• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Hond afkoelen bij warm weer? Hier vind je alle tips

Het komt in Nederland niet heel vaak voor dat het bloedheet is, maar tijdens de spaarzame hittegolven kan het voor je hond erg oncomfortabel worden. Op deze pagina kun je lezen wat je naast een koelmat voor je hond nog meer kunt doen om je hond af te koelen tijdens de wat warmere dagen. Daarnaast kan je ook lezen hoe je kunt herkennen of je hond een zonnesteek heeft of juist uitgedroogd is. Zo weet je precies wanneer je moet ingrijpen en je hond naar de dierenarts moet brengen.

Je hond afkoelen met een aangepast wandelschema

Tijdens warme dagen moet je zo veel mogelijk proberen om je hond binnen te laten. Als jullie normaal wandelen tussen twaalf en twee ‘s middags kan het verstandig zijn om deze wandeling naar een ander tijdstip te verplaatsen. Kies voor een moment dat de zon wat minder fel is of wat lager staat, zodat het in ieder geval een paar graden minder warm is.

Zodra je merkt dat het voor je hond te veel wordt, moet je de wandeling ook meteen staken. Ga voor de zekerheid niet te ver van huis, zodat je zeker weet dat je nog terug kunt komen. Zelfs honden die normaal gezien graag lange wandelingen maken kunnen er tijdens warm weer veel minder zin in hebben.

Je hond koelen door op andere plekken te wandelen

Bij warm weer is het ook aan te raden om de plekken waar je met je hond wandelt aan te passen. Loop bijvoorbeeld niet over wegen die geasfalteerd zijn, deze worden namelijk extra warm, waardoor je hond er niet comfortabel op kan lopen. Bij een buitentemperatuur van 25 graden kan de temperatuur van het asfalt oplopen tot 50 graden. Heel warm asfalt kan zelfs de voetzolen van je hond beschadigen.

Probeer daarentegen te wandelen in beschutte gebieden zoals het bos. Hier is het vaak aanzienlijk koeler dan op andere plekken, waardoor je hond de kans krijgt om weer een beetje af te koelen.

Je hond koelen met een koelmat voor je hond

Een koelmat voor je hond is bij warm weer een van de meest effectieve manieren om het voor je hond wat comfortabeler te maken. Alle dierenspeciaalzaken hebben wel een koelmat voor je hond in het assortiment die speciaal gemaakt is om de hitte meteen te bestrijden. Het grootste gedeelte van de koelmatten hond zijn gevuld met een speciale gel die voor verkoeling zorgt als hij in contact staat met water. Zodra je hond op de koelmat voor je hond gaat liggen, wordt de koelte doorgestraald naar zijn lichaam.

Zelfs een goede koelmat voor je hond hoeft helemaal niet duur te zijn, ze zijn beschikbaar binnen ieder budget. Probeer niet om zelf een koelmat voor je hond te maken door een natte deken in te vriezen. De kans is dan namelijk groot dat je temperatuur te laag wordt. Hierdoor kunnen de aderen van je hond vernauwen, wat juist als gevolg heeft dat hij het nog warmer krijgt.

Je hond afkoelen met een frisse duik

Net als voor kinderen is het ook voor honden een goed idee om in de zomer een zwembadje in de tuin te zetten. Je kunt hiervoor een speciaal hondenzwembad gebruiken, maar eigen is alles wat groot genoeg is en water vast kan houden geschikt.

Het water in het badje moet koud zijn, maar het is niet nodig om bijvoorbeeld ijsblokjes toe te voegen om het water extra koud te maken. Als je zelf in het badje kan zitten zonder dat het te koud is, is het ook voor je hond voldoende. Ook is het niet nodig om het badje helemaal tot de rand vol te gieten, een klein laagje water zorgt ook al voor genoeg verkoeling. Zorg er tot slot voor dat het zwembadje uit de zon staat, dan warmt het water wat minder snel op.

Ga je met je hond zwemmen in natuurwater? Dan zijn er een aantal dingen die je moet controleren voordat je je hond het water in laat gaan. In de eerste plaats kan het water heel vies zijn. Niet vies als in modderig, maar vol met bacteriën. Voornamelijk stilstaand water kan vol zitten met blauwalg en als je hond daar een grote hoeveelheid van binnen krijgt, kan dat dodelijk zijn.

Dode dieren zoals vissen en vogels in water kunnen botulisme veroorzaken. Dit is erg gevaarlijk, omdat de symptomen vaak pas na een paar dagen zichtbaar worden. Veel baasjes zijn dan alweer vergeten dat hun hond gezwommen heeft, waardoor de kans op een verkeerde diagnose steeds groter wordt.

Bij warm weer is het altijd de beste keuze om stilstaand water te vermijden. Ook water waar een laagje op drijft is in de meeste gevallen niet goed voor je hond. Laat je hond alleen het water in als je echt zeker weet dat het helemaal veilig is!

Je hond koelen met verkoelende hondensnacks

Mensen eten bij warm weer een ijsje en ook honden kunnen een koude snack tijdens deze dagen erg waarderen. Online zijn er tal van recepten te vinden waarmee je zelf bevroren snacks kunt maken, maar het is ook mogelijk om de kauwstaafjes van Yarrah in te vriezen. Je kan de kauwstaafjes in kleinere stukken knippen of het gehele kauwstaafje als een soort ijsstokje voor het ijsje gebruiken. Je kunt ook een beetje natvoer invriezen en dat bij warm weer aan je hond geven. Dan weet je zeker dat je je hond een verantwoorde snack zonder chemische kleur-, geur- en smaakstoffen, pesticiden en GMO geeft.

Als je met je hond op pad bent is het verstandig om wat bevroren snacks mee te nemen. Blijf je langer weg dan je van tevoren had berekend? Vraag dan in een café of restaurant om wat ijsblokjes. Hier zitten dan wel geen voedingsstoffen in, maar ze zorgen wel snel voor verkoeling.

Je hond afkoelen door goed voor de vacht te zorgen

Het klinkt misschien een beetje gek, maar de huid van je hond kan ook verbranden. Dat is de reden waarom je nooit de vacht van je hond moet afscheren als het heel warm is. In de eerste plaats omdat de huid van je hond dan vatbaarder is voor de zon, maar ook omdat de vacht fungeert als isolatie. Met minder haar bestaat er dus een kans dat je hond het nog warmer zal krijgen.

Goed borstelen is tijdens mooi weer wel een must. Met een speciale kam voor de ondervacht kan je de losse haren verwijderen, waardoor de huid beter kan ademen. De ondervacht wordt ook iets dunner en zo kan je hond de warmte beter kwijt. Je kunt ook altijd bij de trimsalon vragen wat voor jouw hond de beste optie is.

Je hond koelen met voldoende water

Op warme dagen is het belangrijk dat je hond voldoende water drinkt. Zorg er dus altijd voor dat hij op verschillende plekken in en om het huis een bak water kan vinden, zodat hij nooit ver hoeft te lopen naar de dichtstbijzijnde waterbron. Het water in de drinkbak hoeft niet ijskoud te zijn, lauw warm water helpt beter om af te koelen.

Neem voor onderweg ook altijd voldoende water mee. Niet alleen om te drinken, maar ook om af en toe over de vacht van je hond te sprenkelen. Je geeft je hond onderweg makkelijk te drinken met een opvouwbare drinkbak of een bidon met een verlengstuk. Sprenkel ook af en toe wat water over de poten en de buik van je hond.

Je hond afkoelen met verschillende accessoires

Naast de koelmat voor je hond zijn er nog verschillende andere accessoires die ervoor kunnen zorgen dat je hond tijdens een warme dag genoeg verkoeling krijgt. De plek waar verkoeling het beste binnenkomt is in de hals en daarom kan een verkoelende halsband ook goed werken. Deze is gemaakt van dezelfde gel als een koelmat voor je hond en heeft ook een lange werking.

Voor de grotere honden zijn er ook jasjes die ervoor zorgen dat je hond de gehele dag door afkoelt. Je denkt misschien dat je hond het van zo’n vest alleen maar warmer zal krijgen, maar niks is minder waar. De warmte die van de vacht van je hond komt, verdampt en daardoor wordt het vest geactiveerd.

Wat moet ik doen als mijn hond oververhit raakt?

Van warme temperaturen kan je hond een zonnesteek oplopen of uitgedroogd raken. In dit gedeelte hebben we van allebei de symptomen op een rijtje gezet, zodat je ze in het vervolg kunt herkennen.

Een hond afkoelen na een zonnesteek

Als je het vermoeden hebt dat je hond een zonnesteek heeft, moet je beginnen met het opnemen van zijn temperatuur. Zodra deze boven de 40 graden celsius ligt, moet je meteen beginnen met je hond afkoelen.

Je kunt hiervoor een koelmat voor je hond gebruiken, maar als je die niet bij de hand hebt, kun je ook een natte doek gebruiken. Het is hierbij erg belangrijk dat je geen ijskoud water gebruikt, omdat dit ervoor kan zorgen dat je hond in shock raakt van de verandering. Begin bij het koelen van de poten en de buik en zorg er daarna voor dat het water echt doordringt in de vacht. Blijf de temperatuur van je hond met regelmaat meten en stop pas met afkoelen als zijn lichaamstemperatuur is gedaald tot onder de 40 graden celsius.

Andere symptomen van een zonnesteek zijn kortademigheid en hijgen, vermeerderde aanmaak van speeksel, dik speeksel, een afname van de activiteit, spiertrillingen en duizelingen. Zodra je merkt dat je hond tijdens een warme dag last heeft van een van deze symptomen kun je het beste meteen contact opnemen met de dierenarts.

Een hond koelen na uitdroging

Honden drogen gemakkelijker uit tijdens de warme dagen, maar als baasje is het moeilijk om het te herkennen. De symptomen die het meest voorkomen zijn diepliggende ogen, een droge bek, vermindering van de activiteit en depressie.

Een andere handige manier om te controleren of je hond misschien uitgedroogd is, is om aan de huid te trekken. Trek met één hand zachtjes de huid in de nek samen en kijk of deze terugveert in zijn normale positie. Als de huid blijft staan, is dit een teken dat je hond uitgedroogd is. Deze manier geeft zelfs inzicht in hoe ernstig de uitdroging is, hoe langer de huid er over doet om terug te veren, hoe erger de uitdroging is.

Wil je extra controleren of je hond is uitgedroogd? Probeer dan een vergelijkbare truc met het tandvlees van je hond. Leg het tandvlees van je hond voorzichtig bloot en druk er met een vinger op tot het wit wordt. Bij een hond die niet is uitgedroogd wordt het tandvlees meteen weer roze, maar bij uitgedroogde honden duurt dit veel langer.

Probeer eerst om er zelf voor te zorgen dat je hond wat extra vocht binnenkrijgt. Dit doe je niet alleen door voldoende drinkwater in en om het huis neer te zetten, maar je kunt bijvoorbeeld ook extra natvoer geven. In natvoer zit namelijk meer vocht dan in droogvoer. In een kuipje biologisch hondenvoer met rund en kip van Yarrah zit bijvoorbeeld 81,50% vocht.

Welke honden hebben meer verkoeling nodig?

Bepaalde hondenrassen zijn vatbaarder voor hitte dan anderen. Voornamelijk honden met een korte snuit, zoals Bulldogs, Mopshonden en Boston Terriërs, hebben meer moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren en daarom moet je extra voorzichtig met ze zijn. Ook honden die wat ouder zijnhonden die overgewicht hebben en honden met diabetes koelen minder makkelijk af dan andere honden. Houd je hond dus altijd extra goed in de gaten tijdens warme dagen!

Honden met een dunne en korte vacht zijn daarentegen beter bestand tegen de hitte dan honden lange haren. Ook de lengte van de snuit speelt hierbij een belangrijke rol. Met een lange snuit kan een hond namelijk gemakkelijker de ingeademde lucht afkoelen, waardoor het lichaam minder warmte opneemt.

Biologisch hondenvoer paté met kip en kalkoen

€ 22,80
Biologisch hondenvoer paté met kip

€ 22,80
Biologische kauwstaafjes voor honden

€ 2,85

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.