• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kan een hond of kat jaloers zijn?

Smekende ogen, steeds bij je komen zitten, achter je aan lopen, veel blaffen, miauwen, tegen je op springen of zelfs in huis plassen. Zijn dit kenmerken van een jaloerse hond of kat? Of schrijven wij deze menselijke kenmerken onterecht toe aan onze dieren? Wij geven antwoord op de vraag of een hond of kat jaloers kan zijn.

Jaloers gedrag bij hond of kat na verandering

Vaak herkennen wij jaloers gedrag bij onze hond of kat na een verandering. Bijvoorbeeld als er een nieuwe huisgenoot bij is gekomen; denk aan een partner, baby of een huisdier. Deze verandering heeft een grote invloed op jou en daardoor dus ook op jouw relatie met je hond of kat. Waar je hond of kat vroeger alle de aandacht kreeg, moet hij deze nu verdelen. Heel logisch dat je hond of kat merkt dat jij minder tijd met hem doorbrengt en daardoor ander gedrag vertoont.

Kan een hond of jaloers zijn?

Of dit veranderde gedrag een vorm van jaloezie is, is niet duidelijk. Het is meer een vorm van aandacht vragen – een logisch gevolg van de nieuwe situatie. Voorheen kreeg je dier waarschijnlijk veel meer aandacht dan nu. Of hij niet wil dat jij die aandacht aan een ander geeft, is niet te onderbouwen. Maar wellicht zijn ook andere emoties gerelateerd aan het veranderde gedrag van je dier, zoals boosheid of frustratie. (Lees hier hoe je lichaamstaal van je hond en kattengedrag leert begrijpen.) Je dier moet met deze verandering leren omgaan en jij bent de enige die hem daarbij kan helpen!

Is jouw gedrag ook veranderd?

Het is goed om eerst bij jezelf na te gaan wat er precies veranderd is. Bracht je voor de verandering meer tijd door met je hond of kat? Waarschijnlijk is dit wel het geval. Nu heb je immers een ander mens of dier waar je ook je aandacht aan moet besteden. Komt je hond of kat er altijd bij zitten als jij op de bank zit met de baby? Misschien is dit wel de enige keer dat je die dag op de bank zit, terwijl je eerder uren met je hond of kat op de bank doorbracht. Niet zo gek dus dat je dier erbij komt zitten. Of plast je kat opeens buiten de kattenbak? Bedenk dan eens of je de bak eerder vaker schoonmaakte. Misschien vind je kat de kattenbak gewoon te vies en is dat de reden voor het veranderende gedrag. Een nieuwe kat erbij? Zorg dan ook altijd voor een extra kattenbak, slaapplek, voer- en waterbakje. Dieren zijn nu eenmaal heel erg gewend aan routine en patronen; juist als er een nieuwe huisgenoot bij komt houden ze hier graag aan vast.

Aandacht op vaste tijden

oos worden op veranderend gedrag heeft geen enkele zin. Hierdoor ontstaat er alleen maar frustratie en boosheid, waardoor de relatie nog minder goed wordt en het ongewenste gedrag van je hond of kat verergert. Probeer je dier op vaste tijden aandacht te geven en geef hem op tijd zijn eten; je dier heeft hier behoefte aan. Ga lekker met je hond wandelen en aai je kat uitgebreid. Hij snapt er niets van dat jij dat eerst wel deed en nu niet meer of veel minder. Laat hem rustig wennen aan de nieuwe huisgenoot of de nieuwe situatie. Zorg daarnaast altijd dat zijn eigen plekje niet het nauw komt; dat is zijn plekje waar hij zich veilig voelt en ongestoord kan rusten.

Pup of kitten en ongewenst gedrag

Vooral een pup of kitten kun je veel leren. Leer je dier om te gaan met jouw huisgenoten en de mensen en dieren van wie je houdt en met wie je veel tijd doorbrengt. Door een goede socialisatie van een pup of kitten voorkom je angstig of agressief gedrag. Leer je pup of kitten ook alleen te zijn. Dit voorkomt verlatingsangst en zo leert je dier dat het zich ook kan vermaken als je er niet bent. Het helpt ook om je hond of kat zijn eigen plekje te geven. Hier voelt hij zich veilig en kan hij altijd naartoe als hij even rust wil.

Lees ook:

Biologische mini snack voor honden

€ 7,25
Biologisch hondenvoer paté met kip en kalkoen

€ 22,80
Biologisch kattenvoer paté met zalm

€ 22,95
Biologische kauwstaafjes voor katten

€ 1,75
Biologische mini snack voor katten

€ 4,25
Biologische kauwstaafjes voor honden

€ 2,85
Biologische kippennekken voor honden

€ 7,25

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.