letten op de hoeveelheid en soort voeding die je geeft. Door verminderde reuk- en smaakzin en mogelijk ook een slecht gebit, kan een oude kat zijn eten en drinken eerder laten staan. Hierdoor krijgt hij te weinig voedingsstoffen binnen die hij juist nodig heeft om gezond te blijven. Geef je kat in zo’n geval aangepaste voeding; veelal is zacht natvoer gemakkelijker voor een oude kat dan harde brokjes. Het voordeel hiervan is dat er vocht in zit en je zeker weet dat hij ook voldoende drinkt. Maar zet ook altijd een bakje vers drinkwater neer en houd hardvoer achter de hand. Sommige katten vinden het fijn om zo nu en dan brokjes te eten en het kan helpen om tandplak voorkomen. Niet alle oude katten krijgen een verminderde eetlust, terwijl ze wel vaak minder gaan bewegen. Deze combinatie kan resulteren in overgewicht, met als gevolg suikerziekte.
Rust en regelmaat
Een kat hecht veel waarde aan routine. Zeker een oude kat houdt vast aan dat wat hij altijd gedaan en gekregen heeft. Zorg er dus voor dat hij niet aan te veel veranderingen onderhevig is. Dit kan voor onnodige stress zorgen. Zorg er daarnaast voor dat hij altijd naar zijn eigen plekje kan, waar het rustig is en hij ongestoord kan slapen.
Tip: laat een oudere kat twee keer per jaar controleren door de dierenarts om ernstige gezondheidsproblemen op tijd te achterhalen. Ga bij twijfel over de gezondheid van je kat sowieso langs de dierenarts.
Geniet samen van de oude dag van je kat!