• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Kosten van aanschaf en onderhoud huisdier

Je wilt een hond of kat adopteren en daar zijn kosten aan verbonden. De eerste uitgave is de aanschaf, maar ook voor het onderhoud van je huisdier maak je kosten. Dit zijn de uitgaven waar je aan moet denken.

Bereid je voor op de kosten van een huisdier

Een hond of kat is een geweldige toevoeging aan je gezin. Maar, net als voor andere gezinsleden, zal je voor je huisdier ook kosten maken. Als je het dier aanschaft, geef je in één klap vaak veel geld uit. Denk aan het kopen van het dier, maar ook aan de aanschaf van een mand, kattenbak, speeltjes en dergelijke. Daarna kun je ook op kosten rekenen, zoals het voer, maar ook bezoekjes aan de dierenarts. Bereid je goed voor op de kosten en zorg ervoor dat je weet wat je kunt verwachten. Het is belangrijk om je van de kosten bewust te zijn, zodat je het dier de zorg kan geven die het nodig heeft.

Aanschafkosten hond

Bij het aanschaffen van een hond zijn er verschillende factoren die de prijs bepalen. Denk hierbij aan:

 • De leeftijd (pup/volwassen/oudere hond)
 • Het ras
 • De verkoper (fokker of asiel)

De prijzen van puppy’s lopen enorm uiteen. Zeker door de toegenomen vraag naar honden door de coronacrisis, zijn de prijzen behoorlijk gestegen. Door de grote vraag naar honden en specifiek puppy’s is er helaas ook een toename in broodfok en malafide hondenhandel. Doe daarom goed je huiswerk voordat je een hond aanschaft en zorg ervoor dat je goed uitzoekt of je met een verkoper te maken hebt die te vertrouwen is. Dan over de kosten:

 • Leeftijd: een puppy is doorgaans duurder in aanschaf dan een volwassen of oudere hond.
 • Ras: rashonden met een stamboom kosten doorgaans meer dan kruisingen. De prijzen van verschillende raspups kunnen sterk variëren.
 • De verkoper: Je kunt een pup van een fokker kopen, maar denk ook eens na over de mogelijkheid om een dier te adopteren uit een asiel. In asielen zitten honden van verschillende leeftijden en rassen die ook een gouden mandje verdienen.

Zoals je begrijpt is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag: ‘Wat kost een hond?’. Van zo’n €100,- voor een hond uit een asiel, tot wel duizend euro of meer voor een raspup (met of zonder stamboom). De aanschaf van een hond is een flinke investering, zorg daarom dat je je goed voorbereidt en niet over één nacht ijs gaat. Probeer altijd meerdere bezoekjes te brengen aan verschillende verkopers/fokkers.

Cost of purchasing and maintaining a pet

Onderhoudskosten hond

Na de aanschaf komen de volgende kostenposten. Denk aan de dierenartskosten, maar ook aan onderhoudskosten. Deze delen we op in verschillende onderdelen:

 • Dierenarts
 • Voer
 • Verzorging
 • Hondenbelasting
 • Incidentele kosten hond

Ook deze kosten zijn weer variabel en niet voor elke hond hetzelfde. We nemen de verschillende onderdelen met je door.

Dierenartskosten hond

Je zult met je hond naar de dierenarts moeten, niet alleen als hij ziek is, maar ook voor bijvoorbeeld inentingen of een castratie of sterilisatie. Voor het castreren of steriliseren van je hond of pup kun je rekenen op de volgende kosten: sterilisatie ongeveer €200,- tot €250,- en castratie ongeveer €75,- tot €125,-. Je kunt je hond ook laten inenten tegen gevaarlijke besmettelijke ziekten voor honden. Deze inentingen moeten vrijwel allemaal jaarlijks worden herhaald en kosten ongeveer €50,- per enting. Ook is het belangrijk om je hond regelmatig te (laten) behandelen tegen vlooien en wormen. Naast deze kosten kun je te maken krijgen met ziekte of ongevallen. Een consult bij de dierenarts kan dan flink oplopen. Het is slim om hiervoor een spaarpotje te maken. Ten slotte is het in Nederland verplicht om je hond te laten chippen en registreren. Dit kost ongeveer €35,-.

Cost of purchasing and maintaining a pet

Kosten hondenvoer

De ene hond eet meer voer dan de andere, maar één ding is zeker: voer hebben ze allemaal nodig. Om te berekenen hoeveel voer jouw hond nodig heeft, kun je gebruik maken van onze voercalculator. Naast de standaard brokken en/of het standaard natvoer, kun je je hond ook nog wat lekkere en gezonde extraatjes geven. In totaal kun je voor voer rekening houden met een bedrag van zo’n €30,- per maand voor kleine honden en zo’n €75,- per maand voor grotere honden.

Verzorging

Hoeveel geld je per maand kwijt bent aan verzorging, hangt af van het type hond. Zo heeft een hond met een lange of dubbele vacht meer vachtverzorging nodig. Je kunt ervoor kiezen om je hond naar een trimsalon te brengen. Verder zal je ook moeten voorzien in speeltjes, een mand, deken en andere accessoires. Tip: kijk hiervoor ook eens in de kringloopwinkel! Daar vind je vaak mooie spullen die nog prima een ronde mee kunnen. Een oplossing die duurzaam is, maar ook nog eens goed voor de portemonnee. Sommige speeltjes kun je ook prima zelf maken.

Hondenbelasting

In Nederland is het in sommige gemeenten verplicht om hondenbelasting te betalen. De bedragen worden door de gemeente zelf bepaald en kunnen daardoor variëren. Raadpleeg jouw gemeente om erachter te komen of je hondenbelasting moet betalen en zo ja, hoeveel dit is.

Incidentele kosten hond

Er zijn ook kosten die je niet structureel maakt. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een training of puppycursus. Ga je op vakantie en wil je je hond onderbrengen in een pension of bij een oppas? Dan zijn hier ook kosten aan verbonden.

Cost of purchasing and maintaining a pet

Aanschafkosten kat

Katten zijn geliefde huisdieren. Het is dan ook niet gek dat in vele woningen een kat huist. Wanneer je een kat wilt aanschaffen, kun je met verschillende zaken rekening houden als het gaat om de kosten. Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verkoper voor je een kat aanschaft.

 • Leeftijd: een kitten kost doorgaans iets meer dan een volwassen kat.
 • Ras: ook bij katten zijn er verschillende rassen. Sommige katten zijn raszuiver en hebben een stamboom. Je begrijpt dat je hier meer voor betaalt dan voor een ‘gewone’ huiskat. Een kitten zonder stamboom of duidelijke achtergrond die op een boerderij is geboren, kost soms maar enkele tientjes, terwijl je voor een raszuivere Ragdoll duizenden euro’s kunt neertellen.
 • Fokker/asiel: bij een fokker betaal je meer voor een kat. Dit komt omdat je een raskat koopt, vaak met een stamboom. Je kunt er ook voor kiezen om een kat of kitten uit het asiel te adopteren. In het asiel vind je geweldige katten die echt een fijn thuis verdienen. Voor een asielkat betaal je gemiddeld zo’n €100,- tot €150,- . Daarvoor is je kat dan wel gevaccineerd, gechipt en geneutraliseerd.

Onderhoudskosten kat

Na de aanschaf komt het onderhoud. Gedurende het hele leven van je kat zul je kosten maken. We verdelen deze in de volgende onderdelen.

 • Dierenartskosten kat
 • Kosten kattenvoer
 • Kosten verzorging kat

Cost of purchasing and maintaining a pet

Dierenartskosten kat

Wanneer je een kat koopt, krijg je te maken met dierenartskosten. Zo is het verstandig om je kat in te enten tegen besmettelijke ziekten zoals kattenziekte en niesziekte. Ook moet een kat regelmatig behandeld worden tegen wormen en vlooien. De inentingen en behandelingen tegen vlooien en wormen keren regelmatig terug. De inentingen vinden jaarlijks plaats, het ontwormen vier keer per jaar een de anti-vlooienbehandeling herhaal je vier tot twaalf keer per jaar, afhankelijk van het product waar je voor kiest. Daarnaast kun je ervoor kiezen om je kat te laten steriliseren of castreren. Dit kost meestal zo’n €75,- voor een kater en zo’n €125,- voor een poes. Het is in Nederland (nog) niet verplicht om je kat te laten chippen, maar dit is wel heel raadzaam. Als je kat kwijtraakt, is de kans veel groter dat jij weer met hem herenigd wordt. Het chippen van een kat kost zo’n €35,-.

Kosten kattenvoer

De kosten van kattenvoer lopen uiteen, afhankelijk van het type voer dat je je kat geeft. Je kunt kiezen voor brokken of natvoer en kunt daarnaast nog verschillende extra’s geven. Als je kat allergisch of overgevoelig is voor bepaalde ingrediënten kun je gebruik maken van speciaal dieetvoer. In principe kun je rekenen op een bedrag van ongeveer €20,- tot €30,- per maand voor kattenvoeding.

Kosten verzorging kat

Als je een kat aanschaft, heb je ook wat spulletjes nodig. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Van een simpele krabpaal tot een gigantische speeltoren en van een mandje tot een luxueus bed. De kosten lopen uiteen. Ook moet je rekening houden met structurele kosten van kattenbakvulling. Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling, dus ook hier lopen de prijzen behoorlijk uiteen.

Kosten als je dier ouder wordt

Als je dier ouder wordt, verandert ook zijn lijf. Je huisdier kan last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Mogelijk moet je rekening houden met meer bezoekjes aan de dierenarts. Het kan slim zijn om hiervoor wat geld opzij te zetten. Ook kan het dat je dier andere voedingsbehoeften krijgt. Als je dier ouder wordt en minder beweegt, eet hij doorgaans minder voer. Yarrah heeft speciaal voer voor oudere honden en katten, waarmee je ervoor zorgt dat je hond of kat op zijn oude dag alles krijgt wat hij nodig heeft.

Je huisdier verzekeren

De angst van elk baasje is dat de hond of kat ziek wordt of gewond raakt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en jouw dier kan bijvoorbeeld te maken krijgen met een botbreuk of een vergiftiging. Ook kan het dat je dier ziek wordt. Consulten bij een dierenarts kunnen flink oplopen. Zo betaal je bij de meestal dierenartsen een toeslag in de avond- en weekenduren. Ook kunnen behandelingen en operaties oplopen tot honderden en zelfs duizenden euro’s. Om te voorkomen dat je plots voor grote, onvoorziene uitgaven komt te staan is het slim om geld weg te zetten op een spaarrekening. Ook kun je je hond of kat verzekeren. Er zijn verschillende polissen verkrijgbaar, elk met een eigen tarief en eigen voorwaarden. Vergelijk deze polissen en de zaken die ze dekken voor je er eentje afsluit. Je kunt ook aan je dierenarts vragen of hij met bepaalde verzekeraars wel of juist niet graag werkt, zodat je er zeker van bent dat je verzekering goed aansluit op jouw behoeftes.

Financiële problemen en huisdieren

Een dier brengt kosten met zich mee, dat is nu eenmaal zo. Helaas kan het om verschillende redenen voorkomen dat je de kosten voor je dier (tijdelijk) niet kunt dragen. Dat wil niet zeggen dat je direct afstand moet doen van je dier. In verschillende gemeenten zijn bijvoorbeeld goede regelingen voor minima en huisdieren. Raadpleeg jouw gemeente om te kijken wat ze voor je kunnen betekenen. Ook zijn er op verschillende plekken dierenvoedselbanken. Hier kun je gratis of tegen een kleine vergoeding voer en andere benodigdheden voor je dier ophalen. Wanneer je er echt zeker van bent dat je de kosten voor je dier niet meer kunt dragen, kies er dan voor om je dier naar een asiel te brengen. Je betaalt hiervoor een kleine afstandsbijdrage, maar bent er dan wel zeker van dat je dier goed terechtkomt.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.