• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Berner Sennenhonden

Oorspronkelijk werd de Berner Sennen hond gebruikt om het vee op Zwitserse boerderijen bijeen te houden en het erf te beschermen, maar door zijn schattige uiterlijk is de hond tegenwoordig ook populair als gezinshond. Zit je er over na te denken om een Berner Sennen pup aan te schaffen? Lees dan hier alles over dit bijzondere hondenras.

Uiterlijke kenmerken van een Berner Sennen hond

Het is niet voor niks dat de Berner Sennen honden van oorsprong werden gehouden op de boerderij, de honden zijn namelijk groot van stuk, waardoor ze konden worden ingezet voor veel verschillende klusjes. Hun hoofdtaak was altijd het bij elkaar houden van het vee, maar het kwam ook regelmatig voor dat ze bijvoorbeeld een kar moesten trekken. Hun imposante bouw kwam ook goed van pas bij het afschrikken van ongewenste bezoekers.

Een volwassen Berner Sennen reu is tussen de 60 en 70 cm hoog, teefjes worden tussen de 55 en 65 centimeter hoog. Gemiddeld weegt een Berner Sennen hond tussen de 45 en 65 kilogram. Het mag dus duidelijk zijn dat dit ras niet geschikt is voor een kleine woning, de hond heeft voldoende ruimte nodig om zich te kunnen bewegen.

Verder heeft een Berner Sennen een hele dikke vacht met glanzende haren en een zwarte basistoon. Deze vacht heeft de hond te danken aan de kou uit de Zwitserse Alpen en in Nederland blijkt deze nogal eens overbodig. In het gedeelte over de verzorging van de Berner Sennen hond zullen we je hier meer over vertellen.

Bij de romp, poten, buik, de staart en in het gezicht is de vacht gemengd met de kleuren wit en bruin. Een van de meest herkenbare uiterlijke kenmerken van de Berner Sennen hond zijn de twee bruine strepen boven de ogen, waardoor het lijkt alsof de hond wenkbrauwen heeft. Het gezicht van de hond krijgt hierdoor een grappige en beetje verbaasde uitdrukking.

Het karakter van een Berner Sennen hond

Er zijn een aantal karaktereigenschappen die heel kenmerkend zijn voor de Berner Sennen hond en de eerste hiervan is dat het ras erg eigenwijs is. Dit is te verklaren doordat de honden in het verleden vaak zelfstandig aan het werk werden gezet, waardoor ze een eigen willetje hebben ontwikkeld. Wanneer je een Berner Sennen pup in huis neemt, moet je hier dus vanaf het eerste moment waakzaam voor zijn. Vooral bij grote honden is het belangrijk dat je ze al van een jonge leeftijd aanleert om gehoorzaam te zijn, want een grote ongehoorzame hond is niet bepaald prettig.

Daarbij staat de Berner Sennen hond er ook om bekend dat het een intelligent ras is. Het zal dus redelijk makkelijk zijn om de hond iets aan te leren, maar daar staat tegenover dat je hond ook heel snel verveeld kan raken. Voor jou als baasje is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat er genoeg prikkels zijn. Een Berner Sennen pup heeft bovengemiddeld veel aandacht en afleiding nodig.

Naast deze serieuze karaktereigenschappen staat de Berner Sennen hond er ook om bekend dat het een vriendelijk en sociaal ras is. Hierdoor is de hond heel erg geschikt voor een gezin met jonge kinderen, de hond is namelijk altijd in de stemming om te spelen. Houd er wel rekening mee dat het ras zo gehecht aan het gezin is, dat je je hond niet te lang alleen kunt laten. Voordat je een Berner Sennen pup in huis neemt, moet je goed nadenken hoe veel uur per dag er iemand thuis is. Over het algemeen is het niet aan te raden om een Berner Sennen hond meer dan drie uur alleen te laten.

De optimale omstandigheden voor een Berner Sennen hond

Voordat je een Berner Sennen pup aanschaft, moet je goed nadenken of je huishouden in staat is om de ideale omstandigheden voor de hond te bieden. Het is vooral belangrijk dat je voldoende tijd en zin hebt om de hond continu bezig te houden. Dat houdt niet alleen in dat je vaak moet wandelen, je moet de hond ook mentaal voldoende uitdagen door bijvoorbeeld spelletjes te spelen. Tijdens het wandelen kun je de geest van je hond blijven stimuleren door speelgoed mee te nemen. Vergeet ook niet om binnen voldoende verschillende soorten uitdagend speelgoed neer te leggen.

Ook heb je thuis voldoende ruimte nodig. Niet alleen omdat de hond zelf heel groot is, maar ook omdat het ras veel vrijheid nodig heeft. Van nature is de Berner Sennen hond gewend om buiten op het erf te zijn en daarom is een woning met een grote tuin ideaal. Let wel op dat dit niet betekent dat je de hond de hele dag buiten kunt laten, door het sociale karakter wil de hond binnen zijn als de rest van het gezin ook binnen is.

Het ras kan goed samen met kinderen, maar tegenover andere honden kunnen ze vrij dominant zijn. Houd er rekening mee dat de Berner Sennen graag de ster van jouw huishouden wil zijn, dus ook andere huisdieren kunnen worden gezien als concurrentie. Als je echt graag meerdere huisdieren wil is het mogelijk om een Berner Sennen pup al van jongs af aan te laten wennen aan het samenwonen met een kat.

Een Berner Sennen pup opvoeden

Een Berner Sennen is een pup tot de leeftijd van 1 jaar. Tot die tijd mag je de hond niet te zwaar belasten, omdat de hond de energie nodig heeft om zich te ontwikkelen. Hiervoor is het aan te raden om 6 á 8 keer per dag een korte wandeling te maken, waarbij je ongeveer 10 minuten weg blijft. Houd tijdens het wandelen altijd het gedrag van je Berner Sennen pup in de gaten, door te gaan liggen geeft het ras aan dat het genoeg is. Forceer op dit moment niks en laat je hond gewoon liggen tot de hond er vanzelf voor kiest om weer op te staan.

Tot de Berner Sennen de leeftijd van 1 jaar heeft bereikt, mag de hond ook niet lopen op trappen of op het strand. Wees ook extra voorzichtig met een gladde ondergrond waarop de hond gemakkelijk kan uitglijden. De gewrichten van de hond zijn namelijk nog niet volledig ontwikkeld en onstabiele ondergronden kunnen ervoor zorgen dat ze zich verkeerd ontwikkelen.

We hebben al eerder aangegeven dat het belangrijk is dat de Berner Sennen al vanaf een jonge leeftijd goed aanleert om gehoorzaam te zijn en gelukkig is dat niet erg moeilijk, want het ras is erg slim en leergierig. Bij een Berner Sennen pup werkt het beter om de hond te belonen voor iets goeds, dan te straffen voor iets wat er niet goed is gegaan. De beloning hoeft ook niet altijd in de vorm van een lekkere snack voor honden, de honden zijn ook erg blij met een knuffel of een paar aanmoedigende woorden.

Tijdens het trainen van je Berner Sennen pup is het van belang dat je geduldig bent, wanneer je de hond te veel belast in één keer, kan dit namelijk averechts werken. Wees tijdens het trainen ook altijd consequent, alleen dan kan de pup goed begrijpen wat je verwachtingen zijn.

De vacht van Berner Sennen hond verzorgen

De vacht van een Berner Sennen hond is prachtig, maar je moet er wel rekening mee houden dat de haren overal zullen loslaten. Binnen de kortste keren zitten je stoffen bank, je kleding en gordijnen onder de haren. Je kunt dit verminderen door je hond ten minste twee keer per week grondig te borstelen, maar de haren door je hele huis zijn nooit helemaal te voorkomen. Denk daar dus goed over na voordat je een Berner Sennen pup aanschaft.

Net als bij andere hondenrassen met lang haar, moet je ook bij de Berner Sennen hond extra goed borstelen op de plekken waar haren gemakkelijk gaan klitten. Denk daarbij aan de oksels, onder de kop en op de borst. Vergeet bij de haarverzorging ook niet om het haar tussen de zoolkussens regelmatig te trimmen, hierdoor kan de hond comfortabel blijven lopen.

In de zomer kan de Berner Sennen hond het erg warm krijgen en door de dikke vacht lukt het niet altijd om alle hitte goed af te voeren. Zorg er dus altijd voor dat je in deze periode goed kamt en dat je ervoor zorgt dat er altijd een plek is waar de hond de koelte kan opzoeken, zoals een koude stenen vloer.

Overige verzorging

Het is aan te raden om ten minste één keer per week de oren van een Berner Sennen hond goed schoon te maken met een nat katoenen doekje. De honden zijn namelijk bijzonder gevoelig voor oorontsteking, wat erg pijnlijk kan zijn.

Verder moet je ook regelmatig controleren of de nagels niet te lang worden. Bij honden die regelmatig over een harde ondergrond lopen, slijten de nagels vanzelf, maar wanneer dit niet gebeurt, kun je deze beter knippen. Controleer ook ten minste eens per week de ogen en verwijder zo nodig het opgedroogde slaap vocht met een schoon katoenen doekje of een stuk toiletpapier.

De voeding voor een Berner Sennen hond

Veel mensen denken dat grote honden ook heel veel moeten eten, maar dat is bij de Berner Sennen hond niet aan de orde. Het ras is gevoelig voor overgewicht en kan daar ook snel andere gezondheidsproblemen door krijgen. Iedere kilo die de hond extra mee moet dragen is belastend voor de gewrichten. Wanneer je het idee hebt dat je Berner Sennen hond veel is aangekomen, doe je er goed aan om het gewicht goed in de gaten te houden.

Berner Sennen honden eten wel heel graag en ze zullen je al snel het idee geven dat ze niet genoeg hebben gehad. Je kunt beter wat vaker kleine maaltijden aanbieden dan in één keer een grote maaltijd geven. Daarbij is het ras ook erg gebaat bij een vast voedingsschema, waarbij het eten elke dag op vaste tijden wordt gegeven. De hond kan dan wennen aan de hoeveelheid eten, waardoor het zeuren ook snel zal ophouden.

Ook moet je op het gebied van voeding ook altijd rekening houden met de hoeveelheid beweging die je hond krijgt. Logischerwijs hebben actieve honden meer voeding nodig, omdat zij ook meer calorieën verbranden. Op de productpagina van het Yarrah biologische hondenvoer kun je altijd een voedingsadvies krijgen, hiervoor vul je de activiteit en het gewicht van je hond in. Een actieve hond van 50 kg heeft bijvoorbeeld 819 gram droogvoer per dag nodig.

Tot slot is het goed om te weten dat het ras bijzonder gevoelig is voor nierproblemen en daarom is het belangrijk dat je altijd voldoende vers drinkwater hebt staan. In de zomer is het aan te raden om op meerdere plekken water neer te zetten, zodat de hond altijd voldoende kan drinken.

Algemene gezondheid en maximale leeftijd van de Berner Sennen hond

De gemiddelde leeftijd van een Berner Sennen hond is slechts 7 jaar, wat vergeleken met andere hondenrassen erg laag is. Berner Sennen honden zijn vatbaar voor enkele vormen van kanker en ongeveer 25% van alle honden zullen hier ook aan overlijden. Wanneer je merkt dat je Berner Sennen hond zijn eetlust verliest, heel sloom wordt of opeens snel veel gewicht verliest, is het altijd een goed idee om even langs de dierenarts te gaan.

Ook maagtorsie komt bij Berner Sennen honden bovengemiddeld vaak voor. Bij deze aandoening komt er een knik in de maag, waardoor het voedsel niet meer weg kan en de maag uiteindelijk zal scheuren. Hierdoor is het af te raden om de hond uit te laten na een maaltijd, bij voorkeur zorg je voor een pauze van minstens een uur. De hond kan dan even gaan liggen en het voedsel rustig verwerken.

Biologisch Adult hondenvoer met kip
(2)

€ 22,35
Gewicht
Biologisch Grain-Free hondenvoer

€ 30,25
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(4)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip
(3)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en groenten
(2)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met kip en rund
(1)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks met rund
(5)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(4)

€ 22,80
Gewicht
Biologisch hondenvoer chunks vega
(2)

€ 3,65
Gewicht
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken
(13)

€ 11,50
Gewicht