• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Waarom miauwt mijn kat zo veel?

Een kat miauwt vaak om aandacht, maar achter dit gedrag kan ook wat anders steken. Denk aan verveling, eenzaamheid, pijn, ongemak of een verandering waar hij moeilijk mee om kan gaan. Miauwt jouw kat veel? Dan is het goed om te achterhalen waar dit vandaan komt. Een aantal tips.

Miauwende kat

Over het algemeen gebruiken katten hun stem niet vaak. Maar wanneer ze eenmaal aan het miauwen gaan, dan kan dit heel luid en duidelijk zijn. Het miauwen kan verschillende doelen en oorzaken hebben. Wij zetten er een aantal op een rij.

Voor je iets koppelt aan het gedrag van jouw kat is het goed om te weten dat miauwen heel verschillend is per individuele kat en per ras. Siamezen miauwen bijvoorbeeld veel meer dan andere katten. Miauwt je kat vanaf het begin af aan veel, dan kan het zijn dat dit hoort bij jouw kat. Wanneer er verandering in gedrag optreedt, is het belangrijk alert te zijn.

Heeft een kat die veel miauwt pijn?

Pijnsignalen van katten zijn moeilijk te herkennen; miauwen kan een signaal zijn, maar in de regel is dit juist niet het geval. Katten lijden vaak in stilte. Van nature laten ze hun pijn niet zien aan hun omgeving om niet kwetsbaar over te komen. Het verschil zit vaak in de manier waarop en wanneer je kat miauwt. Miauwt je kat bijvoorbeeld veel bij het poepen en plassen op de kattenbak, terwijl hij dat voorheen nooit deed? Dan kan er een medische oorzaak aan ten grondslag liggen. Laat bij twijfel je kat altijd controleren door een dierenarts.

Miauwen omdat hij iets wil

Iedereen kent het luid miauwen van een kat voor de deur wel. Dit is een duidelijk teken dat je kat iets wil; hij wil naar binnen, oftewel: hij roept jou. Vooral als je geen kattenluik hebt, is dit gedrag je misschien niet vreemd. Maar ook binnen kunnen katten zo nu en dan luid miauwen. Let op wanneer je kat miauwt; dit helpt te achterhalen wat er aan de hand is. Miauwt hij altijd als jij aan het aanrecht staat, dan heeft hij waarschijnlijk honger of zin in iets lekkers. Vind je dit niet fijn? Dan is de enige manier om dit gedrag af te leren je miauwende kat gewoon negeren. Wees hierin heel consequent. Geef je één keer toe, dan weet hij dat miauwen een positief effect heeft. Ook bestraffend toespreken ziet hij als een vorm van aandacht. Dit helpt dus niet om ongewenst gedrag af te leren.

Eenzaamheid en gebrek aan uitdaging

Miauwt je kat vaak als je hem alleen laat? Dan voelt hij zich waarschijnlijk eenzaam. In dat geval kan een maatje (vooral een kitten houdt van gezelschap) of uitdaging in huis helpen. Zorg voor voldoende afleiding en beweging. Speel regelmatig met je kat; dit zorgt voor een goede band, het is gezond en het zorgt er meteen voor dat hij moe is wanneer jij weggaat. Hij kan dan in alle rust een dutje doen in plaats van treuren dat jij er niet bent. Lees hier meer over het socialiseren van je kat.

Verandering

Katten houden niet van veranderingen, ze zijn bijzonder stressgevoelig en houden van een vaste routine. Wanneer hier verandering in komt, kan dit resulteren in meer miauwen. Denk aan grote veranderingen als verhuizen, een nieuwe huisgenoot, partner of de komst van een baby. Het is belangrijk om je kat hier langzaam aan te laten wennen. Ga ook na of je eigen gedrag veel is veranderd.

Verder kan een kat miauwen omdat hij iemand mist. Denk aan een soortgenootje of baasje waar hij een hechte band mee had. Geef in dat laatste geval de kat meer aandacht en wees extra lief voor hem.

Lees ook:

Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 22,95
Biologische filets met kip in saus

€ 19,46
Biologische filets met rund in saus

€ 19,46
Biologische filets met kalkoen in saus

€ 19,46
Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 12,55

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.