• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Dit doet goede voeding met de vacht van je huisdier

Hoe de vacht van je huisdier eruit ziet, zegt veel over de gezondheid van je dier. Niet alleen vachtverzorging geeft je huisdier een stralende vacht, ook voeding speelt hierin een belangrijke rol. Wij leggen je uit welke voedingsstoffen onmisbaar zijn en hoe het komt dat voeding zo belangrijk is voor de vacht van je huisdier.

Voeding en de vacht van je huisdier

Je hond of kat heeft vaak (uiteraard afhankelijk van het ras) miljoenen haren. Nagenoeg ieder plekje van zijn huid is bedekt met haar. Hoe de vacht van je dier eruitziet bepaalt grotendeels zijn uiterlijk. Maar dat niet alleen, je leest er ook zijn gezondheid aan af. Kale plekken, een doffe vacht en klitten zeggen alles over de gezondheid van je dier. De haren worden gevoed vanuit het lichaam; het haar is zelfs onderdeel van de huid en daardoor behoort het tot het grootste orgaan van je dier. Als je het zo bekijkt, is het waarschijnlijk een stuk minder vreemd dat voeding invloed heeft op de vacht van je huisdier.

Welke voedingsstoffen zijn goed voor de vacht

De vacht van je huisdier bestaat voor 95 procent uit eiwitten, een onmisbare voedingsstof voor een mooie en volle vacht dus! Eiwitten zitten bijvoorbeeld in dierlijke producten, zoals vlees en vis. Iedere hond en kat heeft eiwitten nodig; ze zijn ook van groot belang voor het afweersysteem. Daarnaast zijn ook vetten belangrijk voor de vacht van je dier. Denk aan Omega 3 en Omega 6. Je vindt deze vetten onder meer in vette vis zoals zalm, olie en plantaardige vetten als margarine. Een tekort aan vetten kan leiden tot een tekort aan vitamine A, D, E en K, wat vervolgens resulteert in vacht- en/of huidbeschadigingen. De essentiële voedingsstoffen zitten verwerkt in complete voeding. Let hierop bij de aankoop van diervoeding.

Natvoer vs brokken

Zowel natvoer als blikvoer en brokken zijn goed voor de vacht, mits ze uiteraard de juiste voedingsstoffen bevatten. Blikvoer heeft als voordeel dat je dier direct vocht binnenkrijgt. Let er daarom op dat naast het droge voer altijd voldoende water beschikbaar is voor je dier. Vocht is namelijk ook van essentieel belang voor de gezondheid van je hond of kat.

Vachtproblemen door allergieën

Bij vachtproblemen zoals kale plekken, veel jeuk en overmatig likken wordt vaak gedacht aan uitwendige problemen of aan een besmetting door vlooien of wormen. Maar dergelijke klachten kunnen ook ontstaan door een voedselallergie of -intolerantie. Dieren die overgevoelig zijn voor bepaalde stoffen in het voer kunnen hierop reageren met huidproblemen. Allergieën kunnen overal vandaan komen en zijn soms lastig te achterhalen. Door over te stappen op andere voeding kun testen of een allergie voortkomt uit de voeding die je nu aan je dier geeft. Wanneer je een granen- of glutenallergie vermoedt, lees dan hier meer over granen- en glutenvrij voer.

Biologische diervoeding voor een mooie vacht

Ook kan je dier soms reageren op chemische antioxidanten, kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen, geraffineerde suikers en genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Wanneer je kiest voor diervoeding van Yarrah, weet je zeker dat je dier daar geen last van zal hebben. Het volledig biologische voer van Yarrah is vrij van al deze kunstmatige stoffen. Ook de dieren die in het voer verwerkt worden, eten biologisch voer dat niet bespoten is met allerlei nare pesticiden. Het kan bijdragen aan het voorkomen van huid- en vachtproblemen en doet daardoor de vacht van je dier stralen.

Lees ook:

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.