Natvoer of brokken: wat is duurzamer?

Om ons steentje bij te dragen aan een betere wereld kunnen we ook onze huisdieren zo duurzaam mogelijk houden. Wist je dat hun voer van invloed is op de ecologische voetafdruk van huisdieren? En kies je dan beter voor natvoer of voor brokken?
Duurzaamheid huisdier
We letten steeds meer op het milieu en wat we kunnen doen om het te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van afval of de aankoop van duurzamere producten. Je kunt hier niet alleen op letten bij producten die je voor jezelf koopt, maar ook bij producten die je voor je huisdier koopt. Door hierop alert te zijn, kun je de ecologische voetafdruk van je huisdier verkleinen. We vertellen er meer over in de blog ‘Hoe duurzaam leeft mijn huisdier en wat kan ik hieraan bijdragen?’
Type voeding
Je kunt je dier natvoer of brokken geven. Er zit een verschil in de twee soorten voer als je kijkt naar de milieubelasting. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert om te kiezen voor brokvoer. Dit advies is er om twee redenen: brokken zijn in de productie minder belastend voor het milieu en ze zijn vaak langer houdbaar, waardoor je minder weggooit en dus minder verspilt. Kies je wel voor natvoer, geef dan niet te veel voer tegelijk om verspilling te voorkomen en bewaar aangebroken blikjes en pakjes in de koelkast. Door het goed af te dekken voorkom je dat het voedsel snel bederft.
Tip: natvoer bevat meer vocht dan brokken. Wanneer je dus kiest voor brokken, let er dan wel goed op dat je hond of kat nog voldoende vocht binnenkrijgt en geef indien nodig extra water. Voor dieren die te weinig drinken, wordt natvoer wel aangeraden.
Waar je nog meer op kunt letten
Behalve nat- of droogvoer zijn er nog meer zaken waar je op kunt letten bij de keuze voor diervoeding. Denk bijvoorbeeld aan:
Keurmerken – Net als bij levensmiddelen voor mensen, kan diervoeding ook keurmerken hebben. Zo maakt Yarrah voor haar voer uitsluitend gebruik van biologische producten, vlees met een Beter Leven keurmerk en vis met een MSC-keurmerk. Door te letten op keurmerken van diervoeding kun je een bewustere keuze maken. Yarrah’s diervoeding is daarnaast ook proefdiervrij.
Type vlees – Voor diervoer kan zowel bijproductvlees als spiervlees gebruikt worden. Spiervlees wordt ook door mensen gegeten, bijproductvlees is restvlees dat overblijft en minder geschikt is voor menselijke consumptie. Yarrah gebruikt dit vlees voor haar voeding, zodat er geen extra dieren geslacht hoeven worden en al het beschikbare vlees optimaal benut wordt. Bovendien bevat restvlees nog veel waardevolle voedingsstoffen.
Tip: Sommige baasjes willen hun dier op een vegetarisch dieet zetten. Dit kan vanuit overtuiging zijn, maar ook omdat hun hond mogelijk allergisch is voor dierlijke eiwitten. Yarrah biedt vegetarisch voer voor honden aan, maar niet voor katten. Dit komt omdat katten vlees nodig hebben. Yarrah doet wel onderzoek naar de mogelijkheden voor vegetarisch kattenvoer. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan verder in het artikel ‘Waarom katten vlees nodig hebben’.