• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

‘Adopt, don’t shop’: 8 redenen om een dier te adopteren uit het asiel

Ben jij op zoek naar een hond of kat? Denk er dan eens over na om naar het dierenasiel te gaan! Je biedt een dier op die manier een tweede kans, geeft ruimte aan andere (zwerf)dieren en je weet vaak beter waar je aan toe bent. Wij geven 8 redenen om een hond of kat te adopteren.

1. Meer ruimte voor andere zwerfdieren

Asielen zitten vaak vol met honden en katten. Wanneer jij ervoor kiest om je dier bij het asiel te kopen, ontstaat er ruimte voor een ander dier dat op straat leeft. Ook zorg je ervoor dat het asiel niet overvol raakt en het personeel (grotendeels vrijwillig) het werk aan kan en niet nog meer stress en een hogere werkdruk krijgt. Je zorgt dus met een adoptie niet alleen voor blije dieren, maar ook voor blije dierverzorgers!

2. Je geeft een dier een tweede kans

Het kan zijn dat het dier een heel goed leven heeft gehad en bij het asiel terechtkomen is, doordat zijn eigenaar overleden is of doordat het dier verdwaald of verwond geraakt is. Maar het kan ook zijn dat een hond of kat een heel naar verleden achter de rug heeft. Denk aan mishandeling of op straat geboren en daar opgegroeid, met allerlei gevaren en ziekten op de loer. Door een dier te adopteren uit het asiel en een warm thuis te geven, geef je het een tweede kans.

3. De dieren zijn gevaccineerd

Dieren uit het asiel zijn al gevaccineerd; op die manier ben je ervan verzekerd dat je hond of kat beschermd is tegen verschillende ziekten. Ook scheelt het je een ritje naar de dierenarts. Als een dier nog niet gevaccineerd is bij aankomst in een asiel, dan is dat vaak het eerste waar men voor zorgt. In een asiel leven dieren in grote groepen en is de kans op ziekteverspreiding groter dan wanneer een dier thuis gehouden wordt. Vaccinatie is daarom van belang voor het gehele asiel. Vaak heeft het asiel een paspoort met gegevens van de vaccinatie en informatie over de medische geschiedenis van het dier. Vraag hierom wanneer je overweegt een dier te adopteren.

4. Gecastreerd en gechipt

Naast het vaccineren worden zowel honden en katten in het asiel veelal gecastreerd en gechipt. Hoewel een dier uit het asiel meestal niet gratis wordt meegegeven, zijn de aanschafkosten lager dan wanneer je zelf een hond of kat moet laten castreren en chippen. Het scheelt je dus geld én een extra bezoek aan de dierenarts. Check deze gegevens wel altijd even bij het asiel voor je het dier daadwerkelijk adopteert.

5. Je weet wat het karakter is van het dier

Wanneer je een volwassen hond of kat adopteert uit het asiel, weet je waar je aan toe bent. Het karakter van het dier is al gevormd en de medewerkers van het asiel kunnen je precies vertellen hoe het dier is en reageert op bepaalde invloeden en situaties. Denk aan omgaan met kinderen, alleen thuis gelaten worden, of het dier avontuurlijk is of juist heel rustig en of het van knuffelen houdt of juist helemaal niet. Als je overweegt een pup of kitten aan te schaffen, is dit vaak moeilijk te zeggen omdat het karakter van het beestje dan nog niet gevormd is. Ook kom je door een dier te adopteren uit het asiel niet voor verrassingen te staan qua uiterlijk, grootte en vacht.

6. Je voorkomt illegale handel

Wanneer je zoekt naar een pup of kitten kun je helaas nog altijd in aanraking komen met illegale handelaren of fokkers die het niet zo nauw nemen met de gezondheid en het welzijn van hun dieren. Vooral op het internet zijn deze adressen moeilijk te onderscheiden van serieuze fokkers. Een bezoek aan een fokker is daarom altijd aan te raden, maar ook dan is helaas niet altijd alles zichtbaar. Ook bij adoptie vanuit het buitenland moet je goed opletten. Een vervelende bijkomstigheid hierbij is dat je niet zeker weet of het dier gevaarlijke ziekten bij zich draagt. Door een dier te adopteren uit het asiel weet je zeker dat je de illegale handel niet steunt en dat het dier geen gevaarlijke/besmettelijke ziekten bij zich draagt.

7. Minder zwerfkatten

In Nederland is het aantal zwerfhonden gelukkig niet zo hoog, maar het aantal zwerfkatten is nog steeds enorm. Behalve het feit dat katten op straat vaak geen goed leven hebben, is het jachtgedrag van katten ook voor de natuur niet altijd even goed. Katten vangen jaarlijks heel veel vogels, wat weer een gevaar oplevert voor bedreigde vogelsoorten. Door je (gecastreerde) kat uit het asiel te adopteren help je het aantal zwerfkatten terug te dringen. Je maakt op die manier dus ook een heel milieubewuste keuze.

8. Je laat zien dat je bewuste keuzes maakt

Naast dat je het dier, het asiel en jezelf blij maakt met je nieuwe maatje uit het asiel, laat je ook je omgeving zien dat je een bewuste keuze maakt. Leg aan je (klein)kinderen uit waarom je een dier adopteert uit het asiel. Wellicht dat je hierdoor ook je omgeving inspireert om eens een kijkje te nemen in het plaatselijke asiel!

Lees ook:

Een kat kopen, waar doe ik dat?
Tips bij het kopen van een hond
Kittens inenten: tegen wat, waarom en wanneer?
Honden inenten: waarom en wanneer?
Welke hond past het best bij mij?
Welke kat past bij mij?

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.