• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hondengedrag herkennen: dit zegt de lichaamstaal van jouw hond

Wijst kwispelen altijd op blijdschap? Hondengedrag herkennen is niet makkelijk. Wij geven tips om te leren wat de lichaamstaal van jouw hond wil zeggen.

Je hond leren kennen

Om het gedrag van je hond te begrijpen, is het belangrijk dat je je hond goed leert kennen. Iedere hond is immers anders en reageert dan ook anders op dingen. Je zult merken dat je door veel tijd met je hond te besteden en door zijn gedrag te bestuderen, je al snel bepaalde trekjes herkent. Een fijne manier om tijd door te brengen met je hond is door bijvoorbeeld samen te bewegen. Ook een wandelingetje naar het park of andere plekken waar meerdere honden zijn, is heel nuttig. Je ziet namelijk hoe je hond op andere honden reageert en je kunt daar weer van leren. Wanneer je een puppy hebt en hem gaat socialiseren, is gedragsherkenning ook van groot belang. Door een goede socialisatie voorkom je het meest voorkomende angstige of agressieve gedrag.

Tekenen van stress of angst

Met lichaamstaal kan een hond veel laten zien, zo ook tekenen van stress. Bepaalde hints kunnen ook meerdere betekenissen hebben. Het is daarom te allen tijde belangrijk om ook naar de context te kijken. Wanneer je hond last heeft van stress kun je de volgende dingen waarnemen:
Overmatig blaffen: Elke hond blaft wel eens, maar wanneer jouw hond overmatig blaft, kan dit een teken zijn van stress. Bijvoorbeeld door de aanwezigheid van andere honden, onbekende personen of wanneer je hond alleen thuis is.
Beven of trillen: Wanneer je hond het koud heeft of nat is, kan hij uiteraard trillen. Maar het kan ook een teken zijn van stress. Wellicht is hij geschrokken en zal hij wegduiken of zich verstoppen.
Kwijlen of overmatig likken: Wanneer je hond buitengewoon veel kwijlt, kan dit een teken zijn dat hij bepaalde situaties als stressvol ervaart.
Krabben: Wanneer je hond krabt, kan dit een teken zijn van een allergie. Maar, buitensporig veel krabben is een teken van stress. Het kan eveneens een teken van verveling zijn. Dan helpt het om de hond wat uitdagende speeltjes te geven en je meer met hem bezig te houden.

Tekenen van boosheid of agressie

Wanneer een hond boos is of gaat dreigen, is dit aan verschillende dingen te zien. Ook hier geldt dat het belangrijk is om naar de context te kijken. Mocht je zien dat een hond boos of agressief is, benader hem dan niet en laat hem met rust tot hij gekalmeerd is. Bij honden wordt vaak gebruik gemaakt van de ‘ladder van agressie’ om signalen aan te geven. Deze loopt van beginnende signalen van ongemak, zoals wegdraaien of knipperen met de ogen, tot dreigend blaffen, grommen en het uiteindelijk laten zien van de tanden. Ook tongelen, het snel likken van de snuit, is een teken van agressie.

blije hond gedrag

Tekenen van blijdschap

Er zijn verschillende manieren om een blije, gelukkige hond te herkennen. Een hond die gelukkig is en lekker in zijn vel zit, heeft doorgaans een glanzende vacht. Kwispelen kan ook een teken van blijdschap zijn, evenals een opgewonden houding (met de achterhand naar boven en het voorlijf plat tegen de grond) of springen, waarmee je hond wil laten zien. “Leuk! Tijd om te spelen!” Een gelukkige hond vertoont meestal stabiel gedrag, zonder extreme uitschieters.

Tekenen van ziekte

Wanneer een hond zich niet lekker of ziek voelt, kan hij dit niet met woorden uitleggen. Toch kun je dit zelf wel herkennen aan de hand van zijn lichaamstaal. Zo kruipt hij misschien weg of lijkt hij minder vrolijk. Verder kunnen veranderingen in de ontlasting, een versnelde ademhaling en uiterlijke kenmerken ook een teken van ziekte zijn. Een zieke hond herken je aan een verminderde activiteit, verminderde eetlust en weinig of geen enthousiasme. Wanneer je het niet vertrouwt, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Verschillende betekenissen

Het is soms heel lastig om het gedrag van je hond te lezen aan de hand van individuele kenmerken. Zo kan het snel likken over de neus (tongelen) een teken van agressie of stress zijn, maar wanneer je hond net ergens van gesmuld heeft, kan het ook gewoon geen betekenis hebben. Zo is kwispelen een teken van blijdschap, maar ook van alertheid. Het is daarom belangrijk altijd te kijken naar de context van een situatie.

Ongewenst gedrag herkennen en afleren

Gedrag kan positief of juist ongewenst zijn. Grote donkerbruine puppy-ogen die je smekend aankijken; het lijkt zo schattig, maar bedelen is ongewenst gedrag. Wanneer je hond razendsnel zijn bak leeg eet, is hij niet alleen hongerig, maar kan er ook sprake zijn van baknijd of schrokken. Ook dit is een voorbeeld van ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag kun je het best in de kiem smoren en zo snel mogelijk afleren wanneer je dit ziet.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.