• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Keurmerken bij diervoeding: wat vertellen ze mij?

Niet alleen levensmiddelen voor mensen kunnen voorzien zijn van een keurmerk. Er zijn ook keurmerken bij diervoeding. Denk bijvoorbeeld aan het Beter Leven keurmerk voor vlees of het biologische keurmerk. We leggen je uit welke keurmerken er zijn en waar Yarrah voor kiest.

Keurmerken bij diervoeding

Keurmerken zeggen iets over een bepaald product of de ingrediënten. Ze vertellen jou als consument wat over het product dat je koopt. Wanneer je bijvoorbeeld graag iets wilt doen voor de wereld om je heen en je huisdier duurzamer wilt houden, kun je kiezen voor diervoeding met bepaalde keurmerken.

Biologisch keurmerk

Diervoeding van Yarrah heeft het biologische keurmerk. Biologisch is een beschermde term; een product moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om ‘biologisch’ genoemd te mogen worden. Dit mag alleen wanneer het product en het gehele productieproces aan strenge eisen voldoen. Zo mag er tijdens de productie geen gebruik worden gemaakt van kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Ook worden er geen synthetische conserveringsmiddelen of geur-, kleur- en smaakstoffen aan het product toegevoegd. Deze en vele andere regels zijn opgesteld door de Europese Unie. De onafhankelijke instantie Skal ziet er in Nederland op toe dat producten aan de eisen voldoen.

Meer weten over de term biologisch en het biologische keurmerk? Lees verder in het artikel: Wat betekent biologisch en wat is biologisch voer?

Keurmerk vlees

Het vlees dat Yarrah aan haar voer toevoegt, heeft een Beter Leven keurmerk met drie sterren, het maximaal haalbaar aantal sterren. Het Beter Leven keurmerk is het keurmerk van de Dierenbescherming dat stappen zet in de richting van een beter leven voor kippen, runderen en varkens. Yarrah voert dit keurmerk sinds 2015 en was daarmee het eerste diervoermerk. Daarnaast is al het vlees dat Yarrah gebruikt uiteraard ook biologisch geproduceerd.

Lees meer over het biologische kippenvlees in Yarrah voer
Lees meer over het biologische rundvlees in Yarrah voer

Wist je… dat het voer van Yarrah precies de juiste hoeveelheid vlees voor je huisdier bevat? Niet meer en niet minder. Er zou misschien wel meer in kunnen, maar dat is niet nodig. Gezien de discussie rondom overmatige vleesconsumptie en de nadelige klimaatgevolgen hierdoor, kiest Yarrah ervoor niet meer vlees toe te voegen dan nodig is!

Keurmerk vis

Ook voor vis zijn er keurmerken. Yarrah kiest bij haar voeding voor vis met een MSC-keurmerk. Dit keurmerk garandeert duurzaam gevangen vis. Dit is een bewuste keuze omdat de MSC-vis een beter leven heeft gehad dan biologisch gekweekte vis. In de blog ‘MSC-vis in plaats van biologische vis’ lees je meer over deze keuze en de achterliggende gedachte.

Naast de genoemde keurmerken heeft Yarrah nog meer keurmerken, zoals dat voor proefdiervrije voeding, vegetarische voeding, voedselveiligheid (ISO 22000) en sociale en milieutechnische aspecten (B Corp). Meer weten? Bekijk dan het overzicht van alle certificaten.

Let op de etiketten

Nu je wat meer over keurmerken weet, snap je wat die logootjes op de etiketten betekenen en kun je wellicht een bewustere keuze maken bij de voeding voor je dier. Wil je een duurzame keuze maken voor diervoeding, sta dan ook een stil bij de verschillen tussen natvoer en droogvoer.

Tip: ook je huisdier heeft een ecologische voetafdruk. Misschien maak je voor jezelf al bewustere, duurzamere keuzes, maar wist je dat je dit ook kunt doen voor je huisdier? Wij geven tips in het artikel ‘Hoe duurzaam leeft mijn huisdier en wat kan ik hieraan bijdragen?

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Het ideale gewicht van kittens

Op deze pagina hebben we voor je op een rijtje gezet wat het ideale gewicht van een kitten is per leeftijd.

Hoe oud kunnen honden worden?

Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten om van jouw hond de oudste hond ter wereld te maken.

Welke katten verharen niet of weinig?

Sommige mensen lijkt het best gezellig om een kat in huis te hebben, maar het idee dat ze dan overal kattenharen zullen vinden staat ze erg tegen.