• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Artrose bij hond en kat, wat is het en hoe ontstaat het?

Pijn in de gewrichten bij bewegen: artrose is een vervelende aandoening. Bijna een kwart van alle honden krijgt ermee te maken en bij katten ligt het percentage nog hoger. Hoe artrose bij hond en kat precies ontstaat en wat het is, lees je hier.

Wat is artrose?

Om soepel te kunnen bewegen zijn boteinden bekleed met kraakbeen. Wanneer er geen kraakbeen meer aangemaakt wordt – vanwege verschillende oorzaken – ontstaat er artrose. Dit gaat vaak heel geleidelijk en kan een proces zijn van een aantal jaren; maar dit is per dier verschillend. Doordat het kraakbeen slijt, wordt het bot steeds minder beschermd en kunnen er botwoekeringen ontstaan aan het einde van het bot. Deze botwoekeringen zorgen ervoor dat het gewricht minder mobiel is en bewegen pijnlijk is.

Hoe ontstaat het?

Artrose ontstaat door een ontsteking (artritis) in het bot. De ontsteking kan verschillende oorzaken hebben, denk aan: overgewicht, infectie, losse fragmenten in het gewricht, een breuk, zware kneuzing of reuma. Voor behandeling is het goed je dier te laten onderzoeken om te kijken wat de precieze oorzaak is. Artrose bij hond of kat kan in alle gewrichten voorkomen.

Artrose en beweging

Artrose wordt verergerd door beweging; het gewricht slijt hierdoor meer. Je hond of kat gaat door de pijn uit zichzelf minder bewegen. Hoe langer je dier met artrose blijft rondlopen, hoe erger die pijn wordt. Omdat je hond of kat door de pijn minder beweegt, neemt de spiermassa ook af. Dit heeft als gevolg dat de kraakbeenafbraak versnelt en de ontstekingen verergeren. Er ontstaat zo een vicieuze cirkel die alleen door behandeling van de symptomen onderbroken kan worden.

Oude en jonge dieren

Een veelvoorkomende veronderstelling is dat alleen oude dieren last hebben van artrose. Dat is helaas niet waar. Artrose bij hond en kat komt ook voor bij jonge dieren van 1 tot 5 jaar. Let dus ook bij jonge dieren op eventuele klachten.

Artrose bij hond en kat herkennen

Artrose bij honden en katten herken je aan minder soepel bewegen en moeite bij opstaan, lopen of springen. Denk bij een hond aan in en uit de auto springen of een kat die moeite heeft met op de vensterbank springen, terwijl dat voorheen geen probleem was. Ook onverwacht agressief reageren bij aanraking van een pijnlijke plek (bijvoorbeeld de rug), kan een teken van artrose zijn. Omdat honden en vooral katten meesters zijn in het verbergen van pijn is letten op gedragsverandering van je hond en kat heel belangrijk. Nog een aantal symptomen waar je artrose aan kunt herkennen:

  • Verminderde vachtverzorging: doordat bewegen pijn doet, kunnen katten zichzelf niet goed meer verzorgen. Dit resulteert in een onverzorgde vacht; vooral op moeilijk bereikbare plekken ontstaan vaak klitten of vieze plekken.
  • Likken aan zere plekken: Honden gaan vaak likken aan pijnlijke gewrichten, dit kan leiden tot onder andere kale plekken.
  • Weinig bewegen: je hond of kat lijkt veel minder energie te hebben. De onderliggende oorzaak van zijn verminderde beweging is de pijn die hij voelt tijdens bewegen.
  • Onzindelijkheid: als gevolg van artrose kunnen dieren zelfs onzindelijk worden. Dit komt bij katten bijvoorbeeld doordat het opstapje van de kattenbak te hoog is en bij honden omdat opstaan pijn doet.

Artrose vaststellen en behandelen

Artrose is helaas niet te genezen, maar behandeling van de symptomen en pijnbestrijding kan de levenskwaliteit van een dier wel aanzienlijk verbeteren. Laat bij twijfel je hond of kat altijd onderzoeken door een dierenarts. Hij kan door middel van een röntgenfoto zien waar de oorzaak van het probleem vandaan komt en hoe de artrose behandeld kan worden. Lees hier meer over wat te doen bij artrose.

Lees ook:

Biologische mini snack voor honden

€ 7,25
Biologisch hondenvoer paté met kip en kalkoen

€ 22,80
Biologisch hondenvoer paté met kip

€ 3,45

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.