• Vandaag besteld, morgen geleverd
  • Gratis verzending boven de €30

Wat te doen tegen artrose bij hond of kat?

Wanneer je hond of kat last heeft van artrose, kan hij daar veel pijn en ongemak door ervaren. Artrose is helaas niet te genezen, maar behandeling kan zeker effectief zijn en het voor je dier dragelijk maken. Een aantal tips tegen artrose bij hond of kat.

Hoe artrose behandelen?

Bij artrose spelen verschillende factoren een rol. De oorzaak van de aandoening is belangrijk om te weten welke behandeling goed voor jouw dier is. Bij ernstige klachten wordt vaak gekozen voor behandeling met medicatie. Deze medicatie kan de pijn verlichten en ontstekingen voorkomen. Geef je dier enkel medicatie op advies van een dierenarts.

Gezond dieet

Gezonde voeding met de juiste voedingsstoffen voor je hond en kat is belangrijk als het om artrose gaat. Overgewicht is een veelvoorkomende oorzaak van slijtage van de gewrichten. Door extra gewicht worden de spieren en gewrichten van je hond of kat meer belast. Ga dus voor een gevarieerd menu met gezonde voeding en voorkom overgewicht om ernstige of toenemende klachten te voorkomen.

Oefeningen en bewegen

Te veel bewegen is niet goed, hierdoor slijten de gewrichten en neemt de artrose toe. Maar helemaal niet bewegen is ook niet goed; hierdoor neemt de spiermassa af, waardoor de kraakbeenafbraak versnelt en de ontstekingen alleen maar verergeren. Het is daarom belangrijk om de balans te vinden. Loop korte stukjes met je hond in plaats van lange wandelingen en doe zo nu en dan oefeningen. Stimuleer ook je kat tot beweging; bijvoorbeeld met een voedingsbal of door kort met hem te spelen. Een dierenfysiotherapeut weet precies welke oefeningen goed zijn voor jouw dier om de pijn van artrose te verzachten. Maak eventueel een afspraak met een dierenfysiotherapeut voor jouw hond of kat, al dan niet via de dierenarts.

Ook bij oude dieren helpt behandeling

Artrose wordt vaak gezien als gevolg van de ouderdom, hoewel slijtage aan het kraakbeen niet alleen te wijten is aan leeftijd. Ook bij oude honden of katten kan behandeling het verschil maken. Je hoeft niet te accepteren dat je hond of kat slechter gaat lopen naarmate hij ouder wordt; de behandeling geeft ook jouw dier kans op minder pijn. Dat artrose ook bij jonge dieren voorkomt en hoe deze aandoening precies ontstaat, lees je hier.

Maak het je dier wat gemakkelijker

Artrose is een vervelende aandoening waardoor je hond of kat moeite heeft met dingen die hem eerst makkelijk afgingen. Denk aan een lange wandeling, lekker rennen door het bos of klimmen in een boom. Maar ook uit zijn mand komen of in en uit de kattenbak stappen is vaak al pijnlijk. Maak het je dier wat gemakkelijker door voor een kattenbak of hondenmand met lage instap te kiezen en ga niet uren met je hond door het bos struinen. Denk ook aan een opstapje naar het lievelingsplekje van je kat toe, zodat hij daar nog steeds van kan genieten. Zo maak je het leven van je dier op een eenvoudige wijze wat aangenamer. Onthoud wel dat dit de artrose zelf niet effectief bestrijdt. Neem voor een behandeling of meer informatie over artrose contact op met je dierenarts.

Lees ook:

Mens, dier en  natuur
Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Mijn hond is loops, wat nu?

Op deze pagina hebben we alles over loopsheid bij je hond voor je verzameld en je kunt ook tips vinden die kunnen helpen

Het verschil tussen "Biologisch" en "Natuurlijk" uitgelegd

De begrippen biologisch en natuurlijk worden vaak met elkaar verward, maar wat is het verschil?

Een pup opvoeden? Lees hier alles wat je nodig hebt en wat je moet weten

In dit artikel geven we je alle tips en tricks. Het opvoeden is een hele klus waar heel wat bij komt kijken.