• Gratis verzending boven de €50
 • Vandaag besteld, morgen geleverd

Een pup opvoeden? Lees hier alles wat je nodig hebt en wat je moet weten

Heb je een nieuw hondje in huis gehaald? Dan begint nu het echte werk. Het is belangrijk dat je een pup goed opvoedt, zodat je er later groot profijt van hebt. In dit artikel geven we je alle tips en tricks. Het opvoeden is een hele klus waar heel wat bij komt kijken. Naast het ontwikkelingsproces, zal je ook een aantal puppy benodigdheden zijn, die het zowel jou als je nieuwe huisgenoot gemakkelijker gaan maken. Voorbereiding is hierin het halve werk!

Puppy benodigdheden

Je puppy heeft een aantal dingen nodig om op te kunnen groeien tot een sterke, gezonde volwassen hond. Wanneer je besloten hebt om een hond in huis te nemen, kun je deze puppy benodigdheden al aanschaffen, voordat de pup ook daadwerkelijk er is. Zo ga je goed voorbereid aan de slag.

Om dit zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we de puppy benodigdheden voor je op een rijtje gezet:

 • Ontwormingsmiddel: het is belangrijk dat de pup vanaf de geboorte regelmatig ontwormt wordt. Dit doe je met een ontwormingsmiddel. Tot zes maanden ontworm je de pup maandelijks. Daarna kun je overstappen naar het volwassen programma.
 • Vlooienmiddel: vlooien zijn niet alleen voor de hond, maar ook voor de rest van het huishouden een ontzettend vervelend iets. Naast dat het erg vervelend is, kunnen vlooien ook gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wanneer je jouw pup ophaalt is het belangrijk dat je dit ook checkt bij de fokker of het asiel of de pup hier al voor behandeld is.
 • Oorreiniger: om de oren van je pup schoon te houden, kun je deze behandelen met speciale oorreiniger.
 • Oogzalf: ogen zijn erg gevoelig en jonge honden kunnen last krijgen van geïrriteerde ogen en zelfs ooginfecties. Wanneer je pup last van zijn ogen begint te krijgen, is het raadzaam om dit te behandelen met speciale oogzalf.
 • Puppy voeding: Uiteraard is voeding voor jouw hond ook belangrijk. Puppy’s hebben een andere voedingsbehoefte dan volwassen honden. Puppyvoeding bevatten meer vetten die nodig zijn voor de groei.

Naast de speciale puppy benodigdheden voor de gezondheid van de pup, heb je ook andere benodigdheden die jouw pup helpen goed gedrag te ontwikkelen. Ook deze hebben we voor je op een rijtje gezet:
 • Een jonge hond is nog niet zindelijk. Dit betekent dat hij zijn behoefte nog gewoon laat gaan. Wanneer je deze in huis haalt, is het erg belangrijk dat je direct aan de gang gaat met zindelijkheidstraining. Er zijn speciale hulpmiddelen die je hiermee kunnen helpen.
 • Bench of een mand zorgen voor een veilige plaats waar je puppy tot rust kan komen. Ook kan een bench of een mand helpen tijdens de training van de hond.
 • Speelgoed voor pups heb je in alle soorten en maten. Afhankelijk van het soort hond dat je hebt, is het belangrijk om speelgoed in huis te halen. Hiermee kan de puppy zich vermaken en tevens nieuwe dingen leren.
 • Een waterbak en voerbak heb je altijd in huis wanneer je een hond hebt. Hier zal de hond water drinken en tevens zijn eten krijgen. Het is prettig voor de hond wanneer deze bakken op de juiste hoogte staan, zodat hij gemakkelijk en in een goede houding kan eten en drinken.
 • Er zijn enorm veel soorten voer te vinden. Wanneer je een jonge hond in huis haalt, kun je kiezen voor speciale puppyvoeding. Er is enorm veel keuze in puppy voeding en het is aan te raden je goed te verdiepen in welke voeding jij je puppy wilt gaan aanbieden.

Zoals je merkt heb je heel wat spulletjes nodig. Maar we zijn er nog niet. Er zijn ook benodigdheden die je zal moeten aanschaffen voor wanneer je onderweg bent samen met je hond, zodat je samen veilig de straat op kunt.
 • Een riem, tuigje of halsband zorgt ervoor dat je de hond kunt aanlijnen en de hond bij je kunt houden wanneer je buitenshuis bent. Ook kun je ervoor kiezen een naamplaatje met bijvoorbeeld een telefoonnummer eraan te hangen. Wanneer je pup wegloopt of kwijt raakt, zal iemand gemakkelijk contact met je kunnen opnemen om jou zo snel mogelijk te herenigen met de pup.
 • Poepzakjes moet je altijd op zak hebben wanneer je de hond uitlaat. Niets is zo vervelend als hondenpoep op straat. Wanneer je pup zijn behoefte buiten heeft gedaan, moet je dit in een zakje doen en vervolgens in een prullenbak weggooien.
 • Wanneer je graag met de hond een stukje gaat rijden is het belangrijk dat ook de pup veilig in de auto kan meereizen. Je hebt hiervoor speciale hondengordels en reis benches voor.

Als laatste moet je er ook om denken dat de hond verzorging nodig heeft voor de huid, vacht en tanden. Ook deze benodigdheden hebben we voor je op een rijtje gezet:
 • Een borstel heb je in allerlei verschillende vormen, soorten en maten en hiermee houd je de vacht van de hond in de allerbeste conditie. Afhankelijk van het ras van jouw hond kun je een speciale borstel aanschaffen, waarmee je de vacht regelmatig borstelt.
 • Hondenshampoo gebruik je wanneer je de vacht van je hond gaat wassen. Vooral puppy's houden ervan om door de viezigheid te rollen. Naast dat de vacht hier ontzettend vies van wordt, ruikt het ook niet al te fris. Je zal je pup daarom met regelmaat moeten wassen en hiervoor gebruik je speciale hondenshampoo.
 • Een nagelknipper gebruik je om de nagels van je puppy mee te knippen. Je knipt je eigen nagels ook! Dus zorg er voor dat ook de nagels van je pup niet te lang worden.
 • De verzorging van het gebit wordt vaak vergeten, maar is enorm belangrijk. Zorg ervoor dat je het gebit van jouw hond gezond houdt door regelmatig tanden te poetsen.

Pup opvoeden

Het is belangrijk dat de hond weet wie de baas is. Je puppy zal namelijk alles willen uitproberen. Alles is namelijk nieuw! Als jouw puppy denkt dat dit ook mag, zal hij hier ook mee door blijven gaan. Het is daarom enorm belangrijk dat jij goede grenzen instelt en jouw hond beloond voor goed gedrag en bestraft voor gedrag dat niet gewenst is. Het bestraffen van de hond is een harde term. We willen je aanraden om ongewenst gedrag te negeren. Hierdoor begrijpt de hond dat dit ongewenst is.

Belonen

Het belonen van goed gedrag is een goede opvoedmethode. Wel is het belangrijk dat je dit doet binnen enkele seconden nadat hij iets goeds gedaan heeft. Anders snapt de hond niet waar hij nu eigenlijk voor beloond is. Het belonen van de hond kan je op verschillende manieren doen. De meest bekende methode is het geven van kleine hondensnack. Elke keer dat er iets goed wordt gedaan, beloon je dit gedrag door hem of haar een klein koekje te geven. Zo begrijpt de hond dat dit goed gedrag is.

Ongewenst gedrag

Je puppy houdt er ook wel van om kattenkwaad uit te vreten. Jonge honden zitten vaak vol met energie en alles wat ze zien is nieuw en daarom ook extra spannend en leuk. Het is belangrijk dat jij als baasje ervoor zorgt dat hij of zij niet in de verleiding komt tot ongewenst gedrag.

Zo kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat er genoeg kauw benodigdheden liggen in de woning waar wel op gekauwd mag worden. Wanneer je hond vervolgens toch wel ongewenst gedrag vertoont, is het belangrijk dat je dit grotendeels negeert. Negatieve aandacht is namelijk ook aandacht.

Wees consequent

Één van de meest belangrijke adviezen die we je willen meegeven is dat het erg belangrijk is om consequent te zijn. Dit kan erg lastig zijn, maar toch enorm belangrijk. Wanneer je niet alleen voor de pup zorgt, maar met een geheel huishouden, is het verstandig om bepaalde afspraken te maken met het gezin, zodat iedereen de pup op dezelfde manier opvoedt.

Tips & Tricks voor het grootbrengen van jouw jonge hond

Een pup opvoeden is niet gemakkelijk en kost bovenal heel erg veel tijd. Om je goed op weg te helpen hebben we een aantal punten voor je opgesteld.

 • Geef eerst je puppy te eten en ga daarna zelf eten. Hierdoor verlaag je de kans dat de hond komt bedelen. Ook kan het verstandig zijn om je hond in zijn mand te laten liggen wanneer jij aan het eten bent.
 • Wanneer je aan het spelen bent met jouw nieuwe gezinslid is het belangrijk dat beide hier plezier aan beleven. Zorg er daarom voor dat jouw pup ook mag winnen van het spelletje dat je speelt.
 • Geef ook voldoende speelgoed. Wanneer je geen zin of tijd hebt om met je puppy te spelen, moet hij zichzelf ook kunnen vermaken. Biedt dus verschillende speeltjes aan waar hij zich mee kan vermaken.
 • Een jonge hond heeft erg veel slaap nodig. Een drukke en actieve pup is in het begin slechts maximaal zes uur wakker. De rest van de tijd is de hond dus aan het slapen. Het is belangrijk als baasje dat je ervoor zorgt dat er voldoende gerust wordt.

Echter is elke hond anders en is er geen vast draaiboek hoe je jouw hond het beste kunt opvoeden. De bovenstaande tips kunnen je overigens wel op weg helpen om een basis neer te leggen in de opvoeding.

Conclusie

Een jonge hond in huis halen is enorm gezellig en leuk, maar je dient wel een aantal voorbereidingen te treffen. Het is belangrijk dat je volledig geïnformeerd aan deze reis begint, zodat je pup zich veilig en welkom voelt. Het opvoeden van een puppy is ontzettend leuk, maar er komt ook heel erg veel bij kijken.

Een pup opvoeden is een flinke klus, waarbij rust en regelmaat voorop staan. Puppy's hebben veel rust en slaap nodig, net als een jong kind dit ook heeft. Zorg ervoor dat je woning helemaal veilig is en dat er geen gevaarlijke snoeren liggen, of kleine dingetjes die de pup kan opeten.

Wanneer je jouw nieuwe gezinslid hebt opgehaald bij de fokker of het asiel ben je waarschijnlijk ontzettend enthousiast en blij dat hij eindelijk mee kan naar huis. Maar voor de pup is dit een enorm grote verandering, waarbij hij erg veel nieuwe indrukken opdoet. We willen je daarom ook aanraden om de eerste dagen de hond rustig te laten wennen. Geef je pup de ruimte en de rust om op zijn gemak zijn nieuwe huis te leren kennen, de andere gezinsleden en forceer dit niet.

Als laatste tip willen we je meegeven om eventueel oude kleden op de grond te leggen wanneer je een gladde vloer hebt. Het is namelijk erg vervelend als je hond telkens uitglijd en bovendien is dit ook niet goed voor de gewrichten.

Een hond in huis is ontzettend gezellig en een enorme aanwinst voor het gezin. We willen je dan ook vooral meegeven om te genieten van de korte tijd dat de puppy jong is en te focussen op de training van jouw puppy. Hier zal je in de jaren daarop volgend veel plezier uithalen en de hond zal zich hierdoor erg prettig en veilig voelen in het gezin.

Biologisch Puppy hondenvoer

€ 16,76 € 22,35
Biologisch hondenvoer paté in 3 smaken

€ 11,50
Biologisch hondenvoer paté met kip

€ 22,80

Mens, dier en  natuur

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, tips en informatie over Yarrah via onze blog.

Goed nieuws! Prijsverlagingen.

Vanaf september hebben we goed nieuws! We gaan namelijk de prijzen verlagen van veel van de favoriete maaltijden van onze huisdieren.

Hoe maak je een hek dat je katten veilig houdt?

In deze gids leren we je hoe je zelf een omheining kunt maken die voorkomt dat je katten ontsnappen.

Christian's avontuur in Kaapstad: Werken op afstand, beach vibes en onvergetelijke momenten

Dit is het verhaal van Christian's twee maanden durende escapade door Kaapstad, waar werk en ontspanning hand in hand gingen.