• Gratis verzending boven de €50
  • Vandaag besteld, morgen geleverd

Je hond opspringen afleren in drie stappen

Springt je hond tegen jou of anderen op? Dan ben je niet de enige. Vele baasjes ervaren dit als ongewenst gedrag, maar er is gelukkig wel iets aan te doen. Zo kun je je hond opspringen afleren.

Waarom springt je hond tegen je op?

Om je hond dit gedrag af te kunnen leren, is het fijn als je begrijpt waar het vandaan komt. Het opspringen is een manier van je hond om jou of een ander te begroeten. Volwassen honden die opspringen, hebben waarschijnlijk als pup geen correctie gehad. Wanneer een puppy tegen iemand opspringt, wordt dit nog als schattig ervaren, maar wanneer deze pup volwassen is en een stuk zwaarder en groter is geworden, is dit gedrag niet meer zo schattig.

Je hond opspringen afleren

Stap 1: Wanneer je hond tegen je opspringt, blijf dan rechtop staan. Houd je handen voor je borst. Beweeg niet en zeg niets tegen je hond. Je kijkt de andere kant op. Op deze manier negeer je zijn negatieve gedrag. Als rechtop staan geen optie is, omdat je een flinke hond hebt, draai dan van hem weg zodra hij tegen je opspringt en negeer hem.

Stap 2: Het is belangrijk positief gedrag te belonen. Pas wanneer je hond weer op vier poten staat, buk je en zeg je met een lieve stem. ‘Braaf, dat is goed!’. Geef hem een aai.

Stap 3: Springt je hond weer op, zeg dan ‘Nee’ met een lage stem en herhaal bovenstaande stappen.

Het zal wat tijd vergen, maar door deze stappen te blijven herhalen kun je je hond het opspringen afleren. Voor dit ongewenste gedrag geldt hetzelfde als voor bijvoorbeeld blaffenbijtenbedelen en baknijd: ongewenst gedrag wordt genegeerd en positief gedrag beloond.

Tips bij het afleren van opspringen

Om je hond dit gedrag succesvol af te leren, is het vooral belangrijk dat je consequent blijft en geduld hebt. Het vergt nu eenmaal tijd om ongewenst gedrag af te leren. Besef dat het de ene keer wel goed zal gaan, maar de volgende keer misschien weer fout. Wees dus consequent en blijf positief gedrag belonen. Mocht je er zelf niet uitkomen, overweeg dan een trainer te raadplegen of een (puppy)cursus te volgen.

Biologische mini snack voor honden

€ 7,25
Biologisch hondenvoer paté met kip en kalkoen

€ 22,80
Biologisch Puppy hondenvoer

€ 22,35
Biologische kippennekken voor honden

€ 7,25

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.