• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hoe groot worden honden?

Een belangrijke factor bij het kiezen van de meest geschikte hond voor jouw huishouden is natuurlijk de grootte van een hond. De grootste hond ter wereld zal zich niet op zijn gemak voelen in een klein appartementje, terwijl de kleinste hond ter wereld juist weinig plezier haalt uit een woning met een enorme tuin. Op deze pagina kun je lezen hoe je kunt inschatten hoe groot jouw pup zal worden.

Wat is de grootste hond ter wereld?

De vraag ‘’Wat is de grootste hond ter wereld?’’ kan op twee manieren beantwoord worden. Het grootste hondenras is namelijk de Ierse Wolfshond. Dit ras wordt gemiddeld 86 centimeter hoog. Houd er rekening mee dat dit is als de hond op vier poten staat. Van origine werd dit ras gebruikt om te jagen op wolven. Ondanks zijn grootte staat de Ierse Wolfshond erom bekend dat hij heel zachtaardig is en goed past binnen een gezin.

Irish Wolfhound


Gek genoeg is de grootste hond ter wereld op dit moment geen Ierse Wolfshond maar een Duitse Dog. De hond heet Atlas en is op vier poten 103 centimeter hoog met een gewicht van net iets meer dan 100 kilogram.

Voor Atlas was de grootste hond ter wereld ook een Deense Dog genaamd Zeus. Van de poten tot het hoogste punt op de rug was Zeus 111 centimeter hoog. Helaas is Zeus kort voor zijn zesde verjaardag overleden.

Andere grote hondenrassen zijn de Deerhoud, Franse Mastiff, Leonberger, Sint-Bernard, Berner Sennenhond en de Akita.

Wat is de kleinste hond ter wereld?

Het zal geen verrassing voor je zijn dat de kleinste hond ter wereld een Chihuahua is. De hond Disney uit het Verenigd Koninkrijk woog na 12 weken nog maar 380 gram, wat iets meer is dan de helft van haar leeftijdsgenoten van hetzelfde ras. In tegenstelling tot bij de grootste hond ter wereld is de titel van kleinste hond ter wereld niet bepaald een eer. Kleine hondjes hebben namelijk vaak veel mankementen, waardoor ze niet volledig gezond zijn.

Chihuahua small dog


In de eerste plaats is er in een klein lichaam niet genoeg ruimte om alles voldoende te laten groeien. De tong is te groot voor hun bekje, waardoor deze de hele tijd naar buiten hangt en ze moeite hebben met het drinken van water. Bij Chihuahua's komt het vaak voor dat hun schedel niet groot genoeg is voor hun hersenen, waardoor ze voortdurend hoofdpijn hebben. De scheve verhoudingen tussen de schedel en het hoofd zorgt er vaak ook voor dat een hondje een waterhoofd of andere hersenafwijkingen heeft. Dit kan je goed zien doordat ze eigenlijk voortdurend scheel kijken.

Ook lopen is voor dit soort hele kleine hondjes vaak een probleem. Het hoofdje is zo zwaar dat ze moeite hebben om zonder te wiebelen recht te blijven staan. De knieën van het beestje kunnen het gewicht van het lichaam eigenlijk niet dragen, waardoor ze te ver naar buiten gaan staan.

Een hond zo klein als Disney kan ook eigenlijk niet mee naar buiten. Buitentemperaturen zijn vaak te laag, waardoor ze zelfs op een lentedag nog onderkoeld zou kunnen raken. Daarbij is er het gevaar dat mensen op haar zouden kunnen gaan staan en de kans dat haar broze lichaam dat overleeft is erg klein.

Wil je graag een klein hondje dat niet zo ongezond is als de kleinste hond ter wereld? Kijk dan eens naar de Boston Terrier, Bichon Frise, Shih Tzu en Pomeranian.

Hoe groot wordt mijn hond?

Als je een pup van een gemengd ras hebt is het moeilijker om te bepalen hoe groot het beestje op volwassen leeftijd zal worden. Gelukkig zijn er wel een eigenschappen die je wat meer informatie kunnen geven.

Een methode die altijd lijkt te werken is het gewicht van de pup bij 16 weken verdubbelen. Hiermee krijg je een redelijke inschatting van wat het gewicht van je hond zal zijn op volwassen leeftijd. Natuurlijk zitten er altijd uitschieters naar beide kanten, je hond kan veel sneller of juist veel minder snel groeien.

Wanneer je pup stopt met groeien is ook niet met zekerheid vast te stellen. Kleinere rassen zijn vaak na een half jaar al volledig uitgegroeid, terwijl bij andere rassen de botten pas volledig ontwikkeld zijn bij een leeftijd van twee jaar.

De juiste voeding voor je hond

Het is natuurlijk logisch dat een grote hond andere eetbehoeften heeft dan een kleine hond. De grootste hond ter wereld eet per dag gemiddeld 5 kilogram droogvoer, terwijl de kleinste hond ter wereld amper 5 gram weggewerkt krijgt.

Bij Yarah hebben we speciale hondenvoeding voor honden van ieder formaat. Het biologisch small breed hondenvoer is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor kleine hondenrassen. Deze voeding heeft een hoger eiwitgehalte, waardoor je kleine hond de extra energie krijgt die hij nodig heeft. Het formaat van de brokjes is ook iets kleiner, waardoor je hond niet te veel moeite heeft te doen om te kauwen.

Voor grotere honden hebben we speciale hondenkoekjes van groot formaat in het assortiment. Zo weet je zeker dat een beloning ook echt een beloning is. Vind je kleine hond de koekjes ook erg lekker? Geen probleem, je kunt ze gemakkelijk in tweeën breken en ook aan kleine honden geven.

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.