Is mijn kat zwanger?

Als je kat normaal gesproken een slank figuur heeft, maar de laatste tijd veel is aangekomen, kan het zijn dat ze zwanger is. Voordat je naar de dierenarts gaat, is het goed om eens te kijken naar de kenmerken bij de zwangerschap van een kat horen. In deze blog lichten we een aantal van deze kenmerken uit en geven we antwoord op de vraag: hoe lang is een kat zwanger?
Veranderingen van het lichaam
Je kent je kat natuurlijk door en door, waardoor zelfs de kleinste veranderingen van het lichaam je opvallen. Bij een drachtige kat zal je na ongeveer 2,5 week zien dat de tepels meer roze van kleur worden. In sommige gevallen komt er zelfs al een melkachtige substantie uit de tepels.
Let er bij langharige katten op dat je het haar voorzichtig aan de kant doet om de tepels te kunnen zien. Het gebied rondom de tepels is namelijk erg gevoelig en het is voor je kat niet prettig als je dit aanraakt. Hoe langer je kat zwanger is, hoe gevoeliger haar lichaam wordt. Pas dus altijd op met aaien, ook lieve katten kunnen hier fel op reageren.
Onderscheid tussen een dikke en drachtige kat
Bij zwaardere katten is het vaak moeilijk om te zien of je te maken hebt met een drachtige kat. Dit komt omdat je pas laat kan zien hoe lang een kat zwanger is. Gemiddeld komt een kat tijdens de zwangerschap tussen de 1 en 2 kilogram aan. Hoe dikker de kat is geworden, hoe langer de kat zwanger is.
Let erop dat een drachtige kat voornamelijk dik wordt rond de buik. Als je vanaf boven naar je kat kijkt, zal je zien dat ze vanaf de nek tot de staart een soort peervorm heeft. Een dikke kat is overal wat dikker, ook in de nek en bij de poten.
Toenemende eetlust
Een drachtige kat eet voor twee en daarom zal het je opvallen dat je kat meer eet dan normaal. Zodra je merkt dat je Yarrah kattenvoer sneller moet worden aangevuld dan normaal, kan dit een teken zijn dat je kat zwanger is. De eetlust neemt voornamelijk toe aan het einde van de draagtijd van een kat, aan het begin kan de kat juist minder eten.
Let op dat een toenemende eetlust ook een teken kan zijn van bepaalde aandoeningen, zoals wormen of suikerziekte. Als je kat alleen meer eet, kan het dus verstandig zijn om een bezoek aan de dierenarts te brengen.
Veranderingen in gedrag
Zodra je opmerkt dat je buitenkant opeens heel veel en ook graag binnen is, kan dit een teken zijn van zwangerschap. Drachtige katten gaan namelijk op zoek naar de warmte en veiligheid. Dit kan er ook toe leiden dat je kat meer slaapt en ook meer van jouw aandacht verlangt.
Aan het einde van de draagtijd van je kat zal je haar veel vinden op beschutte plekken, omdat ze op zoek is naar een geschikte plek om te bevallen. Schrik dus niet als je je kat een paar uur kwijt bent, de kans is groot dat ze ergens verscholen zit.
Braken
Drachtige katten kunnen net als zwangere vrouwen last hebben van een misselijk gevoel in de ochtend, wat leidt tot braken. Het is heel normaal dat een drachtige kat wat vaker braakt dan normaal. In de meeste gevallen is braken alleen een symptoom dat aan het begin van de draagtijd van een kat voorkomt. Het gaat na een week vanzelf over.
Houd in de gaten hoe vaak je kat braakt, regelmatig braken kan namelijk leiden tot een tekort aan voedingsstoffen of uitdroging. Zorg ervoor dat je kat altijd toegang heeft tot voldoende drinkwater. Het kan ook helpen om je kat wat vaker biologisch natvoer van Yarrah te geven, omdat je kat hiermee ook extra vocht binnenkrijgt.
Met je kat naar de dierenarts
Als je kat meerdere van deze eigenschappen toont, is de kans groot dat ze zwanger is. Je kan dit het beste even laten controleren door de dierenarts. Het duurt gemiddeld 20 dagen voordat deze de draagtijd van een kat kan bevestigen door aan de buik te voelen, röntgenfoto’s te maken of een echografie uit te voeren.
Hoe langer je kat zwanger is, hoe beter de dierenarts kan bepalen hoeveel kittens ze draagt. Dit is handige informatie voor bij de bevalling en als je op zoek wil naar adoptie adressen. Gemiddeld krijgt een drachtige kat die voor het eerst kittens krijgt tussen de 4 en 6 kittens, maar voor pure rassen als Siamezen en Burmezen kan dit aantal oplopen tot 12.
Hoe lang is een kat zwanger?
Er zijn verschillende antwoorden op de vraag: hoe lang is een kat zwanger? De meeste bronnen geven aan dat de draagtijd van een kat tussen de 61 en 72 dagen ligt. Een bezoek aan de dierenarts kan je meer informatie geven over hoe vergevorderd de zwangerschap van je kat is.
Bij de dierenarts krijg je ook informatie over hoe je voor je drachtige kat moet zorgen. Houd er rekening mee dat een drachtige kat tot wel 25% meer voeding nodig heeft. Het kan dus zeker geen kwaad om alvast wat extra Yarrah biologisch kattenvoer in te slaan.